Tăiem carnea în felii de 200 de grame, apoi le punem peste noapte într-o soluție salină de 4% (adăugăm 40 g sare la 1 litru de apă). A doua zi, ștergem bine feliile de carne și le rumenim într-o tigaie, în untură de porc, apoi le coacem la cuptor de 200 de grade timp de șase minute. Lăsăm să se odihnească timp de cinci minute. În timp ce carnea se pregătește, facem sosul și garnitura.
Pentru sos, topim jumătate din unt, adăugăm făină și facem un rântaș alb. În rântaș adăugăm treptat măghiran, amestecând continuu supa rece. Fierbem până când se îngroașă suficient – nu trebuie să fie prea densă! La final, acrim după gust cu suc de lămâie.
Într-o tigaie prăjim ceapa și merele tăiate bastonașe în untul rămas. Adăugăm ghimbirul mărunţit și niște sare. Le gătim împreună câteva minute, apoi le servim cu carnea feliată și sosul condimentat.
Rețetă din cartea Mâncarea Franciscanilor, care a fost scrisă întâi în Mănăstirea din Ciuc în A.D. 1693 (Editura Tortoma, 2022)
Fotograf: Mihály László