Primăvara, odată cu renașterea naturii, merită să ne reîmprospătăm, să ne regândim alimentația și bucătăria noastră și să înlocuim ingredientele grase de iarnă cu cele proaspete, ușoare de primăvară. Putem pregăti feluri sățioase din ingrediente de sezon: verdețuri fragede, brânzeturi de primăvară și combinația acestora.
În această lună, bucătarul nostru, Előd Szőcs, ne-a pregătit două specialități italiene – pandișpan cu urdă și lămâie și lasagna cu urdă și sparanghel – o supă cu adevărat de primăvară și o omletă cu sparanghel. După cum el ne-a spus, primăvara, odată cu renașterea naturii, verdele devine culoarea principală, așa că această culoare ar trebui să domine și bucătăria noastră, farfuriile noastre. În acest an, el a ales dintre verdețurile de primăvară sparanghelul și spanacul, folosindu-l pe primul într-un mic dejun și o supă și pregătind din spanac un fel principal. Dar putem folosi orice alte verdețuri, de exemplu leurdă, măcriș, mangold, rucola, urzică în aceste mâncăruri, cu siguranță nu vom fi dezamăgiți. Și merită să consumăm aceste verdețuri fragede cu brânzeturi proaspete, sunt o combinație divină. Potrivit lui Előd, spanacul și urda sunt o combinaţie de neînvins, dar nu trebuie neglijate nici celelalte variante create de bucătarul nostru: spanac cu lămâie, spanac cu sparanghel, ouă cu sparanghel.
Multă lume se teme de sparanghel, motiv pentru care acest ingredient apare de obicei pe farfuriile noastre copt, ca garnitură. Dar merită să folosim această legumă cu curaj, are un gust plăcut, o textură interesantă, fiind ușor crocantă și se potrivește bine cu mai multe feluri. Aroma sa armonioasă și consistența sa deosebită oferă un caracter interesant supei proaspete de primăvară sau o prospețime și culoare unei omlete obișnuite. Și dacă adăugăm și niște spanac călit la aceste feluri, rezultatul o să fie și mai bun.
Ricotta este echivalentul italian al urdei – sau invers, urda este ricotta ardelenească. Tehnologia lor de pregătire este asemănătoare, ambele sunt pregătite prin fierberea zerului rămas după prepararea cașului. Din acest motiv, sunt de fapt brânzeturi proaspete, chiar dacă seamănă mai mult, mai ales în consistență, cu brânza de burduf sau brânza dulce. Totuși, ricotta și urda sunt diferite, diferă și în textură și în aromă. Italienii folosesc cu mare plăcere ricotta în diverse preparate, are un gust mai delicat decât brânza de vaci și o textură mai fină, mai cremoasă și mai aerată, fiind astfel un ingredient excelent pentru mâncăruri cu paste, pentru prăjituri sau sosuri. De exemplu, pandișpanul cu ricotta și lămâie este o delicatesă italiană, un desert ușor, pufos, fraged, perfect pentru zilele călduroase. Echipa de la Bucătăria Secuiască recomandă servirea lângă cafeluța de după-amiază. Noi aşa am consumat, a fost o experiență excelentă.
În sudul Italiei, mai ales în regiunea Napoli, ricotta apare și în lasagna vegetariene, dar în bucătăria italiană din America nu există lasagna fără ricotta. Așa că merită să încercăm și varianta din Ardeal și să pregătim rețeta de paste în straturi cu spanac și urdă a lui Előd.
.jpg)
Ingrediente pentru 8 persoane:
• 50 ml ulei de măsline
• 150 g ceapă
• 200 g morcovi
• 100 g țelină
• 100 g rădăcină de pătrunjel
• 250 g sparanghel
• 250 g mazăre
• 250 g spanac
• 250 g cartofi
• sare, piper
• 1 legătură de pătrunjel verde
Mod de preparare:
Această rețetă încorporează în mod perfect iarna și primăvara, rădăcinoasele din anul trecut cu legumele proaspete. Călim ceapa și morcovii tăiați în cubulețe în niște ulei de măsline. Presărăm puțin cu sare. Dacă pre-prăjim morcovii, supa va avea o zeamă colorată. Adăugăm țelina, pătrunjelul și cartofii tăiați în cubulețe, turnăm peste atâta apă cât să acopere și gătim până este gata. Atunci când legumele aproape s-au înmuiat, adăugăm sparanghelul, mazărea și spanacul. Când mâncarea este gata, condimentăm cu sare, piper. La servire, presărăm cu pătrunjel verde mărunțit și stropim cu niște ulei de măsline. Putem presăra și cu niște semințe prăjite. Este o supă divină de primăvară.
.jpg)
Ingrediente pentru 8 persoane:
• 1 l lapte
• 100 g făină
• 100 g unt
• 1 vârf de cuțit de nucșoară
• 400 g urdă
• 500 g spanac
• 50 g unt
• 3 căței de usturoi
• 200 g brânză cheddar
• 500 g paste lasagna
• sare, piper
Mod de preparare:
În primul rând, pregătim un sos bechamel. Topim untul într-o oală, adăugăm făina, nucșoara și, amestecând cu un tel, gătim timp de câteva minute. Așa va dispărea gustul făinei. Apoi adăugăm laptele și, amestecând continuu, fierbem până se îngroașă. Condimentăm cu sare, piper. Trebuie să obținem o compoziție cremoasă, fără cocoloașe. Punem deoparte.
În untul rămas, călim usturoiul feliat, adăugăm spanacul și îl înmuiem. Presărăm cu sare, mărunțim puțin, după care amestecăm cu urda. Trebuie să obținem o cremă de spanac și urdă. Punem pe fundul unei tave termorezistente niște bechamel, peste care așezăm frumos pastele lasagna. Ungem cu sos de bechamel și punem un strat din compoziția cu spanac și urdă, apoi acoperim din nou cu foi de lasagna. Urmează încă un strat de bechamel, aluat de spanac și urdă și repetăm până când ne termină ingredientele. Trebuie să obținem 4-5 straturi. Acoperim cu sos de bechamel, presărăm cu brânzâ rasă. Coacem la cuptor preîncălzit la 180 de grade timp de 40 de minute. Lăsăm să se odihnească puțin și servim cu sos de roșii și niște vin alb rece.
Frittata cu ciuperci și sparanghel
.jpg)
Ingrediente pentru 4 persoane:
• 50 g unt
• 100 g ceapă
• 150 g ciuperci
• 250 g sparanghel verde
• 8 ouă
• 100 ml smântână lichidă
• sare, piper
• chives
Mod de preparare:
Călim ceapa în unt, adăugăm ciupercile mărunțite și călim încă puțin. Adăugăm sparanghelul tăiat, un pic de apă și niște sare. Între timp, batem ouăle, amestecăm cu smântână și condimentăm cu niște sare și piper. Atunci când sparanghelul s-a înmuiat, dar interiorul încă este crocant, turnăm peste ouăle. Acoperim cu un capac și pregătim pe foc mic. Este o metodă și mai bună de pregătire dacă coacem la cuptor preîncălzit la 180 de grade timp de 6-7 minute. La servire presărăm cu niște chives.

Ingrediente pentru 8 persoane:
• 2 lămâi (sucul și coaja)
• 250 g zahăr
• 170 g unt
• 400 g urdă
• 3 ouă
• 2 plicuri de zahăr vanilat
• 200 g făină
• 1 vârf de cuțit de sare
• 1 plic de praf de copt
• zahăr pudră pentru decor
• unt, făină pentru ungerea tavei
Mod de preparare:
Batem untul și zahărul până la spumare, după care adăugăm coaja rasă de lămâie. Apoi urmează urda și sucul de lămâie, încorporăm bine cu o spatulă, după care urmează ouăle și zahărul vanilat. Amestecăm bine, după care adăugăm treptat, amestecând continuu, făina, sarea și praful de copt. Ungem cu unt și presărăm cu niște făină o tavă termorezistentă, turnăm în aceasta aluatul cu lămâie și urdă. Nivelăm aluatul și coacem la cuptor preîncălzit la 180 de grade timp de 40 de minute. Atunci când s-a răcit, presărăm cu zahăr pudră. Putem servi cu niște dulceață de căpșuni.