Cină cu gălbiori

Distribuiți

Am o regulă în bucătărie: ingredientele sezoniere trebuie prioritizate. În regiunea noastră, iulie-august este într-adevăr sezonul ciupercii chanterelle – cunoscută și sub numele de gălbioară –, despre care am o altă regulă: gălbioara trebuie consumată proaspătă, nu merită să o congelăm. Așa am creat

Supă cremă de gălbiori

 

Foto: Vajk István Szigeti

 

Ingrediente pentru 2 persoane:

• ½kg gălbiori

• 1 ceapă

• 1 cățel de usturoi

• 1 cartof

• amestec de condimente provence din grădină

• 1 lingură de masă de smântână sau smântână de gătit

• câteva picături de ulei de măsline

Pentru capac:

• 10dag făină albă

• drojdie uscată

• sare, piper după gust

 

Mod de preparare:

Curăț și mărunțesc ceapa și usturoiul și le călesc pe ambele într-o oală în uleiul de măsline. Arunc peste ciupercile, cartoful mărunțit, condimentele, amestec bine, după care torn peste atâta apă cât să acopere. Las să fiarbă. În timp ce se gătește supa, pregătesc capacul: pregătesc aluatul, și las să se odihnească aproximativ 30 de minute –în acest timp se pregătește și supa. Folosind un blender vertical, zdrobesc supa, adaug smântana, ca să primesc o consistență mai cremoasă și mai omogenă. Întind aluatul. Torn din supă într-un vas din ceramică termorezistentă, acopăr cu aluat și pun vasul în cuptor de lemne. Este gata în cinci minute.

 

Tort cu gălbiori

Foto: Vajk István Szigeti

 

Ingrediente:

Pentru bază de tort:

• 25dag făină albă

• 7dag unt

• 5dag grăsime de rață

• 2 ouă

Pentru umplutură:

• 25dag gălbiori

• 1 zucchini mai mic

• 2 ouă

• 200ml lapte

• brânză sărată după gust (este gustos și cu cașcaval)

• sare, piper după gust

 

Mod de preparare:

Prepar aluatul cu unt și grăsime și îl pun în frigider pentru aproximativ 30 de minute, să se odihnească. Între timp, prăjesc într-o tigaie ciupercile cu zucchini-ul mărunțit. Bat ouăle într-un bol, în care pun laptele, condimentele, brânza, și restul ingredientelor și pe care le amestec bine. Întind aluatul într-un vas de ceramică – este important ca vasul să aibă pereți, ca o piscină, în care pot să torn umplutura. Punem în cuptor de lemne și scoatem în 6-7 minute. Dacă folosim cuptor electric, este nevoie de 20-25 de minute de coacere la 180 de grade. Vă doresc poftă mare!