Una dintre cele mai elementare reguli ale jurnalismului este că atunci când un jurnalist merge pe teren se pregătește în ceea ce privește subiectul și persoana intervievată. Aşa că atunci când merg la filmări sau la interviuri cu Bucătăria și Grădina Secuiască, mă pregătesc şi eu în legătură cu persoana intervievată, dar mai ales în privința mâncării speciale pe care o pregătește pentru noi. Cu toate acestea, nu cred că există vreun jurnalist care s-ar fi putut pregăti pentru filmarea noastră din Sânmartin, deoarece supa „túrós tűrtlaskaleves” (supă cu paste rulate cu brânză) și mâncarea „csiripánkó”, pe care le-am pregătit acolo, nu apar nici în cărțile de bucate și nici măcar Google nu le cunoaște.
După ce publicul de la Taste of Transylvania de anul acesta a plecat și Valea Boroș din zona Ghimeșului s-a liniștit l-am rugat pe Adorján Trucza, fondatorul și principalul organizator al gastro-festivalului, să rezume și să evalueze evenimentul. Este sigur că am învățat cu toții ceva la acest eveniment.
…cu cartofi și maia proaspătă, de casă, la cuptor cu lemne dă-ne-o nouă astăzi. Ar putea suna așa rugăciunea unui secui, întrucât în regiunea noastră o pâine devine o „pâine cinstită” numai dacă îndeplinește toți parametrii de mai sus. Maestru al pâinii de casă era Lenke Lakatos, care, în ciuda sutelor de pâini divine coapte, s-a îndoit mereu dacă aluatul din cuptor va deveni o pâine frumoasă. Ritual m-a întrebat: „Orsi, crezi că vor ieși frumos?” Iar eu mereu i-am răspuns calm: „Cu siguranţă.” Și am avut întotdeauna dreptate. Era iunie, când ne-a împărtășit secretul coacerii pâinii și aștepta cu entuziasm publicarea rețetei sale în ziar. Din păcate, cu câteva zile înainte de a publica ediția din septembrie am primit vestea devastatoare: Lenke, adorată de mulți, s-a stins din viață, încălzește cuptorul dincolo, radiind căldura inimii, lăsându-și dragostea pentru viața de zi cu zi. Odihnește-te în pace dragă Lenke!
Ediția din acest an este cea de a treia a festivalului gastronomic Taste of Transylvania, a treia oară când ieșim în fața publicului cu scopul de a pune Transilvania pe harta gastronomică a lumii. Dar trebuie să vorbim și despre faptul că dorim să atingem și alte obiective în gastronomia transilvăneană și anume dezvoltarea unei noi bucătării transilvănene comună. Gastronomia locală este într-o criză de identitate și avem nevoie de toată lumea, de dialog – mult, mult dialog – dacă dorim să dezvoltăm o gastronomie sustenabilă, viabilă. Tema ediției din acest an este zacusca. Zacusca ne unește, este dovada că oamenii care trăiesc în această zonă vorbesc în cele din urmă aceeași limbă când vine vorba de gastronomie. Numai că uneori se exprimă în mod diferit. Am discutat despre prezentul și viitorul gastronomiei și despre alte teme gastronomice cu niște oameni dragi, cu care vă puteți întâlni la festival.
În prezent, alimentația sănătoasă devine din ce în ce mai populară: tot mai mulți oameni încearcă să mănânce alimente pregătite din ingrediente sănătoase, folosind tehnici de gătit sănătoase. Răspândirea alimentației conștiente a dus, de asemenea, la apariția unei serii de noi diete care recomandă consumul anumitor ingrediente, interzicând sau reducând consumul altora. Mónika Miklós, care a trecut la o dietă bazată pe plante integrale în urmă cu șapte ani, ne-a prezentat un astfel de nou mod de alimentație.
Nu întâmplător perioada de Fărșang – adică perioada de sărbătoare dintre Bobotează și Miercurea Cenușii – se numea în trecut sărbătoarea diavolului, deoarece toată lumea se putea destinde înaintea postului la balurile care durau până în zori. Nu doar costumele și măștile sunt o parte esențială a distracției nemoderate de Fărșang, ci și cele mai delicioase gustări, printre care gogoșile – în mod tradițional gogoși cu panglică, pe care le numim „pánkó” în Secuime – au un loc aparte.
Cafeaua face parte din viața noastră de zi cu zi, dar fiecare om o pregătește și o bea într-un mod diferit. Am putea spune că nu contează dacă este lungă sau scurtă, cu lapte sau neagră, dulce sau amară, dar după ce am încercat cafeaua în Rubiq Social Club din Miercurea-Ciuc știm că aceste aspecte contează. Mai ales dacă este vorba despre cafele specialty, care diferă de cea italiană, neagră. Pentru început este suficient să spunem că totul este important atunci când facem cafele specialty: tehnica de prăjire, calitatea aparatelor și cunoștințele baristelor.
Întotdeauna am petrecut sesiunea de examene de la facultate la bunicii mei. Era mult mai ușor să mă pregătesc pentru examene bucurându-mă de grija bunicii mele. Și o parte importantă din grija ei a fost că îmi aducea câteva nuci sparte în fiecare zi, fructul copacului din grădină. Te vor face mai isteață, mi-a spus mereu. Și avea dreptate: nu numai că mi-am luat toate examenele, dar nucile chiar ajută la funcţionarea optimă a creierului, îmbunătăţește capacitatea de învățare, stimulează memoria, concentrarea și procesarea informațiilor. Totuși, acesta este doar unul dintre numeroasele beneficii ale consumului de nuci. Acest ingredient divin are multe efecte fiziologice benefice și poate fi folosit într-o gamă foarte largă. Ne-a povestit despre toate acestea Albert Berze, fondatorul manufacturii de uleiuri de nucă Berze.
„Pentru mine cofetăria nu este doar un meșteșug, ci un mod de viață. Există puțină magie în fiecare desert și vreau să le ofer oamenilor această experiență”, ne-a spus László Levente Lengyel, cofetarul cofetăriei denumite Málna, zmeură, care a fost deschisă recent în Miercurea-Ciuc. Şi noi am fost implicaţi în această magie pe care dorim să vă o oferim și vouă.
„Indiferent dacă este din aluat sfărâmicios sau din aluat simplu dospit, dacă are o umplutură mai bogată sau mai subțire, întotdeauna este mândria doamnei casei, chiar dacă nu ea l-a făcut, ci l-a comandat de la un cofetar”, scrie Elek Magyar în volumul lui denumit Ínyencmester szakácskönyve (Cartea de bucate a maestrului gurmand), care a fost publicată în anul 1932 la Budapesta.
A fost organizată pentru prima dată la pensiunea Mountain Rest din Piricske o zi de cules ciuperci extrem de incitantă și concentrată. În cursul dimineții, specialistul etnomicolog Zsigmond Győző i-a îndrumat prin pădure pe amatorii culegători de ciuperci și au adunat împreună comorile naturii, iar aceste comori au fost analizate de Zoltán Sándor, expert în ciuperci. După o zi de cules, de analiză și de lecții despre ciuperci, bucătarul nostru, Előd Szőcs, a servit niște mâncăruri cu ciuperci pentru armata de participanți.
Bucurându-se de ultimele raze mângâietoare de soare și de după-amiezile călduroase urmate de seri mai răcoroase, echipa de la revista Bucătăria și Grădina Secuiască a organizat un garden party de toamnă. La alcătuirea meniului ne-a ajutat invitatul nostru special, Szabi Dobricza, care ne-a arătat cum să pregătim diferite creme cu adevărat gustoase, perfecte pentru orice petrecere.