- Autor:
- Orsolya Sarány
Dacă ne gândim la petrecerile de grădină americane, una dintre primele imagini care ne vin în minte – chiar după 4 iulie, pulled pork, hot dog, BBQ și punch – ar trebui să fie cea a unui hamburger. Cu toate acestea, istoria unuia dintre elementele cheie ale gastroculturii americane este discutabilă.
Potrivit unor surse, în Roma antică exista deja un fel de mâncare asemănător unui hamburger: rețeta mâncării Isicia Omentata – care este de fapt un fel de chiftea condimentată – poate fi citită și în cea mai veche sursă a istoriei bucătăriei europene, în volumul „De re coquinaria”. Originea hamburger-ului american este adesea legată și de Germania. Hamburg a fost un oraș-port remarcabil și un punct de plecare important pentru emigranți în secolul al XIX-lea și astfel mâncarea populară numită hamburg steak – o chiftea condimentată din carne tocată – considerată predecesorul hamburger-ului, ar putea migra din orașul omonim în America. Cine a creat primul hamburger adevărat este un mister – prin urmare, nu aș intra în detalii – dar cert este că chiftelele de carne puse în chiflă, unse cu sos și „înnebunite” cu legume au cucerit toată țara și apoi lumea.
Consumul de hamburgeri devine din ce în ce mai popular în regiunea noastră. Hamburgerii nu sunt elemente importante doar în meniurile restaurantelor fast-food, ci ne putem bucura de hamburgeri extrem de gustoși din carne excelentă și cu sos de casă și în restaurantele clasice. Dar nu trebuie să mergem la un restaurant dacă vrem să ne bucurăm de o delicatesă americană, putem să o facem foarte ușor și acasă. Bucătarul nostru vă arată trei variante de hamburgeri, pe care le-a pregătit în dimensiuni de trei mușcături, așa că nu este un obstacol să încercăm toate variantele.
Chiftele
Ingrediente:
• 75 la sută carne de vită
• 25 la sută seu de vită
• sare, piper după gust
Mod de preparare:
Tăiem în cuburi carnea și seul, condimentăm cu sare și piper după gust, după care tocăm în tocător de carne. Adăugând un pic de apă, facem o pastă omogenă. Când pregătim hamburger nu condimentăm carnea, ci celelalte ingrediente, aromele le vom primi din chifle, brânză, sos, legume. Carnea o putem coace la grătar sau în tigaie, dar de obicei o pregătesc la tigaie - atunci când o întoarcem punem peste o felie de brânză și așteptăm să se topească. Putem servi, depinzând de gustul nostru, rozé, englezesc sau bine făcut.
Chiflă de hamburger
O chiflă bună este un element-cheie într-un hamburger bun. Chiar dacă nu este protagonista acestui preparat, poate să transforme un burger făcut dintr-o chiftea de carne excelentă într-o mâncare mediocră și un burger din carne acceptabilă într-o experiență gastronomică excelentă. Rolul său cheie constă în consistență: trebuie să fie pufoasă, mai moale decât carnea, trebuie să lase personajul principalul să predomine în mâncare. Potrivit trendurilor cele mai noi, apar tot mai multe variații atât în ceea ce privește îngredientele, cât și semințele utilizate la decor. Noi vă prezentăm o rețetă de bază pe care o puteți modifica după cum vă place, dar să aveți grijă: schimbarea elementelor poate influența dospirea și consistența rezultatului.
Ingrediente pentru 7-8 chifle:
• 500g făină albă (se poate schimba 10% din făină cu făină de secară sau făină de grâu integral)
• 80g unt tăiat în cuburi la temperatura camerei
• 1 ou
• 1 gălbenuș
• 12g drojdie proaspătă
• lapte la temperatura camerei
• sare
• 1 lingură de zahăr
• semințe de susan sau alt amestec de semințe
Mod de preparare:
Încorporăm drojdia într-un decilitru de lapte. Cernem făina în bolul de amestecare al robotului de bucătărie, adăugăm amestecul cu drojdie și oul, după care, la o viteză mai slabă, începem frământarea aluatului, adăugând treptat lapte până obținem un aluat cu care se poate lucra ușor, dar care nu este lipicios. Continuăm frământarea adăugând cuburi de unt, unul câte unul și frământăm aluatul până untul este încorporat complet. Lăsăm aluatul la dospit cel puțin o oră într-un colț mai cald al bucătăriei. Când s-a dublat în volum, îl lucrăm de mai multe ori cu mâna pentru a elimina aerul. Transferăm aluatul într-un bol, îl acoperim cu folie, îl punem în frigider și-l lăsăm la dospit încă 4-5 ore sau chiar 12 ore. Îl scoatem din frigider înainte de coacere, îl frământăm puțin, după care formăm bile (de 80-90 de grame), transferăm bilele pe o tavă, le ungem cu gălbenușul și presărăm cu semințe. Dospim încă cel puțin o oră pe tavă și le coacem în cuptor de 180 de grade. Înainte de servire, prăjim puțin partea tăiată a chiflelor.
Brânză topită de oaie
Ingrediente:
• 200g brânză de oaie
• 1 lingură de amidon de porumb
• 1dl lapte gras
• 1 linguriță de muștar
Mod de preparare:
Fierbem jumătate din cantitatea de lapte, scoatem de pe foc, adăugăm brânză sfărâmată și amestecăm. Punem pe foc mic amestecul și-l încălzim până obținem un aluat cu consistență aproape lichidă. În acest moment adăugăm restul de lapte amestecat cu amidonul de porumb și fierbem încă 5 minute. Ar trebui să obținem un amestec omogen, cu consistență de emulsie. Putem să-l condimentăm cu nucșoară, boia dulce sau alte condimente. (Nu vă recomand ierburi proaspete, deoarece pot să distrugă emulsia). Turnăm într-o tavă tapetată cu hârtie de copt: ar trebui să obținem un strat uniform cu o grosime de 5 mm. Acoperim brânza cu o altă bucată de hârtie de copt și lăsăm să se răcească, să se întărească în frigider, după care o tăiem în dimensiuni dorite.
La servire ungem partea de jos a chiflelor cu sos de ciuperci, punem peste puțină salată de ciuperci cu tarhon, peste care vine carnea, cu brânza în sus și „închidem” cu cealaltă bucată de chiflă. Putem să punem și o frunză de salată iceberg peste carne. Fixăm cu un băț pentru frigăruie.
Sos de ciupercă
Ingrediente pentru 10 persoane:
• maioneză din 2 gălbenușuri
• 300g ciuperci
• 1 cățel de usturoi
• pătrunjel, cimbrișor după gust
• sare, piper după gust
Mod de preparare:
Coacem ciupercile pe grătar sau în tigaie și facem un piure din ele cu ajutorul unui blender vertical. Condimentăm cu sare și piper după gust. Dacă ne place, putem să aromatizăm cu pătrunjel, cimbrișor, usturoi. Amestecăm acest aluat cu maioneză. Mai punem puțină sare și piper, dacă este necesar.
Salată de ciuperci coapte cu tarhon
Ingrediente:
• 1kg amestec de ciuperci de grill
• 300g ceapă
• tarhon proaspăt după gust
• 50ml ulei de măsline extravirgin
• suc de lămâie după gust
• sare, piper după gust
Mod de preparare:
Feliem cepele în rondele mai groase. Scoatem tulpina ciupercilor și le ungem cu ulei. Prăjim legumele pe grătar – putem să le lăsăm puțin crocante. Tăiem legumele în cuburi mai mari, le punem într-un bol de amestecare, le amestecăm cu tarhon proaspăt mărunțit, sare, piper și aromatizăm cu ulei de măsline și zeamă de lămâie.
Hamburger cu dulceață de ceapă
La servire ungem partea de jos a chiflelor cu dulceață de ceapă, punem peste rondele de ceapă roșie și ardei iuți copți, peste care vine carnea, cu brânza în sus, și „închidem” cu cealaltă bucată de chiflă. Putem să punem și o frunză de salată iceberg peste carne. Fixăm cu un băț pentru frigăruie.
Dulceață de ceapă
Ingrediente:
• 1kg ceapă roșie
• 100g zahăr
• oțet de vin după gust
• 1 lingură de masă de ulei
• 1 vârf de cuțit de sare
Mod de preparare:
Caramelizăm ușor zahărul în ulei, adăugăm ceapa feliată și fierbem până obținem o consistență de dulceață. Ca ultimul pas, aromatizăm cu sare și oțet.
La servire ungem partea de jos a chiflelor cu sos de ardei copți, punem peste câteva fâșii de ardei copți, peste care vine carnea, cu brânza în sus și „închidem” cu cealaltă bucată de chiflă. Putem să punem și o frunză de salată iceberg peste carne. Fixăm cu un băț pentru frigăruie.
Sos de ardei copți
Ingrediente:
• maioneză din 2 gălbenușuri
• 200g de ardei kapia copți
• sare, piper după gust
Mod de preparare:
Facem un piure din ardeii copți cu ajutorul unui blender vertical, pe care îl amestecăm cu maioneză. Condimentăm cu sare și piper.