Ne place acest preparat al bucătăriei franceze, deoarece ingredientele plăcintei cu o crustă fragedă și o umplutură bogată din ou și smântână dulce pot fi variate ușor. Să fie un preparat vegetarian, cu carne sau pește, rezultatul cu siguranță va fi superb. Poate datorită acestor calități, quiche-ul este popular în întreaga lume, este un plus că poate fi consumat atât cald, cât și rece, se ambalează ușor și se potrivește perfect lângă cafeaua de dimineață. Chiar am putea spune că quiche-ul francez este echivalentul pizzei italiene: ambele sunt ușor de pregătit, au la bază un aluat delicios, iar topping-urile le putem varia după gustul nostru. În opinia bucătarului nostru, Előd Szőcs, pregătirea unui quiche este atât de simplă încât am putea crede că nu este o mâncare din bucătăria franceză.
Crusta
La fel ca în cazul oricărui alt preparat ușor de pregătit, și la quiche cel mai important aspect este să folosim ingrediente de bună calitate. Cum ne-a spus bucătarul nostru, Előd, quiche-ul poate fi stricat doar dacă untul sau smântâna dulce nu sunt de bună calitate.
Pentru crusta crocantă avem nevoie de unt, făină, puțină apă, sare și un vârf de cuțit de zahăr. Frământăm bine aluatul și lăsăm să se odihnească la frigider timp de o oră. Iar dacă dorim ca aluatul să fie fraged – și este normal să ne dorim un aluat fraged – bucătarul nostru ne recomandă să lucrăm cu ingrediente reci.
După o oră de odihnă, întindem aluatul și transferăm într-o formă de copt tapetată cu hârtie de copt, după care este recomandat să așezăm niște greutăți peste aluatul nostru, pentru a nu se umfla. Deci, dacă există în familia noastră un băiețel mic care strânge cu pasiune monede pentru următorul set „Lego City”, atunci putem împrumuta găletușa lui cu bani și o putem turna peste hârtia de copt așezată pe aluat. Előd a împrumutat banii fiului său și vă pot spune că monedele nivelate frumos funcționează excepțional ca greutăți, crusta noastră nu s-a umflat deloc. Coacem puțin timp crusta, scoatem greutățile, îndepărtăm excesul de aluat și umplem crusta. Dacă aluatul este copt suficient, sosul nu îl va înmuia, iar la servire quiche-ul va putea fi tăiat frumos în felii.
Umplutura
Baza umpluturii, cum v-am spus deja, este smântâna dulce și ouăle. În acest amestec putem pune legume sezoniere, de exemplu ciuperci, spanac, praz, carne, slănină, caș. Condimentarea umpluturii depinde tot de noi: putem aromatiza compoziția cu mărar, pătrunjel, rozmarin, cimbrișor sau chiar și nucșoară. Deci, ideea este să pregătim o omletă bogată cu smântână dulce, care se întărește prin coacere.
Bucătarul nostru a pregătit o variantă vegetariană cu spanac. El, în primul rând, a înmuiat spanacul în niște unt cu usturoi, după care l-a adăugat la amestecul de ou și smântână. Spanacul și verdețurile asemănătoare trebuie înmuiate înainte de coacere, altfel se vor înnegri. Umplem crusta cu umplutură, având grijă să nu umplem până la capăt, numai până la trei sferturi. Nivelăm bine umplutura și coacem quiche-ul la 180-190 de grade timp de 30 de minute. Rezultatul este parfumat, spectaculos, iar preparatul îl putem servi cu niște salată proaspătă.
Ingrediente:
Pentru crustă:
• 400 g făină
• 210 g unt
• 100 ml apă rece
Pentru umplutură:
• 50 g unt
• 300 g spanac
• 4 ouă
• 500 ml smântână dulce
• sare, piper, nucșoară, usturoi după gust