Piept de gâscă crocantă cu piure de cartofi cu unt brun

Porție: 4
  • Distribuiți:

Pregătire

Punem la fiert în apă sărată cartofii necurățați de coajă. În timp ce cartofii fierb, jumătatea untului o topim pe foc mic într-o cratiță și gătim până ce se rumenește puțin. Nu trebuie înnegrit. Lăsăm să se clarifice, după care, într-o altă cratiță, amestecăm cu smântâna de gătit. 

Fierbem sfecla necurățată de coajă în apă puțin sărată. Aroma sfeclei o să fie mai intensă dacă o punem la cuptor cu puțină sare, împachetată în folie de aluminiu și o coacem. Dacă s-a răcit, o curățăm, iar într-o cratiță mică o fierbem cu siropul natural de coacăze. 

Partea cu piele a pieptului de gâscă o crestăm în forme de romb și prăjim într-o tigaie de fontă pe foc mic. Stoarcem grăsimea topită – o putem folosi la orice, ca de exemplu la confit. Atunci când pielea este destul de crocantă și aurie, prăjim partea cealaltă, după care punem în cuptor de 180 de grade 6-8 de minute – timpul de coacere depinde de dimensiunea pieptului. Scoatem din cuptor și lăsăm să se odihnească cel puțin 5 minute. 

Pentru piureul de cartofi curățăm cartofii fierți, îi pasăm cu un zdrobitor de cartofi, îi amestecăm cu untul rece, apoi cu smântâna cu unt fierbinte. Dacă este necesar, adăugăm puțină sare. La servire, feliem pieptul de gâscă și îl punem pe farfurie împreună cu piure și sfeclă. Masa se completează bine cu un vin ușor cu arome de fructe.