GENTI

Distribuiți

Nu am fost niciodată un fan al genților și pantofilor, scopul meu a fost întotdeauna să găsesc pantofi comozi și genți practice. Am avut o și mai mare mulțumire când mi le-au pus în fața mea pe o farfurie – adică „gențile”. În bucătăria maghiară, „gențile” umplute nu sunt așa de populare, nu apar într-o gamă largă, dar merită menționate numai pastele derelye (colțunași) și bukta (buhte, bucte, brânzoaică).

Aceste două, chiar dacă au dimensiuni mai mari și umpluturi dulci, sunt foarte diferite: derelye se prepară din aluat cu cartofi, iar bukta din aluat cu drojdie. Pastele au apărut în bucătăria bunicii și mamei mele – chiar și în bucătăria mea – ca garnituri, uneori au fost amestecate cu brânză, caș, varză, pesmet, mac sau nucă măcinată. Totuși, pastele – aluaturile – umplute sunt foarte populare în multe părți ale globului, ceea ce nu este surprinzător, deoarece sunt delicatese care pot fi preparate într-o varietate de moduri. Dar aceste delicatese nu au reușit să prindă rădăcini în pământurile noastre stâncoase și reci – ceea ce nu-i de mirare că sunt mâncăruri foarte „alunecoase”, adică zemoase.  

Aceste „genți” umplute, în ceea ce privește aluatul, umplutura și modul de prepare, pot varia de la mâncăruri de duzină, la Gucci. Învelișul „genților” este pregătit dintr-un aluat de făină-apă-sare (în bucătăria mea îi spun plastilină de sare) întins foarte subțire, care se poate îmbogăți cu ou sau unt în funcție partea lumii în care ne aventurăm. Le putem fierbe, găti în aburi, prăji în untură, coace în cuptor, au texturi foarte diferite, pot fi lipicioase, crocante, ușor elastice, greu de mestecat. Cele mai populare „genți” sunt ravioli, tortellini din Italia, gyosa din Japonia, wonton din China, Bánh bột lọc, din Vietnam, pierogi din Polonia, manti din Turcia, coxinhas din Brazilia, mandu din Coreea, samosa din India… În regiunea noastră cea mai populară este angadzsabur armenesc (care, datorită dimensiunii sale, este mult mai ușor de consumat decât de produs). Angadzsabur am făcut și v-am prezentat deja, deci acum vom pregăti niște rude ale sale.

 

Mandu

Mandu-ul coreean (ca și celelalte varietăți de aluaturi umplute, colțunași, pachețele) poate apărea în multe roluri diferite pe scena gastronomică, inclusiv ca ingredient de supă, adică gălușcă. Și numele acestei supe este – cât de surprinzător – manduguk, locul său de origine este partea de nord a Coreei și, în ceea ce privește tipul ei, este o membră a familiei supei de tăiței. Baza este de obicei o supă de bază făcută din oase de vită, dar în spiritul libertății culinare poate fi făcută din orice carne sau chiar din legume simple. Umplutura, în mod tradițional, este pregătită din carne tocată de vită, dar creativitatea nu are limite nici în acest sens, cineva mi-a oferit odată o versiune cu kimchi.

Ingrediente:

Pentru aluat (noi avem nevoie de 10 „genți”, dar vor ieși mult mai multe, pe care le putem congela): 200 g făină, 120 ml apă călduță, 1 linguriță de sare

Pentru umplutură (cantități exacte, îmi cer scuze, nu vă pot oferi acum, deoarece acestea depind de proviziile noastre):

• piept de pui fiert

• praz

• varză chinezească

• ghimbir

• sos de soia

• ulei de susan

• usturoi

• piper

Pentru supa de bază:

• 5 căni de supă de pui

• 1 linguriță de sos de soia sau de pește

• sare, piper

• 1 linguriță de usturoi zdrobit

• 1 ceapă verde

Mod de preparare:

În timp ce carnea de pui fierbe, întindem aluatul frământat cu o zi înainte (îi face bine să se odihnească), decupăm discuri din aluat, punem niște umplutură pe fiecare disc și le pliem. Aș dori să vă spun că eu am încercat să învăț modul tradițional de pliere, uitându-mă la o serie de video-uri scurte, dar n-ar fi trebuit să mă nasc aici pentru a avea succes cu asta. Oricum, numai gustul contează! Fierbem „gențiile” în supa stoarsă, condimentăm cu ceapă verde și le consumăm!

 

Pierogi

Este o mâncare tradițională poloneză (și aș dori să subliniez faptul că pierogi nu trebuie confundat cu pirogul rusesc, deoarece acela se pregătește din aluat cu drojdie). Pierogi arată ca niște tortellini și pot fi umplute cu carne tocată, cartofi, brânză, cârnați, pește, ciuperci, legume, fructe sau un amestec din aceste ingrediente. Cea mai interesantă mi s-a părut umplutura cu varză murată, care pentru mine era ca o Dolce&Gabbana.

Ingrediente:

Pentru aluat:

• 35 dag făină

• 1 ou

• 1 dl apă

• 1,3 dag unt

• sare

Pentru umplutură:

• 20 dag varză murată

• 1 ceapă

• 8 dag slănină afumată

• sare, piper, după gust

• chimen, frunze de dafin, după gust

• apă

• vin alb

Mod de preparare:

Cu mișcările unui expert pregătim aluatul (eu am anumite deficiențe în frământare, dar mi-a ieșit bine aluatul). În timp ce aluatul se odihnește, pregătim umplutura: prima dată prăjim ingredientele, după care le călim. Întindem aluatul, decupăm cu ajutorul unei forme pentru decupat rotundă sau a unui pahar discuri cu diametrul de 8-10 cm. Pe fiecare disc de aluat punem câte o lingură de umplutură și pliem discurile cu grijă, atenție, dar și cu forță (acest proces este cel mai mare dușman al bucătarilor). Le pregătim în apă sărată în fierbere, iar după ce se vor ridica la suprafață le mai lăsăm la fiert încă 3-4 minute. Le prăjim în untură și servim cu slănină prăjită, ceapă și smântână!

 

Coxinhas

A treia mea creație este învelită într-o pastă frământată de altcineva, deoarece, ajungând la această mâncare, nici energie, nici timp nu am mai avut. Astfel, umplutura mea a fost rulată în foi de orez, deci pot să vă spun că această creație este o „căsătorie” dintre mai multe nații. Să nu vă lăsaţi înşelaţi de această minunată creaţie minimalistă japoneză (sau cel puțin în foto), coxinhas este de fapt o crochetă braziliană umplută cu pui, iar o astfel de umplutură, în bucătăria mea, a ajuns în foile de orez folosite de obicei în bucătăriile orientale. Să o împac, domolesc orezul, am umplut niște foi cu o umplutură cu creveți (creveți, ardei, morcovi, praz, varză, ghimbir, sos de soia și pastă de ardei iute gochujang), oferindu-i posibilitatea să îi îmbrățișeze pe unii dintre compatrioții săi. Ne-a plăcut și cea orientală și cea braziliană, le-am servit cu niște sos (dip) iute, pregătit din usturoi și maioneză sau iaurt și cu un pahar de bere.

Ingrediente:

60 dag file de piept de pui, 1 morcov, 2 cepe, 2 frunze de dafin, 20 dag cremă de brânză, zeama unui lime, 2 căței de usturoi

Mod de preparare:

Amestecăm pieptul de pui fiert și tăiat în bucățele cu morcov, ceapă și usturoi prăjit, după care adăugăm crema de brânză și zeama de lime. Foile de orez le înmuiem în apă călduță, le umplem cu umplutură și le rulăm. „Gențile” le coacem în cuptor pe o tavă până ce se rumenesc frumos. După rețeta originală, „gențile” ar trebui să fie prăjite în ulei, dar încerc să evit această metodă de prăjire, din motive de sănătate.

În final, aș dori să subliniez faptul că am pregătit pentru prima dată în viața mea nu prea scurtă paste umplute și le-am făcut numai pentru că mi-a cerut redactorul șef. Aș dori să-i mulțumesc, deoarece am convingerea că niciodată nu este prea târziu să înveți ceva nou! Sper că cititorii sunt de aceeași părere!