Un desert este adesea încununarea unei mese, desigur cu condiția ca cineva să poată consuma mai multe feluri la rând. O altă categorie este desertul de lângă cafea, ceai sau gustările pe care le consumăm în timpul vizionării unui film sau în timpul citirii – cu riscul că, din cauza distragerii atenției, vom consuma mai mult decât ne-am propus.
Ce ar putea evoca mai bine căldura casei și grija unui membru drag al familiei decât aroma unei prăjituri de casă, proaspăt coaptă? Este suficient să ne gândim la plăcinta cu mere a bunicii sau la tortul cu nucă al mamei și deja prind viață în fața noastră idilele copilăriei, masa mare din sufragerie, chipurile dragi din jurul ei, sunetele familiare și, desigur, gusturile inconfundabile. În acest număr, prăjiturile de casă, torturile și deserturile sunt în prim-plan.
Cofetăreasa noastră, Zsuzsi András, a creat în această lună variantele de tort ale unor deserturi populare, folosind în mare parte aceleași ingrediente ca cele din rețeta originală. Tortul inspirat după cremşnit diferă de desertul original numai în ceea ce privește forma și chiar dacă seamănă cu tortul Napoleon, Zsuzsi András spune că este mai degrabă o variantă de tort al cremşnitului.
Când este vorba despre alimentația sănătoasă, mulți cred că aceasta presupune renunțarea la dulciuri și deserturi, adică se bazează pe restricții și abstinență. Acest lucru nu este deloc adevărat! Cei care adoptă un stil de viață mai sănătos au o dietă mai sănătoasă nu mănâncă doar salate, evitând tot ceea ce este dulce, gustus și savuros. O dietă sănătoasă înseamnă prioritizarea ingredientelor mai naturale, mai sănătoase, mai puțin procesate și o atenție asupra diversității și moderație.
Parcul Mini Transilvania oferă noi specialități locale oaspeților: după vizitarea parcului, care prezintă clădirile emblematice ale Transilvaniei, turiștii se pot bucura și de niște plăcinte pregătite din produse locale, având gusturi cu adevărat secuiești.
Iar am ajuns în perioada faimoasă a anului, când, după obiceiurile dezvoltate și impuse de strămoșii noștri, ne putem distra, mânca fără nicio moderație – adică în perioada Fărșangului. Desigur, toate acestea necesită o digestie bună, un portofel plin, o personalitate extrovertită, o companie bună și o masă plină de gustări și băuturi delicioase într-o cameră bine încălzită. Din păcate, tot mai puţini dintre noi au toate acestea.
Alimentele fermentate au o istorie lungă în multe culturi, așa că nu este de mirare că varza murată este un ingredient popular în bucătăriile atâtor națiuni. Este mai sănătoasă consumată crud, dar este și starul mai multor mâncăruri populare. Bucătarul nostru, Előd Szőcs, atrage atenția cititorilor asupra bogăției verzei murate cu mai multe rețete.
Poate că nu este o exagerare să spunem că viața emigrantului maghiar (palóc/paloț) Pál Kövi, administratorul celebrului Restaurant Four Seasons din New York, este la fel de diversă și variată precum cartea de bucate de 45 de ani – Ospăț transilvan – dezvoltată de el, ale cărei pagini reunesc rețete din bucătăria săsească, armenească, românească, evreiască și maghiară din Transilvania, alături de creațiile unor scriitori ardeleni, ilustrând astfel ce înseamnă gastronomia tradițională ardelenească.
A venit (din nou) luna decembrie şi primele lucruri care îmi vin în minte sunt următoarele: frig, foc, zăpadă (deși aceasta este din ce în ce mai mult doar o amintire dulce-amăruie), Crăciun, Revelion. Reprezintă – pentru mine – perioada băuturilor, supelor fierbinţi, șosetelor de lână, cuptoarelor tradiționale, cărţilor groase. Copiii noștri nu vor mai înțelege și nu vor mai face nimic din toate acestea. Este prețul progresului. Dar în opinia mea este important ca fiecare să facă ce îl face fericit, dar nu este o problemă dacă un individ umanoid este informat și educat. Știm cu toții că stomacul gol este mai neplăcut decât capul gol, iar din fericire, acesta din urmă este mai ușor de remediat. Vă prezint mai jos câteva gustări rapide, celebre, care ne pot ajuta în această remediere.
Oamenii din Delta Dunării – fie că este vorba despre români, turci, lipoveni, tătari, ucraineni, italieni, greci sau maghiari – spun că de Anul Nou trebuie să mănânci icre şi peşte, pentru că icrele și solzii peştilor sunt simbolurile abundenţei şi aduc noroc în noul an. Probabil, ei nu au auzit de credința populară că nu ar trebui să mănânci pește de Anul Nou, pentru că peștele alungă norocul. Sau probabil au auzit de această tradiție, numai că nu le pasă, o ignoră. În opinia mea, o fac corect, pentru că așa vă putem arăta cât mai multe rețete de pește.
„Se apropie sărbătorile”, obișnuim să spunem în luna decembrie. În această perioadă, puțină lumină și strălucire sunt binevenite. Atmosfera devine un pic mai festivă, iar străzile și, poate, sufletele noastre par mai colorate. Și obișnuim să spunem să „sărbătorim cu șampanie”. Adevărul este că majoritatea dintre noi consumăm aceste băuturi spumante mai ales în perioada sărbătorilor. Și totuși este păcat, pentru că, dacă le privim ca pe un vin, pot transforma o masă obișnuită sau un moment cotidian într-o ocazie specială. În continuare, pentru a intra în spiritul festiv, vă listez pe scurt principalele lucruri de știut despre cele mai populare tipuri de șampanie din lume, diferențele dintre ele, când și cu ce merită să le savurăm. Din fericire, revoluția șampaniei este în plină desfășurare și în regiunea noastră, așa că, la final, vom vorbi și despre șampaniile din Ungaria și Transilvania.