Sezonul petrecerilor de grădină se deschide oficial la 1 mai: în această zi se scot grătarele și mobiliere de grădină din șopron, uneltele de grill din sertare, cărnurile special cumpărate pentru această ocazie din congelator, mici și salate proaspete din frigider și băuturi mai slabe și mai tari din pivniță și cămară. Apoi, pe măsură ce vremea se încălzește și zilele devin mai lungi, distracțiile de grădină se înmulțesc și devin mai lungi, se transformă într-un program de o zi întreagă, de weekend. În numărul din iunie al revistei Bucătăria și Grădina Secuiască vă invităm, dragi cititori, la o petrecere excelentă de grădină, cu rețete simple, dar festive.

În regiunea noastră, cu influență balcanică, petrecerea de vară se referă la programe de grădină – sau dacă există posibilitatea de lângă pădure – când facem niște mâncare pe grătare, pe foc deschis sau în ceaun. De obicei, într-o sâmbătă după-amiază mai leneșă punem câteva felii de carne de porc sau de vită, câţiva mititei, niște aripioare de pui pe grătar, pregătim o salată și un mujdei de usturoi – fără mujdei, în opinia mea, nu există grătar – iar lângă masa încărcată cu cele mai delicioase alimente deschidem o bere bună și o sticlă de pălincă. Sau poate că așezăm ceaunul mare, care aproape că are o aromă în sine, fiind folosit de ani întregi în fiecare vară, pe cele trei picioare murdare din metal, aruncăm tot feluri de bunătăți în el și, iar după câteva ore de fierbere, servim ceva divin prietenilor și familiei. La urma urmei, esența petrecerii în grădină constă tocmai în companie, comunitate, în a fi împreună, pentru două persoane nu merită osteneala de a pregăti mâncarea, a aprinde focul și a servi mai multe feluri.

Totuși, dacă chiar ne plac distracțiile în aer liber, merită să ne uităm și în afara regiunii balcanice și să învățăm câteva tehnici și mâncăruri și de la alte popoare. Chefii de la Bucătăria și Grădina Secuiască, Előd Szőcs și Ferenc Orbán, au făcut acest lucru, inspiraţi de obiceiurile occidentale, dar mai ales americane dar ținând cont și de tradițiile locale, au creat un meniu întreg de petrecere de grădină. Un meniu care nu constă numai din carne și salate, ci din aperitive, bucate mici, feluri principale și desert. Așa am încercat să oferim cititorilor noștri o zi întreagă de relaxare: nu trebuie să petreceți toată ziua lângă grătar sau ceaun, mâncărurile simple alese de bucătarii noștri nu necesită mult timp – chiar dacă câteva elemente din meniu trebuie făcute cu o zi mai înainte – așa că pe lângă gătit și mâncat, vom avea suficient timp și energie pentru a fi alături de cei dragi.

 

Mousse de brânză cu mucegai

 

Foto: Vajk István Szigeti

 

Ingrediente pentru 10 persoane:

• 300g brânză de mucegai

• 0,5l frișcă

Mod de preparare:

Se sfărâmă brânza albastră într-un bol de amestecare, turnăm peste 200 mililitri de frișcă și pasăm folosind un blender vertical. Turnăm frișca rămasă într-un alt bol de amestecare, iar cu ajutorul unui tel facem o batem. Ajută dacă frișca este foarte rece înainte să fie bătută sau dacă punem bolul de amestecare și telul în frigider înainte de folosire. Cu ajutorul unei spatule de silicon încorporăm cu grijă și treptat frișca în crema de brânză. Putem decora crema noastră cu bucăți de brânză cu mucegai, piper roz, flori comestibile. Servim cu baguette prăjit și sticks-uri de legume – tulpină de țelină, morcovi, castraveți, sparanghel.

 

Spumă de căpșuni

 

Foto: Vajk István Szigeti

 

Ingrediente pentru 4 persoane:

• 300g căpșuni

• 80g zahăr

• 5 albușuri

Mod de preparare:

Curățăm căpșunile, le tăiem în patru bucăți, le amestecăm cu zahăr, le punem la o parte o jumătate de oră, după care le zdrobim folosind o furculiță. Batem albușurile până obținem o spumă, pe care o amestecăm cu grijă cu piureul de căpșuni. Decorăm cu mentă.

 

Cremă de urdă cu spanac

 

Foto: Vajk István Szigeti

 

Ingrediente:

• 300g urdă proaspătă

• 20-30g unt

• 1 ceapă mai mică

• 500g spanac

• 3-4 căței de usturoi

• puțină smântână sau smântână de gătit, eventual ulei de măsline

• sare, nucșoară

Mod de preparare:

Mărunțim ceapa și usturoiul. Înmuiem spanacul în unt fierbinte, îl tăiem în bucăți mici pe care le punem într-o sită, lăsând apa să se curgă. Călim în primul rând în unt spumos, după care prăjim ceapa și atunci când s-a rumenit puțin (s-a caramelizat) adăugăm spanacul și condimentele. Fierbem 1-2 minute, după care lăsăm să se răcească la o temperatură la care putem lucra. Între timp, zdrobim urda cu o furculiță, adăugăm amestecul cu spanac și amestecăm cu smântână pentru a obține o consistență cremoasă.