Tort cu fructe de pădure și brânză de vaci

2025-07-22
  • Distribuiți:

Deși meniurile tradiționale de grill nu conțin alte delicii în afară de preparatele din carne și legume, merită să le completăm cu un desert. Cele două delicatese cu brânză de vaci și fructe de pădure, pregătite de cofetăreasa noastră, Zsuzsi András, sunt perfecte pentru a fi incluse în acest meniu. Sunt ușor de pregătit, ideale după mâncărurile mai grase și pot deveni încheierea ideală pentru orice petrecere în grădină.

Brânza de vaci este o mâncare deosebită, perfectă pentru vremea de vară. Este un ingredient des folosit în bucătăria maghiară, fiind adăugat la mâncăruri sărate și dulci. Este bogată în proteine cu absorbție lentă, deci este ideală atât pentru sportivi, cât și pentru cei care doresc să slăbească. Susține sănătatea florei intestinale, are un conținut scăzut de carbohidrați, oferă o sațietate prelungită. Adăugată la deserturi, oferă o textură mai cremoasă și poate fi o alternativă excelentă la unt sau frișcă, care sunt mult mai grase.  

Zsuzsi a folosit brânză de vaci în două moduri în această lună. A adăugat-o la crema tortului său cu brânză de vaci și fructe de pădure. Această cremă a folosit-o între blaturi și pentru înveliș. Tortul simplu și ușor l-a decorat cu diferite fructe de pădure – căpșuni, mure, afine și zmeură. Cofetăreasa ne recomandă: pentru un gust cu adevărat proaspăt, adăugați întotdeauna puțină lămâie la brânza de vaci – acest mic truc îi oferă desertului o aromă de vară. În cazul prăjiturii simple cu brânză de vaci și fructe de pădure, Zsuzsi a îmbogățit aluatul cu acest ingredient. Rezultatul este un desert atrăgător, simplu și gata în doar câteva minute – o mică delicatesă care poate încorona orice reuniune.

Pregătire

Pandișpan: separăm ouăle, cu un mixer batem gălbenușurile cu jumătatea zahărului. Albușurile, tot cu un mixer, începem să le batem, adăugând treptat – în 2-3 porții – cealaltă jumătate a zahărului. Trebuie să obținem o cremă lucioasă, stabilă. Amestecăm cele două creme de ou, adăugăm făină cernută, amestecăm și turnăm într-o formă de tort (ungem cu unt numai fundul formei). Coacem la cuptor preîncălzit la 160 de grade timp de 40-50 de minute – dar timpul coacerii depinde de mărimea formei.  

Cremă cu frișcă: batem frișca. Amestecăm brânza de vaci cu zahăr pudră, suc de lămâie și coajă de lămâie, după care încorporăm și frișca. Ținem la frigider până la asamblarea tortului.

Jeleu de fructe de pădure: înmuiem gelatină în 30 ml de apă rece și lăsăm să stea. Începem să încălzim fructele cu jumătatea zahărului. Cealaltă jumătate o amestecăm cu amidon, iar atunci când fructele încep să fiarbă adăugăm și acest amestec. Fierbem 2-3 minute, amestecând  continuu.  Luăm de pe foc și adăugăm gelatină înmuiată, după care lăsăm să se răcească.

Sirop de zahăr: fierbem apa amestecată cu zahăr, luăm de pe foc și adăugăm coaja rasă de lămâie.

Asamblare: pandișpanul răcit îl tăiem în trei blaturi egale, după care transferăm atât jeleul de fructe, cât și crema în poșuri. Stropim cu sirop primul blat, formăm cercuri alternante de cremă de brânză și jeleu, până ajungem în centrul tortului. Procedăm la fel cu al doilea blat, apoi așezăm deasupra ultimul blat de pandișpan. Punem la frigider peste noapte, a doua zi învelim cu cremă de brânză și decorăm cu fructe proaspete de pădure.