Mihály Kenyeres din Budapesta face dry gin artizanal, în cantități limitate, în weekend în manufactura pe care și-a construit-o singur. Proiectul, care a început ca un hobby, a devenit popular după ce a obținut câteva medalii de aur și de argint la concursuri internaționale, acum hoteluri de cinci stele și de lux cumpără gin de la el. Totuși, Mihály Kenyeres – Misi – insistă să zdrobească condimentele cu mâna în micul său mojar de cupru, fapt care, pe lângă tehnologia unică de distilare, face ginul lui Misi – numit Misi’s Gin – deosebit. Laicul devenit expert ne-a împărtășit povestea sa de succes.

Am încercat pentru prima dată ginul în noiembrie 2020. Nu pot da o explicație normală de ce am luat această decizie abia la vârsta de patruzeci și patru de ani, dar ceea ce este important e că s-a întâmplat!”, mi-a povestit Mihály Kenyeres, Misi. El mi s-a părut un om direct, sincer, ceea ce a sporit și mai mult uimirea mea, pe care o aveam deja chiar după ce am luat în mână sticla lui de gin cu formă elegantă împânzită cu medalii de aur și argint. El mi-a recunoscut cu o onestitate adorabilă că, deși a crescut ca un „copil țăran de la sat”, unde băutura oficială a cluburilor de noapte era cola cu vin roșu, nu i-au plăcut niciodată băuturile mixte, nici ginul tonic, motiv pentru care nu le-a încercat niciodată.

Momentul decisiv al vieții i se datorează unui prieten care l-a convins să dea o șansă ginului și să-l încerce. „Când mi-am dat seama că este de fapt o băutură bună, am încercat încă două și m-am gândit: ce glumă ar fi să mi-l fac pe al meu, pentru că am simțit că probabil aș putea face ceva mai bun decât cele pe care le gustasem”, s-a format ideea în el. Aceste experiențe și – după cum mi-a povestit – un serial britanic popular l-au încurajat să-și pună în aplicare ideea.

„Am citit și învățat mult despre istoria ginului, despre condimentele cele mai populare de gin și despre tehnicile de distilare. Iar între Crăciun și Revelion, când am luat o baie, mi-a venit rețeta ca, conform legendei, forța de plutire pentru Arhimede: am realizat ce fel de condimente și metodă voi folosi”, a spus Misi. A distilat primul lot în prima săptămână din ianuarie 2021, iar prietenii lui, după ce au gustat-o, i-au calificat băutura lui ca „potabilă”.

„După această degustare am mers acasă, am aromatizat ginul cu cele două condimente speciale – yuzu și frunze de lămâi Kaffir – și le-am cerut prietenilor să-l încerce din nou. Atunci am ajuns la calificarea mai bună decât potabilă, ceea ce era confirmat, la un nivel profesional, de un expert din Anglia”, mi-a povestit el. Este de înțeles că Misi a simțit că nu se poate baza pe deplin pe opinia prietenilor săi, motiv pentru care i-a implicat și pe experții din Anglia. După o corespondență mai lungă, trimiterea a două sticle de gin și așteptarea de șase săptămâni, a sosit critica: condimentele se armonizează perfect, băutura este versatilă – adică poate să fie baza mai multor Long Drink-uri – dar are și un defect: alcoolul are un post-gust. „Am cumpărat alcoolul dintr-un magazin agricol într-o canistră de cinci litri, lucru pe care nu puteam să îl mărturisesc. Am găsit un furnizor de alcool de înaltă calitate și am schimbat ingredientul principal”, a mai adăugat el.

 

La poarta succesului

„Chiar după ce am primit această critică, m-am gândit la hobby-ul meu cel mai nou ca la o glumă”, mi-a povestit Misi. Dar chiar dacă i s-a părut o glumă, s-a înscris la două competiții internaționale din cele șase propuse de juriul de experți, spunând că nu are nimic de pierdut. „Am cheltuit deja mai mulți bani pe lucruri mai proaste”, spune el zâmbind. Iar spre uimirea lui, la World Spirit Awards din Los Angeles a primit o medalie de argint, iar la World Gin Awards din Anglia o medalie de aur. Adică, nu el a primit medaliile, ci ginul lui cu numele de Misi’s Gin.

Încurajat de succesele sale, s-a gândit că ar trebui să se ocupe mai serios cu hobby-ul său, așa că a început să se consulte cu autoritățile. „Dar autoritățile au râs de mine, nu au înțeles de ce vreau să produc gin în cantități atât de mici, nu au înțeles concepția. Așa am petrecut timpul, iar în această perioadă ginul meu a devenit Cel mai bun gin contemporan din Ungaria. De atunci nu au râs de mine. Acest rezultat a venit din senin, nu m-am așteptat la așa ceva, dar m-am hotărât că chiar trebuie să-mi îndeplinesc ideea, deoarece este o valoare pe care nu o pot irosi”, a mai spus Misi.

El a început procedura de autorizare – era mai simplă, deoarece autoritățile îl luau mai în serios – și a construit distilatorul. „Am cumpărat cazane alambic tradiționale de cupru, eu am construit sistemul bazat pe propria tehnologie unică – adică am construit o manufactură”, mi-a spus el, adăugând că nu numai sistemul l-a făcut cu propriile sale mâini, ci a pus faianța pe perete și dalele de pardoseală, deoarece considera important ca acest proiect să fie într-adevăr „copilul lui”. „Era sfârșitul de octombrie 2022, când am început distribuția”, a mai spus producătorul de gin.

În manufactura sa, Misi zdrobește condimentele cu mâna într-un mic mojar de cupru sau le rade, le taie tot cu mână – cu atâta grijă el produce șaizeci de sticle de 0,5 litri de gin în fiecare săptămână. O altă problemă este faptul că el lucrează de luni până joi la o firmă de catering, numai vineri merge la distilator. Deci, prin definiție, poate să producă o cantitate limitată de sticle. Din acest motiv, el poate să pună seria și numărul lotului pe fiecare sticlă, care evocă designul recipientelor de farmacie vechi – ginul fiind folosit ca un medicament acum câteva secole. Eticheta produsului indică și metoda de utilizare a „medicamentului”: Misi își recomandă ginul pentru prietenii săi.

„Visul meu este ca afacerea să devină autonomă și viabilă din punct de vedere financiar, până acum feedback-ul pieței este destul de pozitiv”, spune despre planurile lui. După cum am aflat, hoteluri de cinci stele și localuri de lux comandă din Misi’s Gin.

Foto: Vajk István Szigeti

 

Rețete noi la orizont

Misi Kenyeres consideră fatidic faptul că a fost nevoit să guste gin tocmai acum, la vârsta de patruzeci și patru de ani, în urma căruia s-au născut nu una, ci trei rețete de gin. Prima era de succes, iar acum lucrează la a doua rețetă. „Familia mea m-a tot sâcâit să fac și eu un gin care-și schimbă culoarea, dar am spus că nu vreau, nu mă reprezintă. Dar mi-a venit o altă idee: eu o să produc un gin care își schimbă gustul. O să fie un gin contemporan ca Misi’s Gin, numai că atunci când băutura acoperă limba și palatul, vom simți gusturi diferite la fiecare 15-20 de secunde”, mi-a descris produsul cel mai nou. După cum mi-a povestit, el va introduce la o competiție acest produs în octombrie, iar rezultatele vor fi afișate în februarie 2024. „Un astfel de rezultat are o valoare importantă din punctul de vedere al marketingului. Astfel de premii sunt foarte importante pentru cumpărători, pe mine nu mă interesează așa de mult. Dar normal, sunt mândru de succesul produselor mele”, a încheiat discuția Mihály Kenyeres, producător de gin artizanal.

Foto: Vajk István Szigeti

 

Negroni

Ingrediente:

• 30ml Misi’s Gin

• 30ml Campari

• 30ml Vermuth rosso

• gheață

• 1 felie de coajă de portocale

Mod de preparare:

Punem 2-3 bucăți de gheață într-un pahar. Turnăm peste ginul, Vermuth-ul și Campari-ul. Amestecăm cu o lingură de limonadă și stoarcem, ca un prosop, felia subțire de coajă de portocale deasupra paharului, după care o punem pe pahar.


AranGIN rosso

Ingrediente:

• 40ml Misi’s Gin

• 40ml suc de portocale roșii

• 100ml prosecco

• gheață

Mod de preparare:

Umplem un pahar de long drink cu gheață, după care turnăm în pahar ingredientele în următoarea ordine: Misi’s Gin, suc de portocale roșii, prosecco.

 

Gin tonic

Ingrediente:

• 40ml Misi’s Gin

• 150ml indian tonic water

• gheață

• 8 boabe de ienupăr

• 1 felie subțire de lime

• 1 crenguță de cimbrișor

Mod de preparare:

Umplem un pahar de Gin Tonic cu gheață. Turnăm peste ginul și apoi tonicul. Decorăm cu fructe de ienupăr, lime și cimbrișor.