Desert ras Katalin a completat varza cu un desert ras cu dulceață de piersici, asemănător cu o plăcintă, care are ca bază un aluat mai tare. Cum ne-a povestit, este un desert simplu de țară, pe care îl pregătește în fiecare an la recolta de varză pentru musafiri. Facem un aluat omogen din făină, zahăr, puțină sare, bicarbonat și untură – nu dospim aluatul, numai încorporăm ingredientele cu mâna, având grijă să nu topim untura cu căldura mâinilor noastre. Adăugăm gălbenuș de ou, smântână și atâta lapte cât să putem dospi un aluat mai tare. În timp ce aluatul se odihnește, batem albușurile și încorporăm cu câteva linguri mai bogate de dulceață de piersici. Interesant lucru este că aluatul nu este întins, ci ras: baza și topul desertului este aluat mărunțit. Din acest motiv, asamblarea este una foarte simplă: aluatul îl răzuim cu o răzătoare cu găuri mai mari într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, având grijă să scoatem bucățile mai mari și să distribuim aluatul aproximativ egal. Ungem acest strat cu spuma de albuș cu piersici, peste care mai răzuim niște aluat. Coacem într-un cuptor preîncălzit la 180 de grade aproximativ 30 de minute, până când stratul de jos este gata, iar stratul de sus este auriu și crocant.
Desert ras
2022-11-12