Roșii

Distribuiți

Roșiile au ajuns în Europa din America la sfârșitul secolului al XVI-lea și am putea spune că au venit, au văzut și au învins. Nu am cum să știu dacă în această poveste a apărut sau nu un șarpe, dar datorită gustului și formei sale, roșia a fermecat aproape toată lumea, mulți o numeau „măr de aur” sau chiar „mărul paradisului”. Existau și câteva discuții legate de faptul dacă este legumă sau fruct, datorită cuvântul englez fruit, care e mai puțin precis. Această discuție a devenit un proces în Statele Unite spre sfârșitul anilor 1800, datorită unui impozit pe importul de legume. În cele din urmă, onorata instanță a decis: roșia este legumă și punct. Și cum taxele nu sunt o glumă în lume și statul are întotdeauna mai multă dreptate decât un comerciant. probabil că botaniștii fac grevă de atunci. Iar noi… noi o consumăm cu plăcere: mică sau mare, roșie, galbenă, neagră sau verde, zemoasă sau crocantă, proaspătă, uscată, coaptă sau fiartă.

Supă italiană de roșii

Aproape fiecare națiune din lume are propria supă de roșii, într-o formă sau alta – să ne gândim la harira arabă, gazpacho latină sau propria noastră supă de roșii de casă, simplă, de cantină, cu paste „alfabet”. Putem include în această listă și bucătarii italieni: ei, normal, condimentează supa cu busuioc – eu prefer țelina. Ceea ce este interesant în cazul acestei supe este că roșiile sunt coapte în primul rând, după care sunt fierte (ca fiecare ingredient din bucătăria armenească), iar morcovii oferă o consistență mătăsoasă și groasă. Nu conține nici gluten, nici lactoză, numai aroma catifelată de legume și condimente îi răsfață pe consumatori!

Ingrediente:

• 1 kg roșii

• 5 linguri de ulei de măsline

• 1 ceapă

• 5 căței de usturoi

• 2 morcovi

• 1 l fond de legume sau apă

• 1 lingură de oțet balsamic

• 1 linguriță de cimbrișor uscat

• 1 legătură de busuioc proaspăt

• ½ linguriță de sare

• 1 vârf de cuțit de piper

Mod de preparare:  

Roșiile curățate și tăiate în două le punem pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, cu părțile tăiate în sus. Le stropim cu două linguri de ulei de măsline și presărăm cu sare, piper. Coacem în cuptor încălzit la 180 de grade timp de o oră. În uleiul ce ne-a rămas călim ceapa, usturoiul, morcovii mărunțiți, condimentăm cu sare, piper. Turnăm peste niște fond de legume/apă/sau supă de tăiței, fierbem 10 minute și adăugăm roșiile (eu le-am decojit), restul fondului de legume, oțetul balsamic, cimbrișorul și busuiocul. După 15 minute de fierbere, mixăm supa ori într-un mixer ori folosind un mixer vertical. Servim cu busuioc proaspăt și diverse feluri de pâine prăjită.

Eu am întâmpinat situația interesantă în care cimbrișorul a fost proaspăt și busuiocul uscat. Toate acestea s-au întâmplat pentru că am reușit să omor din nou un busuioc în ghiveci (cei din grădina mea ar fi declarați neîncetat morți de către un fito-mortician, dacă ar trece unul pe aici), în timp ce un cimbru sălbatic mi-a făcut cu ochiul de pe stâncile de lângă drum, iar o parte din el a ajuns în oala de supă de roșii.

 

Orez mexican cu roșii

Există viață în lumea diferitelor bucătării și în afară de orez simplu și rizibizi, cunoscute în regiunea noastră, feluri care pot fi consumate în sine – să ne gândim la bibimbap, rizotto, paella sau pad thai. Astăzi vom călători (în teorie) în Mexic pentru o rețetă de orez cu roșii, pe care am îmbogățit-o/reparat-o imediat și pe care am pregătit-o foarte repede. Rezultatul nu a fost în niciun caz unul plicitisitor, îl văd mereu când stau prea mult timp la soare. Este un fel de orez picant, pregătit în suc de roșii cu multe condimente și care conține atât jalapeno, care încă nu depășește nivelul plăcerii și este la hotarul dintre plăcere și suferință. Să nu menționez faptul că putem varia dieta noastră de zi cu zi, dacă înlocuim orezul obișnuit alb cu orez brun, sălbatic sau jasmin – eu mă răsfăț pe mine, familia mea și pe oricine cu mâncarea mea cu un amestec de orezuri.

Ingrediente (rețeta originală):  

• 3 linguri de ulei de măsline

• 1 ceapă

• 1 jalapeno

• 3 căței de usturoi

• 40 dag orez jasmin

• 5 dl supă de bază

• 40 dag roșii

• 1 dl roșii pasate

• 2 linguri de amestec de condimente mexicane

• 1 linguriță de sare

Amestec de condimente mexicane:

• 3 linguri de chili

• 2 linguri de boia dulce afumată

• 2 linguri de chimen

• 1 lingură de praf de usturoi

• 1 lingură de oregano

• 1 linguriță de piper Cayenne

• 2 lingurițe de fulgi de chili

Mod de preparare:

La ceapa, usturoiul, ardeiul iute, mărunțite din rețeta originală, eu am adus o completare cu doi morcovi și un ardei kapia. Legumele le-am călit, am adăugat orezul spălat, roșiile coctail, sucul de roșii, supa de bază și condimentele. Aș dori să atrag atenția celor interesați asupra faptului că, dacă preferați ceva mai puțin picant, ar fi bine să folosiți mai puține condimente, deoarece preparatul conține deja trei ingrediente care, chiar și separat, nu sunt deloc blânde cu papilele gustative. Modul de preparare a fost simplificat datorită folosirii oalei sub presiune, care, din experiența mea, gătește rapid și sigur (după ce începe să șuiere, 5-10 minute, în funcție de cantitate). Înainte de servire, am adăugat o conservă de fasole roșie și porumb. Nici câteva frunze de mangold n-ar strica, doar că nu aveam la îndemână! Se poate presăra și coriandru, mai ales dacă se găsește prin zonă! Cei care mănâncă carne îl pot consuma cu friptură!

 

Prăjitură de roșii

La sfârșit, merită să ne întoarcem pe teritoriile noastre ardelenești, comemorând unul dintre preparatele dulci de bază ale nunților: adică prăjitură de roșii. Această prăjitură este un membru al familiei deserturilor în straturi, care se recunoaște ușor după faptul că conține un strat de cremă între fiecare blat. În acest caz există trei porții de cremă între patru blaturi și -  chiar dacă este tare ciudat - , roșiile au ajuns în aluatul blaturilor, contribuind la înroșirea lor. În opinia mea, sunt prăjituri frumoase, colorate și trebuie să le apreciem pentru că această culoare nu este dată de un colorant artificial.

Ingrediente:

Pentru aluat:  

• 11 linguri de suc de roșii

• 11 linguri de ulei

• 11 linguri de zahăr

• 1 ou

• 40 dag făină (sau cât absoarbe)

• 1 linguriță de bicarbonat de sodiu (unii o pregătesc cu salalkali)

Pentru cremă:  

• 6 linguri de griș de grâu

• 1/2 l lapte

• 20 dag unt

• 8 linguri de zahăr pudră

Mod de preparare:

Amestecăm făina cu zahărul și facem o mică adâncitură în care turnăm toate ingredientele lichide. Frământăm bine. Împărțim în patru porții egale și pregătim, coacem patru blaturi. Fierbem grișul în laptele pentru cremă, lăsăm la răcit și îl adăugăm la untul bătut cu zahărul. Ungem blaturile cu cremă, iar dacă pregătim cumva cinci blaturi, la mijloc putem ascunde și un strat de gem de caise. Putem decora cu zahăr pudră sau cu glazură de ciocolată.