- Autor:
- Ágnes Péter
Când a pregătit meniul festiv de Crăciun, bucătarul nostru Előd Szőcs a luat în considerare două aspecte: ingredientele să fie sezoniere și, noutățile fiind importante pentru el, să includă feluri noi. Așa că, dragi cititori, să nu fiți surprinşi când o să vedeți mâncăruri nu prea tradiționale în acest meniu. Totuși, sperăm că ouăle umplute, guba cu mac, plăcinta cu ficat de pui sau plăcinta ciobanului sună mai cunoscute, acestea fiind feluri populare, iar pentru cei care vor să experimenteze puțin cu mâncărurile festive, bucătarul nostru recomandă piciorul de vită pane și rinichii de vită în sos cu tarhon, ambele având un gust aparte.
Ca aperitiv, bucătarul nostru a servit ouă umplute, pe care le-a „înnebunit” cu puțină pastă de trufe. A mai pus pe masa festivă plăcintă cu ficat de pui, care seamănă tare mult cu un quiche franțuzesc: baza plăcintei este făcută după rețeta de quiche, iar umplutura este un fel de paté de casă din pui.
„Acesta este o mâncare foarte specială, pregătită din ingrediente foarte simple, dar este o mâncare bogată. La noi apare tot pe meniul de Crăciun și de Revelion, este o combinație divină dacă o servim cu o dulceață acră, să fie dulceață de coacăze, de măceșe, de coarne, iar cei care doresc să-și sporească și mai mult plăcerea, pot să o consume cu un vin Aszú din Tokaj”, ne recomandă Előd.
Pe lângă aperitivele populare, bucătarul nostru a pregătit și un preparat mai puțin cunoscut: picior de vită pane. După cum ne-a explicat este o mâncare specială, deoarece se pregătește din tendoanele din jurul gleznei. Când s-a întâlnit pentru prima dată cu acest fel de mâncare și el a fost surprins cât de delicios este. Piciorul de vită nu îl vom găsi în supermarket-uri, dar în măcelării, punctele de sacrificare a animalelor îl putem achiziționa. Előd a mai adăugat că merită să încercăm această delicatesă, deoarece este pregătită dintr-un ingredient divin care de obicei ajunge în gunoi. Mâncarea, care este un adevărat clasic în bucătăria din Ungaria, se servește de obicei cu un sos, așa fiind mai delicioasă.
Felurile principale din meniul lui Előd sunt următoarele: plăcinta ciobanului (Sheperd’s Pie) și rinichi de vită. În opinia bucătarului, preferata englezilor, plăcinta ciobanului, este o mâncare festivă tradițională, pregătită de obicei din carne de miel sau de vită. Előd a inclus acest fel în meniul lui, deoarece nu este prea cunoscut în regiunea noastră. Tot o noutate interesantă este rinichiul de vită. După cum ne-a explicat, ca și piciorul de vită și rinichii ajung de obicei la gunoi la punctele de sacrificare, chiar dacă și acestea sunt ingrediente delicioase. Din acest motiv a ajuns această mâncare interesantă pe meniul cu gusturi noi, interesante.
„Plăcinta ciobanului este ușor de pregătit, fiind o mâncare bogată, este perfectă pentru oaspeți. O putem face chiar și cu o zi mai înainte, iar atunci când au ajuns oaspeții o punem în cuptor pentru 20 de minute. Între timp putem să stăm cu oaspeții, nu trebuie să stăm în bucătărie ore întregi, iar atunci când s-a rumenit frumos mâncarea o scoatem din cuptor și o putem servi”, a mai spus el.
Din același motiv a ales ca desert guba cu mac, deoarece această delicatesă simplă poate fi preparată în avans, tot ce trebuie să faceți este să o încălziți înainte de servire.
Deoarece felurile de iarnă se caracterizează prin lipsa culorilor puternice și strălucitoare, de obicei le vom servi în farfurii mai palide. Dar, după cum a subliniat bucătarul nostru Előd Szőcs, nu înseamnă că mâncărurile vor avea și gusturi neinteresante, pentru că rădăcinoasele și semințele folosite la rețete alcătuiesc o lume cu arome delicioase.
Picior de vită panecu sos de hrean
Ingrediente pentru 4 persoane:
• 2 buc. de picior de vită (puteți achiziționa de la măcelărie)
• 2 ouă
• 100g făină
• 300g pesmet (panko dacă se poate)
• sare, piper după gust
• ulei pentru coacere
Pentru sos:
• 150g smântână
• maioneză dintr-un ou
• hrean proaspăt ras după gust
• sare după gust
• 1 vârf de cuțit de zahăr pudră (opțional)
Mod de preparare:
Fierbem picioarele de vită în apă sărată timp de 6-7 ore, până când tendoanele se despart de os. Lăsăm să se răcească puțin, după care le curățăm de părțile mai grase. Din făină și ouă pregătim un aluat de clătite puțin sărat. Picioarele răcite le condimentăm cu sare și piper, le rostogolim în făină, le transferăm în aluatul de clătite, după care în pesmet. În ulei de 160 de grade prăjim până ce se rumenesc frumos. Pentru sos, amestecăm smântâna, maioneza, condimentăm cu hrean, sare și puțin zahăr pudră.
Ingrediente pentru 8 persoane:
Pentru aluat:
• 1 ou
• 150g unt la temperatura camerei
• 250g făină
• 1 lingură de masă de lapte
• sare după gust
Pentru umplutură:
• 2 linguri de masă de stafide
• 50ml coniac
• 350g ficat de pui
• 100g ceapă
• 5 căței de usturoi
• 2 ouă
• 400ml smântână de gătit
• măghiran, nucșoară, sare, piper după gust
• 1 ou pentru asamblare
Mod de preparare:
Pentru aluat, punem untul, făina și oul într-un bol, încorporăm ingredientele, aluatul îl „relaxăm” cu niște lapte, după care condimentăm cu sare, după gust. Acoperit cu o bucată de folie, punem aluatul în frigider timp de 30 de minute. După ce am „odihnit” aluatul îl scoatem din frigider și, pe o suprafață cu făină, îl întindem la o grosime de 0,5 cm. Transferăm aluatul într-o formă de tort cu margini scurte și fund detaşabil. Ungem aluatul cu oul bătut. În cuptor preîncălzit la 200 de grade coacem pentru aproximativ 10 minute, după care scoatem și lăsăm să se răcească.
Stafidele le punem la înmuiat în coniac. Pentru umplutură, punem ficații de pui curățați într-un bol de amestecare, adăugăm ceapa mărunțită, usturoiul, două ouă și smântâna. Folosind un blender vertical mixăm până când obținem o consistență cremoasă, după care condimentăm cu nucșoară, măghiran, sare, piper și, la sfârșit, cu coniacul strecurat de stafide.
Baza coaptă a plăcintei o presărăm cu stafide înmuiate, peste care turnăm umplutura cu ficat de pui. Să fim atenți să nu umplem până la capăt, să lăsăm aproximativ 0,5 de cm de la marginea aluatului. Coacem 30 de minute la 160 de grade. Este o combinație divină dacă o servim cu o dulceață mai acră, dulceață de măceșe, de coarne sau de coacăze roșii.
Ingrediente pentru 4 persoane:
Pentru sos:
• maioneză dintr-un ou
• 200ml smântână
• pastă de trufe (sau din alt soi de ciupercă)
• sare, piper după gust
Pentru umplutură:
• 200g paté de ficat de pui
• 8 ouă
• 2 linguri de masă de maioneză
• nucșoară, sare, piper după gust
Pentru decor:
• pătrunjel verde
• ulei de măsline
Mod de preparare:
Fierbem ouăle bine, iar atunci când s-au răcit le curățăm, le tăiem în două, iar gălbenușurile le punem într-un bol de amestecare. Zdrobim gălbenușurile cu o furculiță, amestecăm cu pate și maioneză, după care condimentăm cu sare, piper și nucșoară. Umplem fiecare jumătate de albuş cu această umplutură. Dacă tăiem o felie mică din partea rotundă a albușurilor, ouăle vor sta mai bine pe farfuria noastră. Pentru sos, amestecăm maioneza cu smântână, condimentăm cu sare, piper și pastă de trufe – putem folosi și alt soi de ciupercă sau uleiuri condimentate, ca de exemplu ulei de usturoi, ulei de chili. La servire, presărăm cu puțin pătrunjel verde mărunțit și stropim cu niște ulei de măsline.
Sheperd’s Pie (plăcinta ciobanului)
Ingrediente (1 tavă):
• 50g unt
• 250g morcovi
• 750g carne tocată de miel sau de vită
• 1 lingură de masă de pastă de roșii
• 500ml suc de bază (de miel sau de vită)
• 2-3 frunze de dafin
• sos worcester după gust
• sare, piper după gust
• 300g mazăre
Pentru piureul de cartofi:
• 800g cartofi
• 100ml lapte
• 200g unt
• 2 gălbenușuri
Mod de preparare:
Într-o oală turnată din fier prăjim în unt morcovii tăiaţi în cubulețe, la care adăugăm carnea tocată. Prăjim puțin carnea, turnăm peste pasta de roșii, sucul de bază, adăugăm frunzele de dafin și aromatizăm cu sos worcester după gust. Fierbem până când sucul se evaporă. La sfârșit adăugăm mazărea şi, fierbând câteva minute, pregătim și acest ingredient. Pentru piure, cartofii curățați și tăiați în bucăți egale îi fierbem în apă sărată. Când s-au înmuiat, îi strecurăm, adăugăm untul tăiat și zdrobim cu un zdrobitor de cartofi. Adăugăm gălbenușurile de ou, după care încorporăm treptat atâta lapte încălzit cât să obținem consistența dorită.
Turnăm într-o tavă ceramică emailată unsă cu unt ragu-ul nostru, după care, folosind un poș, întindem pe acesta piureul de cartofi. Coacem la 180 de grade pentru 15 minute sau până când se rumenește frumos piureul. Servim cu un vin roșu sec sau cu orice fel de murătură.
Rinichi de vită în sos de muștar și tarhon
Ingrediente pentru 4 persoane:
• 200g ceapă
• 1 buc. de rinichi de vită
• 50g unt
• 50ml coniac
• 100ml vin alb
• 200ml smântână de gătit
• 1 lingură de masă de muștar cu boabe
• 1 lingură de masă de muștar Dijon
• tarhon în oțet după gust
• sare, piper după gust
• ½ legătură de pătrunjel verde
Mod de preparare:
Într-o tigaie fierbinte prăjim în unt rinichiul pregătit și tăiat în cubulețe, iar atunci când s-a rumenit frumos îl scoatem pe o farfurie. Călim ceapa mărunțită în grăsimea rămasă, adăugăm coniacul, vinul alb și fierbem câteva minute, până când alcoolul se evaporă. Urmează cele două feluri de muștar, smântâna de gătit și tarhonul în oțet. Când sosul este gata, adăugăm bucățele de rinichi prăjite, condimentăm cu sare, piper, după gustul nostru. La servire, decorăm cu pătrunjel verde mărunțit, stropim cu ulei de măsline, iar ca garnitură putem pune pe masa festivă piure de cartofi, bulgur sau tarhonya.
Ingrediente (pentru 12 porții):
Pentru cremă:
• 10 ouă
• 150g zahăr
• 750ml lapte
• 0,5l frișcă
• 1 păstaie de vanilie
Pentru gubă:
• 1 cozonac întreg
• 1l lapte
• 6 gălbenușuri de ouă
• 150g zahăr
• 2 pachete de zahăr vanilat
• 200g mac măcinat
• 100g zahăr pudră
Mod de preparare:
Pentru sosul de vanilie, amestecăm gălbenușurile de ouă cu zahăr, semințe de vanilie, adăugăm laptele, frișca și, amestecând continuu, peste baie de aburi, fierbem până când obținem o consistență cremoasă. Se va întâmpla când sosul nostru ajunge la temperatura de 82 de grade – acest lucru îl putem urmări cu un termometru alimentar. Dacă nu avem un termometru, să avem încredere în intuiția noastră și să oprim fierberea în timp, pentru că altfel vom rămâne cu o omletă nu cu un sos.
Pentru gubă, într-un bol de amestecare amestecăm laptele, gălbenușul, zahărul și zahărul vanilat. Într-un alt bol amestecăm macul cu zahărul pudră. Cozonacul îl tăiem în cubulețe, ungem cu unt o tavă termorezistentă și transferăm în aceasta bucățile de cozonac. Turnăm peste jumătatea laptelui aromatizat și presărăm bine cu mac amestecat cu zahăr pudră. Repetăm acest proces încă o dată. În cuptor de 180 de grade coacem guba pentru 20 de minute. Servim preparatul cald, cu sos rece de vanilie și dulceață de zmeură, decorând cu zahăr pudră.