„Kappan lév"

2025-10-19
Porție: 4
  • Distribuiți:

Pregătire

„Kappan lév” este o mâncare foarte simplă. Pulpele de pui le asezonăm cu sare, piper și le prăjim, cu partea cu piele în jos, într-o tigaie. Sunt gata dacă s-au rumenit frumos, iar pielea devine crocantă. Elementul crocant este unul dintre elementele-cheie în orice mâncare, ne-a explicat Előd, deoarece consumul mâncărurilor crocante stimulează producția de dopamină. Scoatem pulpele într-un vas termorezistent, iar în grăsimea care s-a format, prăjim merele și perele curățate de semințe, tăiate în felii mai groase. Adăugăm niște unt la fructe și le caramelizăm. Când s-au rumenit frumos, le punem la pulpele de pui.

Între timp pregătim pâinea: tăiem feliile de pâine în cubulețe mici și le coacem în cuptor de 200 de grade timp de zece minute.

Când carnea, fructele și pâinea sunt gata, pregătim și sucul. Reducem vinul într-o cratiță, iar într-o altă cratiță punem la fierbere fondul. Fondul îl condimentăm cu șofran, floare de nucșoară, ghimbir, cuișoare, lămâie, adăugăm stafidele, migdalele, smochinele, niște oțet de mere și fierbem bine. Nu trebuie să vă descurajați dacă nu adăugați șofran – care este mai scump decât aurul – sau floare de nucșoară – care este foarte greu de găsit – la mâncare, rezultatul va fi și așa destul de aromat, bogat. La sucul pregătit adăugăm vinul redus și acest amestec îl turnăm peste pulpele și fructele prăjite. Punem peste crutoanele crocante și câteva felii de lămâie. Coacem mâncarea la 200 de grade timp de aproximativ 25 de minute sau până când carnea se înmoaie. La servire mai aromatizăm cu niște miere și scorțișoară. Rezultatul este o mâncare aromată, sățioasă, care ne amintește de Crăciun.