Pulpă de gâscă confit cu piure de dovleac

Porție: 4
  • Distribuiți:

Pregătire

Bucătarul nostru a aromatizat partea fără piele a pulpei cu sare, piper și măghiran, formând o crustă de condimente, iar pe partea cu piele a pus numai sare. Pe fundul vasului folosit la confit a pus câteva crenguțe de salvie – acest condiment este iubit de gâscă și rață – și câțiva căței de usturoi curățați. Peste acestea a venit pulpa, cu partea cu piele în sus, care a fost scufundată în grăsime. Un element-cheie al confitului este grăsimea, untura pe care o folosim: bucătarul nostru ne recomandă să folosim grăsimea animalului pe care îl pregătim. Din acest motiv, chef-ul revistei a utilizat grăsimea tăiată de pe gâscă și topită. Pentru a evita ca și carnea să se ridice deasupra grăsimii în timp ce se găteşte, bucătarul nostru a pus o bucată de hârtie de copt pe grăsime, ca un capac, iar peste aceasta balast – câteva furculițe – pentru a ține pulpa sub grăsime.

Piure de dovleac copt

Előd Szőcs a masat cu ulei feliile de dovleac curățate, cum ne-a explicat, așa o să se prăjească și nu o să se ardă, după care le-a pus la cuptor lângă pulpa de gâscă timp de 30 de minute, până s-au înmuiat. Bucătarul nostru a pasat feliile de dovleac coapte peste o sită, iar pulpa de dovleac a condimentat-o cu sare, ghimbir proaspăt și usturoi confit pregătit lângă gâscă. El a mai adăugat smântână de gătit, să fie mai cremos piureul. Dacă nu avem o sită potrivită – în timp ce gâsca se pregătea, aveam timp să cumpărăm una – putem folosi și un blender vertical, dar consistența piureului se schimbă așa, a mai adăugat bucătarul nostru. Întrucât vorbim practic despre o garnitură dulce, el a mai adăugat suc de lămâie pentru a reduce dulceața. Potrivit bucătarului, dacă simțim că ceva lipsește din mâncarea noastră, de obicei simțim lipsa acidității, un pic de suc de lămâie o să completeze frumos mâncarea.

Dacă nu vrem să pregătim gâscă confit, dar vrem să încercăm usturoiul confit, putem prepara ultimul și separat. Cățeii de usturoi curățați îi scufundăm în grăsime de gâscă și îi pregătim pe foc foarte mic pe plită sau în cuptor. Produsul finit poate fi zdrobit cu un cuțit, este excelent pentru condimentarea untului și a supei.