Aproape orice națiune din lume are propria variantă de pâine plată, lipie, fiecare având formă, grosime şi aromă proprii. Ceea ce este comun e faptul că, normal, sunt plate, sunt pregătite din aluat foarte simplu și sunt coapte la cuptor sau tigaie.
În această lună, bucătarul nostru, Előd Szőcs, îi invită pe cititori la o călătorie mondială organizată în jurul pâinii. El a pregătit diferite variante de pâine plată caracteristice diferitelor națiuni, din America Centrală, Italia, Orientul Mijlociu și India, pe care le-a servit împreună cu mâncăruri gustoase, condimentate și ușoare.
Anthony Bourdain spunea că trebuie să fii un romantic incurabil ca să-ți investești banii și energia în vin și brânzeturi. Ambele sunt elemente străvechi ale culturii noastre, ne ocupăm cel puțin de câteva milenii de prepararea a cât mai multe și cât mai bune. Cu toate acestea, modul de preparare nu s-a schimbat aproape deloc de-a lungul timpului, nici în cazul vinului, nici în cazul brânzeturilor. Ceea ce reprezenta o schimbare importantă era apariția refrigerării, dar chiar și în zilele noastre există locuri în care brânzeturile sunt preparate, dar mai ales murate, în peșteri. Și în cazul vinurilor, reglarea temperaturii a adus un progres important, chiar dacă în zilele noastre vinul natur, pregătit prin metode cât mai naturale, cu intervenție umană minimă, devine tot mai popular.
Cum n-am fost atentă, a ajuns primăvara și în zona Gheorgheni! Mi-am luat rămas bun de la zăpada care a supraviețuit zilelor mai călduroase în partea umbrită a grădinii și am rămas încântată de ceapa verde și ridichile de lună care au ieșit deja din pământ. Fiind primele și în spiritul de a consuma legume locale și de sezon, le-am făcut personajele principale ale meniului din această lună. Cum temperatura din jurul nostru crește, așa scade temperatura mâncărurilor puse pe masa mea, supele și băuturile calde fiind înlocuite cu cele răcoritoare, călduroase sau reci.
Dacă l-am întreba pe omul de astăzi, oare ce știe despre ziua Sfântului Gheorghe, probabil am primi următoarele răspunsuri: este o sărbătoare bogată în tradiții și obiceiuri, este legată de creșterea animalelor și marchează începutul primăverii. Însă, dacă tot am pus întrebarea, merită să ne informăm și să cunoaștem semnificația, istoria acestei zile pline cu simboluri. De unde provin aceste obiceiuri și ce înseamnă? Dar mai ales: ce legătură are Sfântul Gheorghe cu începutul primăverii?
Primăvara, odată cu renașterea naturii, merită să ne reîmprospătăm, să ne regândim alimentația și bucătăria noastră și să înlocuim ingredientele grase de iarnă cu cele proaspete, ușoare de primăvară. Putem pregăti feluri sățioase din ingrediente de sezon: verdețuri fragede, brânzeturi de primăvară și combinația acestora.
Bucătăria tradițională secuiască este bogată în arome, gusturi, tradiții, grăsime și calorii, deci merită să ținem în cont câteva aspecte dietetice dacă dorim să mâncăm tradițional, dar sănătos, să prevenim sau să controlăm anumite boli ale civilizaţiei (de exemplu, diabet, boli cardiovasculare, boli canceroase) sau greutatea corporală. Haideți să vă arăt ce ar trebui să schimbăm în alimentele noastre tradiționale astfel încât acestea să poată fi integrate liniștit într-o dietă conștientă și sănătoasă. Ce fel de ingrediente tradiționale putem să folosim liniștit, ce ar trebui să prioritizăm sau să consumăm în cantități moderate?
Când scriam aceste rânduri, în aprilie, temperatura era undeva la zero grade, chiar se depuseseră cam 15 centimetri de zăpadă. Dar toate acestea nu mi-au stat în cale și gândul mi-a zburat la zile însorite și băuturi răcoritoare. Sper că în luna mai va începe sezonul grill-party-urilor și vă recomand să încercați și alte băuturi în afară de sfânta treime clasică de bere – vin – țuică. Ce se consumă în alte părți ale globului și de ce să nu încercăm și noi cele mai bune băuturi? Mai ales că majoritatea băuturilor le putem folosi și la gătit, adăugate la sosuri și mâncăruri – deci merită să cumpărăm și ceva sortimente noi, mai ales că așa ne putem bucura de ele chiar și dacă nu consumăm alcool.
Puține alimente sau ingrediente au o semnificație simbolică atât de puternică precum cerealele sau mielul. Ambele sunt asociate cu o semnificație de renaștere, purificare și reînnoire – concepte care sunt, de asemenea, centrale în cea mai mare sărbătoare a creștinismului. Pregătindu-se pentru Paște, bucătarul nostru, Előd Szőcs, a creat preparate cu cereale și miel, fiind inspirat de arome orientale și mediteraneene.
Nici nu-mi vine să cred că este deja primăvară, perioada renașterii, postului și Paștelui. Dar, timpul fiind liniar, am ajuns în această perioadă a anului. Ei bine, pot declara că timpul este liniar numai dacă ignor niște doctrine de fizică, filosofie și alte studii… Este o perioadă care îmi este dragă, razele calde de soare ne mântuiesc de strângerea iernii, iar la picioarele Mântuitorului putem să ne punem păcatele în speranţa unei vieţi mai bune, îndepărtate. În spiritul acestei încrederi, am pregătit mâncărurile mele cu ingrediente verzi, acestea fiind proaspete, delicioase, sănătoase, arată bine și au gust și mai bun pentru stomacul nostru! Și, nu în ultimul rând, verde este culoarea mea preferată!
Așa cum primele raze calde ale soarelui risipesc urmele iernii, la fel sunt înlocuite și deserturile mai grele și cremoase ale lunilor reci. Cofetăreasa noastră, András Zsuzsi, a creat în această lună delicii inspirate după soare, pregătite din lămâi aurii.
Un desert este adesea încununarea unei mese, desigur cu condiția ca cineva să poată consuma mai multe feluri la rând. O altă categorie este desertul de lângă cafea, ceai sau gustările pe care le consumăm în timpul vizionării unui film sau în timpul citirii – cu riscul că, din cauza distragerii atenției, vom consuma mai mult decât ne-am propus.