Întreprindere născută din accident  sau portretul nucii

Distribuiți

Întotdeauna am petrecut sesiunea de examene de la facultate la bunicii mei. Era mult mai ușor să mă pregătesc pentru examene bucurându-mă de grija bunicii mele. Și o parte importantă din grija ei a fost că îmi aducea câteva nuci sparte în fiecare zi, fructul copacului din grădină. Te vor face mai isteață, mi-a spus mereu. Și avea dreptate: nu numai că mi-am luat toate examenele, dar nucile chiar ajută la funcţionarea optimă a creierului, îmbunătăţește capacitatea de învățare, stimulează memoria, concentrarea și procesarea informațiilor. Totuși, acesta este doar unul dintre numeroasele beneficii ale consumului de nuci. Acest ingredient divin are multe efecte fiziologice benefice și poate fi folosit într-o gamă foarte largă. Ne-a povestit despre toate acestea Albert Berze, fondatorul manufacturii de uleiuri de nucă Berze.

Manufactura de ulei Berze funcționează în grădina casei părintești din Odorheiu Secuiesc, într-un container mic, dar în condiții imaculate: uleiul de nucă se face aici în conformitate cu toate standardele, manual, în loturi mici, cu mare grijă, precizie susținută de expertiză. Totuși, Albert Berze nu a vrut să fie nici antreprenor, nici producător de uleiuri de nucă, el a fost profesor la Liceul de Artă „Nagy István” din Miercurea-Ciuc timp de cincisprezece ani, până în toamna acestui an. Acum a luat un an de pauză de la cariera sa școlară pentru a se concentra pe întreprindere și pe dezvoltarea acesteia. Iar întreprinderea, după cum ne-a povestit, s-a născut dintr-o circumstanţă nefericită.

„Am avut un accident cauzat de o explozie în 2014. Am avut noroc, nu a fost foarte grav, sunt aici, am supraviețuit. Cu toate acestea am suferit arsuri de gradul doi pe picioarele și brațele mele, chiar și pe fața mea, am petrecut două luni bolnav în pat. În acest timp am efectuat căutări după substanțe naturale care ar putea să mă ajute la vindecare, să scap de această stare tare neplăcută, arsurile cauzând dureri foarte mari. Atunci am citit o carte despre efectele benefice ale nucii, că regenerează, hrănește pielea, o face flexibilă și ajută la arsuri. Așa mi-a venit ideea să mă tratez cu ulei de nucă”, ne-a povestit el despre aceste circumstanțe. Nu a găsit în România ulei de nucă de înaltă calitate, fiind numai doi producători în toată țara, așa că a mers până la Budapesta să-și cumpere ingredientul pentru tratament. Având în vedere faptul că a văzut o piață neexploatată, bucurându-se de efectele benefice ale nucii, s-a documentat despre tehnologia preparării uleiului și a cumpărat online o presă manuală. La început a presat ulei de nucă pentru uz propriu sau pentru a dărui rudelor și prietenilor, dar acum oricine poate să cumpere produse artizanale de la manufactura Berze, tot pentru uz propriu sau ca dar.

Foto: István Hodgyai

„Ceea ce s-a întâmplat de fapt a fost că întregul proces a pornit de la această presă manuală. Am mecanizat acea presă la acea vreme, deoarece era o astfel de cerere pentru produsul meu, după care am urmat un curs de antreprenoriat la Asociația Întreprinderilor Mici și Mijlocii Odorhei. Atunci s-a clarificat tot procesul și mi-am dat seama că aceasta ar putea fi o afacere. Eram în anul 2017, iar după absolvirea cursului am înregistrat firma”, ne-a povestit despre începuturi. De atunci a achiziționat o presă profesională, și-a dezvoltat lista produselor, are o manufactură transportabilă dotată, iar produsele lui din nucă pot fi găsite în magazine, magazine bio, târguri de produse artizanale și chiar și într-o farmacie.

Foto: István Hodgyai

 

Cum ajung produse din nucă în farmacii?

Simplu: nuca este o plantă medicinală, are multe efecte benefice fiziologice și medicinale, am aflat de la antreprenor. De exemplu, să vă arăt un mod de utilizare tare interesant pe care l-am învățat de la Albert Berze: ceaiul pregătit din pereţii despărţitori dintre miezurile de nucă este recomandat ca tratament pentru bolnavii de inimă și pentru diabetici. Nu este recomandat consumul excesiv din acest ceai, întrucât toate elementele nucilor au un conținut ridicat de acid linoleic/acid linolenic – un tip de acid gras natural omega-6 – care are efecte pozitive excelente în cantități mici, dar în cantități mari, fiind vorba despre categoria acizilor, nu este recomandat.

Consumul excesiv de nucă – chiar dacă este un fruct divin – în general nu este recomandat. Nu numai că are o conținut ridicat de acizi, dar este foarte bogată în calorii. Conținutul energetic la 100 de grame al miezului de nucă, în funcție de soi, variază între 650-700 calorii – să vă dau o perspectivă: 100 de grame de ciocolată de lapte, o întreagă tabletă conține 500-550 de calorii, iar un șnițel de porc de 100 de grame conține 250 de calorii. Astfel, consumul regulat, în cantități mai mari, este recomandat sportivilor, copiilor, convalescenților, persoanelor care fac muncă fizică, dar dieta noastră de zi cu zi nu ar trebui să conțină o cantitate așa de mare de miez de nucă. Porția recomandată este de 2-3 nuci pe zi sau folosirea câtorva picături de ulei de nucă. Uleiul este o alternativă bună, deoarece acest conținut mare energetic – care se completează cu un conținut bogat în vitamine A, B și E, și minerale, precum zinc, cupru, potasiu, magneziu și calciu – se regăsește în uleiul din miezul de nucă. Pe acesta îl presează și Albert Berze.

Foto: István Hodgyai

La presare, el folosește nuci uscate timp de două-trei luni în coajă – nuca proaspătă are un conținut mai mare de lichide, conține lapte de nucă, care deteriorează calitatea uleiului de nucă – iar pe acestea le presează la o viteză de turație mică. Viteza, după cum am aflat, influențează cantitatea uleiului – la o viteză redusă extrage o cantitate mai mare – dar și calitatea – la o viteză mare aparatul se încălzește, deteriorând astfel calitatea uleiului și a miezului care rămâne după presare. Nuca o presează o singură dată, păstrându-i astfel calitatea excelentă și conținutul nutrițional remarcabil, iar uleiul extras îl folosește și îl vinde nefiltrat, după câteva săptămâni de decantare. La produsele sale folosește numai nucă locală, de înaltă calitate.

„Scopul meu cu folosirea nucilor locale este ca fermierii locali să primească și ei din suma care intră în afacerea mea. Aici există un ciclu care mi s-a părut important: toată lumea obține ceva din asta, crește, iar în același timp produsele locale sunt folosite pe plan local”, ne-a explicat Albert Berze. Acest tip de conștientizare, care este caracteristică pregătirii produselor, managementului și obiectivelor afacerii, se extinde și asupra utilizării produselor. Fiecare produs a fost atent gândit și dezvoltat pentru a avea efecte benefice specifice.

 

Efectele benefice ale nucii

Uleiul de nucă poate fi folosit atât extern, cât și intern, iar Albert Berze are produse pentru ambele moduri de utilizare. Uleiul de nucă, folosind ca medicament, consumat regulat, are acţiune de curăţare, detoxifiere a sângelui, iar datorită compoziției de acizi grași – este bogat în acizi grași polinesaturați – reglează nivelul de grăsimi și zaharuri. Acidul linoleic ingerat cu ulei de nucă este transformat în lecitină de organismul nostru, care este excelentă pentru probleme ale sistemului nervos, tulburări de somn și, nu în ultimul rând, nuca are cel mai mare conținut de acizi grași omega-3 dintre toate fructele cu sâmburi. Manufactura de ulei Berze are și produse cosmetice, medicinale, pentru uz extern: uleiul de nucă filtrat, în formă de spray, se folosește pentru îngrijirea pielii și a părului, pentru infecții ale urechii sau demachiere, iar încorporat în ceara de la albine formează o cremă, care poate fi folosită special pentru îngrijirea feței, rănilor, dar și ca balsam de buze.

La manufactura Berze și miezul de nucă rămas după presare – adică miezul care nu mai conține ulei de nucă – este folosit: este transformat în făină de nucă. Granulatul de miez de nucă fără ulei este măcinat într-o moară de piatră, iar cu această tehnologie aroma și gustul nucii se păstrează mult mai intens.

„Atunci când folosim făină de nucă trebuie să fim atenți la două chestiuni: acest tip de făină necesită mai mult lichid și nu putem folosi la coacere numai făină de nucă, aceasta trebuie amestecată cu alt tip de făină. Făina de nucă este o făină fără gluten, deci amestecată cu o altă făină fără gluten, ca făina de orez, poate fi un element important într-o dietă fără gluten”, ne spune el despre modurile de folosire a nucii.

 

Curățarea metalelor și „batoane energie”

Albert Berze lucrează acum la dezvoltarea produselor noi, mărfuri pe care le poate pregăti din subprodusele create în timpul presării. În primul rând, dorește să creeze un „baton energie”, folosind pulpa de nucă depusă în timpul sedimentării uleiului. Acest proiect este într-o fază de start, încă lucrează la rețetă. Un alt proiect este crearea unui unt de nucă, adică dorește să creeze un produs din miez de nucă care poate fi uns, ca untul de arahide. Și în spiritul zero waste, chiar și coaja va fi folosită și vândută.

„Unul dintre planurile mele este prelucrarea cojii de nucă. Cojile pot fi folosite pentru curățarea metalelor, dacă sunt măcinate la diferite dimensiuni. Folosite la sablare, pot fi excelente la curățarea pereților cu graffiti sau la curățarea lemnelor. Deci pot fi folosite ca abraziv”, ne-a explicat.

Văzând aceste numeroase efecte benefice, este de înțeles de ce acestui fruct i s-a dat numele latin de regina nucilor – Juglans regia – chiar este un ingredient regal. La manufactura de ulei Berze, acest fruct este tratat ca o regină, iar acest tratament este o garanție a calității produselor.

 

Mini-clătite

Foto: István Hodgyai

 

Ingrediente pentru 6-8 clătite:

• 3 linguri de masă de făină de nucă

• 7 linguri de masă de făină

• 1 banană

• 1 ou

• 2-3dl lapte

• 2-3dl apă minerală

• vârf de cuțit de sare

• puțin ulei de nucă pentru prăjire (în total max. 30-40 ml)

Foto: István Hodgyai

 

Mod de preparare:

Spargem oul, zdrobim banana cu o furculiță și o amestecăm cu oul. Încorporăm în acest aluat cele două făini, sarea, după care turnăm peste atâta apă minerală și lapte cât să primim un aluat lichid. Prăjim clătitele în ulei de nucă. Servim cu iaurt grecesc, dulceață sau unt de arahide.

Foto: István Hodgyai