Gătitul a început ca un hobby, dar acum este un program de meditație esențial pentru graficianul Zsolt Damó, care îi încurajează pe toți să creadă în ei înșiși și să creeze cu îndrăzneală compoziții alimentare ușor diferite de rețetele tradiționale și care se potrivesc propriilor preferințe în ceea ce privește gustul și aspectul.

Am început să gătesc acum 12 ani, când eram student la universitate. Cu colegul meu de cameră am pus mult efort în perfecționarea orezului cu lapte”, ne povestește graficianul Zsolt Damó, care a perfecționat, de atunci, nu numai orezul cu lapte, ci şi abilitățile sale în bucătărie, punând pe masă în fiecare zi un mic dejun, un prânz și o cină. Și nu doar orice mic dejun, prânz și cină! Creații extraordinare, deoarece pentru el este nu este important numai gustul mâncării, ci și aspectul acesteia.

După cum ne-a spus, a învățat toate cele importante despre ingrediente și folosirea acestora de la mamă, iar soacra lui l-a învățat cum să folosească condimentele. „Mama a gătit și ea într-un mod foarte cosmopolit, iar soacrei mele îi place foarte mult să condimenteze mâncărurile moderne cu condimente de casă. Cu toate acestea, mâncarea mea preferată este una foarte simplă: tăiței cu brânză. Ideea mea nu este că trebuie să pregătim întotdeauna mâncăruri foarte complicate, dar îmi place să lucrez la aspect și susțin cu fermitate faptul că nu trebuie să mergi la restaurant pentru a mânca o mâncare spectaculoasă. De ce nu putem pregăti ceva spectaculos acasă, în bucătăria noastră mică?”, spune el.

În paralel cu dragostea lui pentru gătit, a început să lucreze pe propriul gust, folosind ingrediente suplimentare și condimente despre care știa că sunt pe placul familiei, prietenilor. „Nu-mi place să gătesc urmărind o rețetă exactă, când încerc o mâncare nouă, mă uit la ingrediente și le adaptez după gustul meu sau al familiei mele”, ne explică el.

Odată a gătit pentru 30 de persoane la un revelion. „În astfel de cazuri, chiar trebuie să ies din lumea mea și să simplific utilizarea condimentelor, pentru că trebuie să fiu sigur. Cu cât gătesc pentru mai mulți oameni, cu atât folosesc mai puține condimente”, adaugă el. Cu toate acestea, îi place să prepare mâncare pentru membrii familiei, prietenilor, deoarece cazul opus „ucide dragostea lui pentru gătit”.

 

Program de meditație

„Când am început, gătitul era un hobby, acum este un program de meditație. Între două proiecte stresante, pregătesc o supă şi, în timp ce tai legumele în cubulețe, mă liniștesc”, spune el. În opinia lui, o mâncare este perfectă dacă conține un element de centru, un sos lejer condimentat și un element cu o textură crocantă – un ingredient proaspăt sau prăjit – care transformă compoziția într-una mai interesantă. În plus, este important ca ingredientele să fie complementare atât în gust, cât și ca aspect, să nu folosim elemente de decor care să strice gustul mâncării. „Simplitatea tăițeilor cu brânză corespunde acestor trei reguli: slănina prăjită este crocantă, aduce ceva interesant în gust și textură, iar brânza topită este sosul”, explică el regulile gătitului.  

O parte dintre ingrediente le cumpără din magazinul „zero waste” din Miercurea-Ciuc, numit „Doboz”, pe celelalte le culege din curtea soacrei sale sau din pădure. „În timpul verii, pădurea oferă multe ingrediente, din ce în ce mai multe în fiecare lună”, spune el, justificând de ce a ales hribul ca element central în mâncarea lui, care a primit numele de „mlaştină cu muşchi la marginea pădurii”. „Tarhonya” (un fel de paste) condimentate cu hrib reprezintă poiana acoperită cu mușchi, oul fiert moale este câmpia cu flori, iar copacii din pădure sunt reprezentaţi prin brânza crocantă și foietaj crocant cu leurdă. Din poiană nu poate lipsi iazul cu peștișori, care este ilustrat de un castravete murat gelificat cu pulbere organice. „Indiferent cât de spectaculos este un fel de mâncare, acesta poate fi preparat în cel mult o oră dacă planificăm în avans și stabilim ordinea gătitului. Din acest motiv este important să cunoaștem ingredientele noastre, să știm pe care și cât timp trebuie să îl gătim. Aspectul mâncării este un canal de comunicare, deci, nefiind vorba despre un program de o zi întreagă, merită să încercăm lucruri noi”, spune graficianul, adăugând că planificarea aspectului este mai lungă decât gătitul.

 

Mlaştină cu muşchi la marginea pădurii

 

Foto: Árpád Balázs

 

Ingrediente (2 persoane):

• 1 ceapă

• 200g „tarhonya”

• 4 hribi mijlocii

• 1 cățel de usturoi

• 2 ouă

• 110g unt

• 1 dl vin alb sec

• brânză tare după gust

• câteva picături de ulei de măsline

Pentru murătură:

• castravete acrit la soare și zeama acestuia

• vârf de cuțit de agar-agar pentru gelificare (poate fi cumpărat din orice magazin bio)

Pentru sos:

• cimbrișor, pătrunjel verde, busuioc sau orice plantă condimentară

Pentru elementul crocant:

• 2 linguri de masă de făină

• 10g unt

• picătură de ulei de măsline

Mod de preparare:

Adăugăm agar-agar-ul – un vârf de cuțit – la sucul de castraveți acrit la soare, transferăm într-o formă, fierbem 3-5 minute, după care, la temperatura camerei, lăsăm 20-25 de minute să se răcească, apoi punem în frigider încă 25-30 de minute. Mărunțim ceapa, ciupercile și jumătatea usturoiului. Punem la foc mic o tigaie și o oală. În tigaie punem 50 de grame de unt, iar când începe să sfârâie, adăugăm usturoiul și ciupercile. În oală punem puțin ulei de măsline, în care călim ceapa. Pornim cuptorul și preîncălzim la 180 de grade. Când ciuperca s-a rumenit frumos, turnăm peste vinul alb, condimentăm cu sare, piper și lăsăm să se prăjească încă puțin. Între timp adăugăm pastele „tarhonya” la ceapa călită, amestecăm bine și lăsăm să se prăjească un minut, după care turnăm peste atâta apă cât să acopere, aromatizăm cu un vârf de sare și fierbem 10 minute.  

Facem un aluat de foietaj, pe care îl condimentăm cu unt cu leurdă, așa va primi culoarea verde. Din aluat formăm copacii și punem în cuptor pentru 2 mi­nute. Punem plantele condimentare, usturoiul rămas, puțin ulei de măsline într-un blender și facem un turmix.

Ciupercile prăjite le amestecăm cu pastele „tarhonya”, cu untul rămas și brânza rasă. Acoperim mixtura și punem la o parte până la servire.

Ca ultim pas, pregătim oul fiert moale. Putem să folosim o formă de silicon la gătit, așa nu trebuie să ne facem griji dacă oul s-a fiert sau nu. Merită să adăugați oul fiert, aduce un element cremos la mâncare.

Timp de preparare: 60 de minute.