- Autor:
- Orsolya Sarány
Deoarece toți membrii familiei iubesc zmeura, brusc au hotărât să planteze câteva răsaduri din acest fruct fraged, zemos în grădina din spatele casei părinților. Astăzi, cultura de zmeură din Sândominic, numită Málnaliget, se răspândește pe șaptezeci de ari, unde toți membrii familiei se pot bucura de fructele lor iubite, în cantități aproape nelimitate – într-adevăr, toată lumea trebuie să muncească în fiecare zi pentru o recoltă atât de mare. Am gustat aceste boabe de rai împreună cu Antal Péter, cel care a înființat cultura de zmeură.
Antal Péter ne întâmpină la o casă tradițională, îngrijită, cu o grădină întreținută, tot tradițională, potrivită unei case atât de frumoase. În grădină, clima plăcută este asigurată de un copac mare, în spate pui și găini ciugulesc niște porumb în compania câtorva gâște, pisoiul de câteva săptămâni, care tocmai a venit de la un vecin, face plajă în magazia de lemne de lângă cotețul păsărilor. Grădina este aproape înșelătoare, găzduiește zeci de tufe de coacăze, dar nicio urmă de zmeură, ai putea chiar să crezi că ai greșit casa. Dar dacă trecem pe lângă aceste fructe de pădure roșii, negre și albe delicate, ajungem în plantația de zmeură. Acolo idila modernă este creată nu numai de albinele care bâzâie pe uriașele fructe de zmeură, de șiruri de zmeură ca o oaste disciplinată, dar și de lătratul furios al câinelui vecinului, behăitul pașnic al mieilor, diversitatea fabuloasă a parcelelor învecinate lăsate în pârghie și Piatra Singuratică sporește farmecul acestui loc. Dar este o idilă modernă, deoarece grădina este protejată cu gard electric, peste straturile ordonate, legate este un sistem de irigare bine planificat.
„Am pornit acum câțiva ani cu câteva răsaduri de zmeură, pe care le-am plantat brusc, deoarece în familie toată lumea iubește zmeura. Am plantat tufișuri în grădina din spatele casei părinților mei. Azi cultivăm șaptezeci de ari, avem zmeură, mure. Avem și niște afine siberiene, pe care le-am plantat acum doi ani, care cresc frumos. Deci, ne gândim să oferim și ceva în plus”, ne povestește Antal Péter, mergând printre rândurile de zmeură.
Ploșnițe necunoscute, urși săturați
Așa cum ne-a spus, plantația necesită mult lucru, mai ales că, fiind monocultură, zmeura este destul de delicată. Unul dintre dușmanii ei este un tip de ciupercă care apare în vremea ploioasă sau ploioasă-caldă. Dar există și insecte dăunătoare iubitoare de zmeură, cum ar fi musculița zmeurului, țânțarul galicol al tulpinilor de zmeur și mur, care atacă baza tulpinilor, producând gale pe acestea sau tipuri de ploșnițe, care deteriorează fructele, le înțeapă și sug boabele de zmeură, care din această cauză nu pot fi vândute. În urmă cu câțiva ani, o specie rară de insecte a apărut pe plantația din Sândominic, chiar și experților le-a luat timp să identifice specia de ploșniță. Anul acesta, din fericire, nimic nu a făcut rău recoltei, ursul a intrat o singură dată în grădină, dar și el s-a plimbat numai printre rânduri.
„Nicio plantă bolnavă anul acesta. Normal, apar câteva crenguțe uscate, ca într-o pădure: nu există nicio pădure fără niște copaci uscaţi. Dar pe acestea le tăiem, încercăm să remediem problema”, adaugă el, cu îngrijorare paternă. Cu toate acestea, învățarea remedierii necesită timp, deoarece nimeni din familie nu este fermier. Antal Péter a absolvit la facultatea ca inginer de mediu și lucrează la protecția mediului.
„Am învățat, am citit, am vizitat culturi asemănătoare, am dobândit cunoștințe prin experiență. Încet-încet am construit această cultură”, ne povestește el. Totuși, această încetineală nu este încetineala obișnuită din Europa de Est, se vede progresul aici de la sezon la sezon: în ultimii cinci ani familia a cumpărat terenuri, a instalat un sistem de irigare, a plantat noi soiuri de zmeură, iar în acest an a câștigat un proiect și lucrează la produse din zmeură. Văzând o astfel de activitate, se pune întrebarea dacă comunitatea cunoaște marca Málnaliget.
„Încep să ne cunoască, dar trebuie să spun că deocamdată un procent foarte mic din comunitate. Oricum cererea este în creștere, tot mai mulți oameni cumpără de la noi în fiecare an. Tocmai din acest motiv am cumpărat terenuri noi, vrem să servim această cerere. Nu suntem singurii de pe piață, dar nici cu asta nu am avut probleme. Avem încredere că cererea va continua să crească și vom putea oferi zmeură tuturor celor care cer de la noi”, explică Antal Péter modelul de afaceri.
Să fie comercializabil, cum l-aș cumpăra și eu
Cei care cumpără din această zmeură nu vor fi dezamăgiți: fructele ajung mereu proaspete la client şi sunt toate perfecte. „Nu contează cât de mare este zmeura, oricum acestea sunt soiuri cultivate, au fost dezvoltate pentru a avea fructe mari. Ceea ce este important pentru mine este ca fructele să nu fie rupte, mestecate de insecte, mucegăite, să fie într-o stare impecabilă”, adaugă Antal Péter. Această exigență se reflectă nu numai în produsele sale, ci și în plantație: zmeura cu o răspândire rapidă este ținută sub control aici, nu există lăstari rătăciţi, toate ramurile sunt bine înfipte în rândurile legate pe ambele părți, iar între rânduri este foarte ușor să te plimbi, iarba este proaspăt tăiată. În această cultură bine întreținută cresc în prezent șase soiuri de zmeură: de exemplu, cele cu fructe mari de jumătate de deget, dar există și fructe autohtone care ne amintesc de zmeura sălbatică.
„Până acum nu am avut probleme cu faptul că noi vindem zmeură cultivată. Avem și un soi autohton românesc, care are fructe mai mici, deci se culege mult mai greu, boabele nu sunt rezistente, nu suportă transportul, dar seamănă tare mult cu aromele zmeurei de pădure. Există cerere și pentru acest soi, dar nu prea mare. Avem și soiuri remontate, a căror fructificare are loc în anul de plantare, în perioada de creștere, dar noi le tăiem pe acestea numai în timpul toamnei. Unii taie lăstarii după prima producție, cândva în iulie, așa este posibil să se obțină o a doua recoltă în toamnă. Dar, în opinia noastră, aceasta nu este o cale bună”, ne povestește despre soiurile cultivate. Speciile au fost selectate nu numai după dimensiune și gust, a fost importantă și perioada de recoltă. „Avem soiuri care se fructiferă de la începutul lunii iulie până în august și avem și zmeură de toamnă care crește de la începutul lunii august până la îngheț”.
Crăciun de vară, arome de casă
Deocamdată familia Péter vinde doar fructe, dar acum lucrează la dezvoltarea produselor procesate. „Avem un proiect de a dezvolta produse procesate de care se ocupă nevasta mea. Ne-am gândit să producem dulcețuri și delicatese – fructe uscate, fructe liofilizate – dar lucrăm și la siropuri, sirop de zmeură, sirop de mure, compot de mure cu scorțișoară”, ne povestește despre planurile lor. Echipa noastră a încercat siropul de zmeură – pot să vă spun că a fost divin – și cinci varietăți de dulceață. Am convenit că dulceața de zmeură cu chili ar fi excelentă cu fripturi, cărnuri la grătar – pe aceasta a încercat-o bucătarul-redactorul-șef al revistei, Ferenc Orbán. Cu toate acestea, nu a existat un acord în ceea ce privește cel mai gustos fel dintre dulcețurile aromate: dulceața de zmeură tradițională, varianta cu mentă – eu o recomand pe aceasta, menta dă un gust răcoritor dulceții – varianta cu scorțișoară sau cea cu anason stelat. Cea din urmă l-a fermecat pe colegul meu, Ottó, care a evocat atmosfera Crăciunului chiar și în căldura lunii august. Degustarea a fost coordonată de fiul mai tânăr al lui Antal: el ne-a recomandat ordinea de degustare și nu ne-a lăsat să deschidem un borcan de dulceață cu arome noi până ce nu am băut un pahar cu apă, să scăpăm de gustul anterior.
Antal Péter ne-a dezvăluit că toate produsele sunt pregătite după rețete proprii, nevasta lui experimentând cu acestea. În cazul dulcețurilor sunt mai curajoși. „Încercăm să venim cu rețete care nu există aici, pe care nu le-am gustat niciodată aici”, iar siropurile le pregătesc în mod tradițional. Produsele nu conțin decât fructe și îndulcitori, zahăr și nimic altceva. Ei încă nu știu dacă produsele vor fi populare, dar speră că, pe măsură ce a venit lumea fast-food-ului, se va întâmpla același lucru, că „cineva care muncește mult nu are timp să-l pregătească și apoi îl cumpără de la noi”.
În plus, există încă o nișă de piață pe care pot încerca: vânzarea frunzelor de zmeură. Ceaiul din frunze de zmeură conține o mulțime de antioxidanți și alte substanțe benefice, are efecte antiinflamatoare, antibacteriene, diuretice, relaxante – se recomandă pentru femeile gravide în ultimele săptămâni de sarcină, ajută la relaxarea mușchilor – dar este folosit și pentru a reduce febra, pentru transpirație, fiind recomandat și bolnavilor de gută. Până acum familia nu a încercat să vândă frunzele, mai ales că și acestea trebuie recoltate în timpul verii, când sunt verzi, proaspete, pline cu ingrediente benefice.