Încălzim puțin laptele, amestecăm cu zahăr și cu o lingură de masă de făină, după care spargem drojdia cu degetele și o adăugăm la amestecul de lapte. Punem la o parte până ce se activează.
Prin cernere, punem făina într-un bol de amestecare, facem o mică adâncitură în mijloc, în care turnăm laptele, zahărul, gălbenușurile de ou, coaja rasă de lămâie, sarea și drojdia activată. Frământăm bine aluatul, după care, treptat, adăugăm romul și untul topit. Acoperit cu un prosop textil de bucătărie, lăsăm la dospit – este gata când s-a dublat aluatul. După ce s-a dospit aluatul, îl întindem pe un blat cu făină de grosimea unui deget și decupăm rondelele cu o formă specială pentru gogoși. Acoperite, le mai lăsăm la dospit – mai precis lăsăm să se odihnească – încă o oră. Le prăjim în mult ulei fierbinte, până ce se rumenesc frumos. Le scoatem pe prosoape de bucătărie și le servim presărate cu zahăr pudră.
Sfatul bucătarului: Reduceți puțin focul dacă se prăjesc foarte repede, altfel se vor arde pe dinafară și nu se vor pregăti pe dinăuntru!
Judit Péter
Foto: Vajk István Szigeti