Pe la noi, fripturile coapte mai mult timp, până când carnea devine fondantă, sunt în principal populare, iar atunci când facem friptură folosim de obicei carne de porc, mai rar de miel. Însă există o așa-numită versiune rosé de friptură, care este considerată o mâncare carismatică în principal în Anglia, unde se folosește un fel de carne de vită preparată special pentru această mâncare. Pe insulă nu există prânzul de duminică fără „Sunday roast”. Găsim această mâncare pe meniurile diferitelor pub-uri și restaurante, iar în mai multe cazuri, în ultima zi a săptămânii, specialitatea de prânz de duminică alcătuiește meniul complet. Iar englezilor le place să viziteze restaurantele pentru această delicatesă.

Desigur, există o alternativă la carnea de vită. Atât carnea de miel cât și carnea de porc sunt ideale pentru prânzul de duminică.

În numărul din luna ianuarie vă prezentăm această mâncare pentru că în mod tradițional friptura este servită cu un fel de gogoși: budinca „Yorkshire” fiind garnitura esențială la un „Sunday roast”. Iar noi, în această perioadă a anului, acordăm o atenție deosebită gogoșilor. Însă rareori găsim situații în care un gogoșii să apară pe farfurie ca garnitură. În afară de budinca de Yorkshire, friptura este deseori servită cu cartofi preparați în cuptor în grăsime de gâscă, legume rădăcinoase fierte, conopidă, broccoli gratinat, eventual mazăre.

Întrebare cheie: cum se prăjește carnea?

Englezii, pentru prânzul de duminică, folosesc cel mai adesea un antricot (rib eye), crupă (rump) sau anumite părți din pulpă, legată cu grijă. Noi am preparat o parte din pulpă, care se numește rasol alb.

Problema crucială la gătirea cărnii este temperatura. Carnea poate fi considerată perfect gătită dacă temperatura internă este de 55-58 de grade, dar nu mai mare de 60. Cei mai importanți pași sunt legarea, formarea unei cruste, gătirea, iar momentul final: să lăsăm carnea să se odihnească.

Legăm carnea cu sfoară la distanțe de căte două degete, după care o frecăm bine cu sare și piper. Este indicat să lăsăm carnea să se odihnească cel puțin două-trei ore la temperatura camerei.

În grăsime fierbinte o prăjim pe toate părțile, după care o punem în cuptorul preîncălzit la 180 de grade, într-o tavă. După 10 minute reducem temperatura la 140 de grade și gătim friptura timp de 25 de minute pentru fiecare kilogram de carne, până devine roz.  

O scoatem din cuptor și o lăsăm să se odihnească minim o jumătate de oră.  

O să avem un rezultat mai sigur dacă folosim un termometru alimentar. În acest caz, ținem cuptorul la 180 de grade și scoatem carnea numai când temperatura internă a acesteia ajunge la 42 de grade. Atunci acoperim carnea cu o folie de aluminiu și o lăsăm să se odihnească. Prin metoda aceasta temperatura internă crește până la 55-56 de grade. Acum putem servi friptura.  

Budinca Yorkshire  

Amestecăm cantități egale (în volum) de lapte, ouă și făină, după gust sare, până obținem un aluat lichid omogen, ca cel de clătite. În formele de „muffin” turnăm în grosime de maxim 5-6 millimetri ulei de floarea soarelui, pe care le încălzim în cuptor de 180 de grade.  

Cănd s-a încălzit, scoatem forma de „muffin” din cuptor, turnăm în fiecare adâncitură un deget de aluat și o punem înapoi în cuptor. Dacă am fost preciși, obținem gogoși înalte, rumenite, care pot fi umplute. Le punem pe hârtie absorbantă, iar până la servire le ținem la temperatura camerei.  

Ragu de legume

Tăiem morcovii și ceapa roșie în bucăți mai mari, apoi călim într-o tigaie cu ulei. Cănd ușor s-a prăjit zarzavatul, adaugăm puțină supă de bulion (eventual apă), punem sare, după care lăsăm să scadă zeama pe foc încet. La final adăugăm puțin vin alb și fierbem mai departe. Când zeama a scăzut la jumătate, punem și mazărea congelată și fierbem încă 4-5 minute.  

Gravy

Iar, dacă pregătim budincă de Yorkshire lângă friptură de carne de vită trebuie să pregătim lângă aceasta și sosul gravy. Acest sos, combinat cu budinca, pune coroana pe farfurie. Cu toate acestea, dacă vrem să pregătim deliciosul gravy acasă trebuie să ne acordăm timp. Vestea bună este că putem pregăti sosul cu câteva zile înainte și să îl folosim atunci când am gătit și friptura. Ingredientele de bază ale sosului sunt: zarvat pentru supă, bucăți și oase de carne de vită. Legumele (ceapă, țelină, morcovi) le tăiem în bucăți mai mari, cu oasele le întindem într-o tavă și adăugăm un pic de ulei. În cuptor, la 180 de grade, mestecând adesea, le prăjim până devin aurii. După aceasta, le fierbem 4-5 ore în apă clocotită. După obținerea unei soluții mai închise, strecurăm, fierbem mai departe până scade la jumătate sau la o treime. Între timp, putem adăuga puțin vin roșu sau aszú. Dacă s-a îngroșat suficient, adaugăm amidon de porumb de la care devine și mai vâscos. Înainte de servire, în sosul încălzit, mixăm bucăți reci de unt.