Chateaubriand cu sos bearnaise

Porție: 2
  • Distribuiți:

Pregătire

1. Curățăm cartofii, după care îi punem la fiert într-o cratiță acoperită cu un capac, cu atâta apă puțin sărată cât să le acopere. Fierbem cartofii până ce apa se evaporă total. Adăugăm untul și, amestecând, fierbem în continuare. Condimentăm cu puțină sare și punem la cuptor de 180 de grade până ce se rumenesc frumos.

2. Condimentăm carnea cu sare și piper, o prăjim în unt, după care o coacem la cuptor de 180 de grade pentru aproximativ 15 minute. Putem folosi un termometru alimentar: dacă temperatura internă ajunge la 53 de grade, scoatem carnea din cuptor. Carnea coaptă o lăsăm să se odihnească.

3. Între timp pregătim sosul. Punem într-o cratiță ceapa feliată, boabele de piper, oțetul, vinul alb, tarhonul și fierbem până ce obținem o consistență siropoasă. Scoatem de pe foc, strecurăm și lăsăm să se răcească. Punem gălbenușurile de ou într-un bol de amestecare, adăugăm siropul rece, strecurat și, peste baie de aburi, amestecăm până obținem o consistență cremoasă. Scoatem de pe foc și adăugăm treptat untul topit, așa cum facem maioneza. Condimentăm cu sare, piper și tarhon în oțet. Dacă este prea tare, putem adăugă puțină apă rece.

4. Putem servi carnea întreagă sau feliată, presărată cu niște pătrunjel verde, stropită cu puțin ulei de trufe (opțional). Putem consuma cu vin roșu.

 

Előd Szőcs