Supă de pește de Tisa cu un bucătar regal

Distribuiți

Cu cât folosim mai multe tipuri de pește, cu atât va fi mai gustoasă – spune Antal Soós, bucătar regal, despre supa de pește ungurească (numită halázslé) de Tisa, Szeged, listată ca „Hungaricum”, pe care el a pregătit-o, cu ajutorul lui István Csontos, la evenimentul Delicatese de Post organizat în Valea Boroș din Ghimeș.

Chiar dacă consumul de pește devine tot mai popular în Secuime, puțini pregătesc supe de pește. „Scopul nostru era să le prezentăm această supă de pește participanților și să dovedim că merită să ne ocupăm de această mâncare”, ne-a povestit Antal Soós, amestecând în ceaunul nostru imens supa de bază. Supele de pește ungurești sunt împărțite în trei categorii diferite, bazate pe regiuni: supele din regiunea Tisa (Szeged), din Baja și de lângă Balaton, chiar dacă cel din urmă încă nu a primit marca „Hungaricum”.

Numele bucătarului regal poate suna familiar fanilor de pește: Antal Soós, cu echipa lui, a câștigat în 2019 un concurs internațional de găsit pește organizat în Voivodina (Serbia), supa lor de pește de Tisa, pe care au adus-o acum la Ghimeș, fiind aleasă cea mai bună dintre mâncărurile pregătite de 214 echipe înscrise la eveniment.

Foto: Vajk István Szigeti

Deoarece pregătirea supei de bază necesită aproximativ zece ore, bucătarul regal din regiunea Tiszaföldvár, cu echipa lui, a pregătit-o cu o zi înainte de eveniment. Totuși, ne-au explicat puțin procedura:

„Am pregătit supa de bază din mai multe tipuri de pește: roșioară, caracudă, somn, crap, iar atunci când avem deja o esență, adăugăm condimentul nostru secret, pe care nu-l pot dezvălui”.

A mai spus că peștele proaspăt, legumele, ceapa de înaltă calitate, boia din Ungaria și sarea din Praid sunt ingrediente indispensabile. „În primul rând curățăm peștele de solzi. Mărunțim ceapa și o punem într-un ceaun uns cu untură. Călim ceapa, între timp tăiem trei tipuri de ardei – ardei verde, lung, ardei trinity și ardei kapia sau California – pe care îi adăugăm la supa de bază. Noi folosim și usturoi, dar multora nu le place usturoiul. Când obținem consistența dorită, turnăm peste apă, urmează peștele curățat, pe care îl fierbem până se desface. Aceasta necesită două-trei ore. Când este gata, trecem supa printr-o sită pentru paste cu găuri mici – așa putem să scoatem oasele – apoi lăsăm să se răcească până a doua zi”, a mai spus Antal Soós.

Foto: Vajk István Szigeti

Ei au ajuns dimineața la evenimentul din Valea Boroș cu această supă de bază densă, cu o textură de piftie, dar la procesul de finalizare a supei am fost prezenți și noi. După ce supa a fiert cu clocote mari, bucătarii au adăugat o cantitate mare de boia dulce, laptele de pește și vezicile indispensabile care plutesc și care datorită texturii și consistenței lor pot împărți consumatorii. La final, feliile de crap au fost așezate cu grijă în ceaunul în fierbere, iar după cel mult 40 de minute, supa de pește a fost servită cu pâine de casă de la Valea Boroș și cu mult ardei iute. „În Bazinul Carpatic, noi avem grijă de tradițiile noastre, de mâncărurile, ingredientele noastre care se regăsesc în cultura noastră. Acest condiment ne ghidează pe noi, maghiarii, pe drumul nostru pe acest pământ, de la naștere până la moarte”, a spus Antal Soós Antal, referindu-se la Erős Pista, după care a băut un pahar de țuică spunând: „peștele să nu creadă că a murit degeaba”.