Este o mâncare tradițională poloneză (și aș dori să subliniez faptul că pierogi nu trebuie confundat cu pirogul rusesc, deoarece acela se pregătește din aluat cu drojdie). Pierogi arată ca niște tortellini și pot fi umplute cu carne tocată, cartofi, brânză, cârnați, pește, ciuperci, legume, fructe sau un amestec din aceste ingrediente. Cea mai interesantă mi s-a părut umplutura cu varză murată, care pentru mine era ca o Dolce&Gabbana.
Pregătire
Cu mișcările unui expert pregătim aluatul (eu am anumite deficiențe în frământare, dar mi-a ieșit bine aluatul). În timp ce aluatul se odihnește, pregătim umplutura: prima dată prăjim ingredientele, după care le călim. Întindem aluatul, decupăm cu ajutorul unei forme pentru decupat rotundă sau a unui pahar discuri cu diametrul de 8-10 cm. Pe fiecare disc de aluat punem câte o lingură de umplutură și pliem discurile cu grijă, atenție, dar și cu forță (acest proces este cel mai mare dușman al bucătarilor). Le pregătim în apă sărată în fierbere, iar după ce se vor ridica la suprafață le mai lăsăm la fiert încă 3-4 minute. Le prăjim în untură și servim cu slănină prăjită, ceapă și smântână!