Potrivit ultimelor date, carnea este a doua pe lista celor mai consumate ingrediente din țara noastră. Cantitatea medie de carne și produse din carne consumate pe lună de un om este de aproximativ 5,37 kg, dar acest număr este în creștere. Consumul de carne al românilor constă predominant din carne de porc și produse din carne de porc, oamenii de obicei consumând mult mai puțină carne de pasăre sau alte tipuri de animale cu carne albă.

Putem auzi și citi multe despre consumul de carne în zilele noastre. Numărul vegetarienilor și veganilor este în creștere, chiar și în regiunea noastră, iar mulți oameni au redus semnificativ consumul de carne din motive ecologice. Dar consumul de carne este cu adevărat dăunător pentru organismul nostru? Adevărul este undeva la mijloc. Ca şi în cazul tuturor alimentelor de bază, și în acest caz sunt importante cantitatea și calitatea. Dieta care constă din „carne cu carne”, iar consumul excesiv de carne roșie și procesată, care este tipic în mediul nostru, nu este într-adevăr benefic din punct de vedere fiziologic și crește șansa de a dezvolta diverse probleme de sănătate pe termen lung. Pot să menționez guta, cancerul de colon, boli cardiovasculare, tulburări ale metabolismului lipidic sau diabet de tip II. Dacă vrem să consumăm carne, merită să fim atenți la calitate și, dacă există posibilitatea, să cumpărăm de la producători locali. Este recomandat tuturor să reducă consumul de carne roșie de două ori pe săptămână, iar în schimb carnea slabă, albă și peștele ar trebui să ajungă mai des pe mesele noastre. În plus, ar trebui să evităm consumul frecvent și în cantități mari al produselor procesate, grase de carne, cum ar fi mezeluri, cârnați, salamuri, crenvurști, produse afumate.

Dacă avem o dietă variată, consumul de carne poate să aibă multe efecte pozitive. Ce fel de carne putem adăuga în alimentația noastră pentru a o diversifica? Care sunt beneficiile fiziologice ale consumului acestor alimente? Căutăm răspunsuri la aceste întrebări în numărul din această lună al revistei noastre.

Carne albă și roșie

Este cunoscut faptul că diferitele tipuri de carne sunt surse excelente de proteine, zinc, fier și vitamina B12. Practic, acestea pot fi clasificate în două grupe: există cărnuri albe și cărnuri roșii, iar diferența constă în proteina găsită în celulele musculare ale animalelor, în mioglobină. Mioglobina, spre deosebire de hemoglobină (care ajută la transportul de oxigen), este proteina care asigură depozitarea oxigenului în organisme. Este și un pigment de culoare roșie, prin urmare cu cât conținutul de mioglobină al unei cărni este mai mare, cu atât aceasta va fi mai roșie. Cărnurile de vită, porc și de vânat sunt considerate cărnuri roșii. Printre cărnurile albe putem regăsi cele de pasăre – pui, curcan, prepeliță – sau de iepure. Deoarece cărnurile albe au o cantitate mai redusă de grăsimi, dar conținutul lor de proteine este mai mare, consumul lor frecvent este mai recomandat. Să vedem ce beneficii poate aduce includerea variată și atentă a acestor alimente în alimentația noastră.

Pui

Pieptul de pui reprezintă o parte semnificativă a consumului de pui, deoarece este partea de pui cu cel mai mare conținut de proteine. De aceea este un ingredient preferat în diete și printre culturişti. Carnea de pui este o sursă bogată de zinc, seleniu, fier, fosfor, B12, colină, cupru și conține toți aminoacizii esențiali pentru organismul nostru. Acești nutrienți joacă un rol important în regenerarea țesuturilor și în sinteza proteinelor, contribuie la buna funcționare a sistemului imunitar, a glandei tiroide și, de asemenea, participă la formarea sângelui. Corpul uman folosește aceşti aminoacizi ca materiale de construcție la dezvoltarea mușchilor, deci consumul de carne poate fi benefic dacă vrem să menținem sau să dezvoltăm masa noastră musculară. În plus, contribuie la sănătatea oaselor și articulațiilor. Proteinele cresc senzația de saţietate, joacă un rol în stabilirea nivelului glicemiei, încetinesc absorbția carbohidraților, participă la construcția și producerea țesuturilor, a celulelor imunitare și a unor hormoni. O dietă cu un conținut mai mare de proteine și mai puține grăsimi ajută la menținerea unei compoziții corporale benefice. Părțile de carne consumate cu piele au deja un conținut mai mare de grăsimi, așa că consumul lor necesită o mai mare precauție.

Curcan

Carnea de curcan, ca şi carnea de pui, are un conținut mai mare de proteine și mai redus de grăsimi. Efectele sale fiziologice benefice sunt aceleași ca în cazul puiului. Este o sursă foarte bogată de vitamina B, inclusiv vitaminele B3, B6 și B12, care joacă un rol important în producția eficientă de energie, în comunicarea intercelulară și contribuie la formarea globulelor roșii.

După cum putem vedea, ambele tipuri de carne pot avea mai multe efecte fiziologice benefice. Dar aici trebuie să vorbesc puțin despre frecvența și măsura consumului produselor procesate, ca de exemplu șuncă, crenvurști din piept de pui sau de curcan. Acestea pot conține o cantitate semnificativă de sare adăugată, iar consumul excesiv de sare poate crește riscul de cancer de stomac și dezvoltarea hipertensiunii arteriale. Dacă vrem să consumăm mezeluri, ar trebui să încercăm să cumpărăm produse de calitate și să le consumăm cu moderație, însoțite de multe legume.

Prepeliță

Ouăle de prepeliță se pot găsi acum pe rafturile mai multor magazine, iar efectele benefice ale consumului lor devin din ce în ce mai populare. Cu toate acestea, carnea de prepeliță este un ingredient rar folosit, chiar dacă este un tip de carne foarte sănătos, cu un nivel scăzut de colesterol și grăsimi, dar bogat în fier, zinc și vitamine B.

Iepure

Carnea de iepure nu este foarte populară, chiar dacă consumul acestui tip de carne are multe efecte fiziologice benefice. Fiind vorba despre o carne albă, merită să subliniez conținutul ei redus de grăsimi și mai mare de proteine. Efectele pozitive ale consumului cărnii de curcan sau de pui sunt valabile și pentru carnea de iepure. Consumul acesteia poate fi inclus în siguranță într-o dietă care vizează pierderea în grăsimi sau în alimentația reformă și este recomandată și pentru cei care suferă de boli cardiovasculare. Este un tip de carne ușor digerabil, care poate fi pregătit cu orice tehnică, cu ierburi proaspete și legume. Se completează bine cu usturoiul, piperul negru, rozmarinul, tarhonul și cimbrișorul. Dacă vrem ca consumul nostru de carne să fie cât mai variat, merită să mâncăm, în loc de pui sau curcan, carne de iepure de câteva ori. Întrucât vorbim despre un tip de carne care nu se găsește cu ușurință în magazine, este mai probabil zcarne de mai bună calitate, mai curată, fără antibiotice și reziduuri de hormoni.

 

Pulpă de iepure cu cartofi la cuptor și salată asortată de varză

Ingrediente (2 persoane): 

2 pulpe de iepure, 2 căței de usturoi, 1-2 lingurițe de măghiran, 1 lingură de masă de ulei de măsline, sare.

Pentru cartofi: 400g cartofi, 1-2 căței de usturoi, rozmarin, 2 linguri de masă de ulei de măsline, sare, piper.

Pentru salată: 200g varză tocată, 100g iaurt natur, 1 linguriță de muștar, 1 linguriță de oțet balsamic, mărar proaspăt, sare, piper.

Mod de preparare: 

Frecăm pulpele cu usturoi și ulei de măsline, după care condimentăm cu sare și măghiran. Le transferăm într-o pungă de friptură, închidem punga și coacem la cuptor preîncălzit la 180 de grade timp de o oră.

Curățăm cartofii, îi tăiem în felii subțiri, aromatizăm cu rozmarin, usturoi, sare, piper, stropim cu ulei de măsline, după care amestecăm bine cartofii cu condimentele. Punem la cuptor lângă carnea de iepure și coacem 30-35 de minute, până devin crocanți.

Între timp, tocăm varza și pregătim un dressing din iaurt, muștar, oțet. Încorporăm bine varza și dressing-ul, după care presărăm salata cu sare, mărar proaspăt, piper, usturoi, după gustul nostru.