Aluatul opărit:
Fierbem apa și laptele într-o oală, adăugăm untul, zahărul, sarea și amestecăm până ce untul se topește complet. Urmează făina, amestecăm tot 1-2 minute, scoatem de pe foc și lăsăm să se răcească puțin. Spargem ouăle într-un bol diferit, după care, cu ajutorul unui mixer de mână, le încorporăm unul câte unul în aluatul nostru. Este important să adăugăm următorul ou numai după ce l-am încorporat complet pe cel anterior. Transferăm aluatul într-un poș cu dui stelat, pe care îl punem în frigider timp de 1-2 ore.
După ce l-am scos din frigider, formăm linii de 4-5 cm folosind poșul pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și le presărăm puțin, dar uniform, cu zahăr pudră și punem în congelator timp de 2-3 ore.
Preîncălzim cuptorul la 220 de grade, transferăm eclerele congelate în cuptor și reducem temperatura la 200 de grade. După 12 minute reducem la 180 de grade temperatura cuptorului și coacem eclerele încă 25-35 de minute. Sunt gata când s-au rumenit uniform, sunt goale în interior, dar crocante la exterior.
Crema de vanilie:
Amestecăm gălbenușurile cu zahărul, amidonul și semințele de vanilie, după care turnăm peste treptat și laptele. Punem la fiert pe foc mic și,
amestecând continuu, fierbem până se îngroașă. Lăsăm să se răcească complet, după care încorporăm în aluatul nostru frișca bătută.
Asamblare:
Tăiem cojile de ecler reci pe lateral (lăsând o margine încă atașată) și le umplem cu cremă de vanilie folosind un poș. Dacă ne place, putem pune și niște dulceață de căpșuni sau zmeură în eclere după cremă. Ca decor folosim frișcă bătută și fructe proaspete.
Reţetă: Zsuzsi András