Degustare de brânză la Skanzen

Distribuiți

Șaizeci și opt de mostre de brânză înscrise la concurs, douăzeci și șapte de maeștri de brânză, șase prezentări, produse artizanale și programe permanente – a pus ștacheta sus evenimentul Delicatese de Post în acest an.

Asociația Organizațiilor de Agricultori din Ținutul Secuiesc a organizat evenimentul Delicatese de Post – Târgul de brânzeturi din Bazinul Carpatic în Valea Boroș, la Pensiunea Skanzen din Ghimeș, pe 24-25 martie, ca un eveniment deschis pentru toată lumea, educând în același timp producătorii și consumatorii.

„Dorim să atragem atenția oamenilor asupra faptului că, datorită biodiversității serioase a regiunii, pot cumpăra brânzeturi excepțional de sănătoase de la producătorii locali”, a spus la eveniment István Becze, președintele Asociației Organizațiilor de Agricultori din Ținutul Secuiesc. István Becze a mai adăugat: el crede că brânzeturile artizanale vor avea o apariție pe piața mondială.

Evenimentul avea un scop dublu. În primul rând, pentru a arăta excepționalitatea și valoarea produselor lactate și brânzeturilor din Secuime. În al doilea rând, pentru a atrage atenția publicului asupra faptului că calitatea produselor obținute din laptele vacilor crescute în aer liber este mult mai bună decât cea a produselor făcute din laptele vacilor din fermele de animale, crescute pe furaj.

Foto:  Nándor Veres

Producătorii de brânzeturi au venit la Ghimeș din Secuime, Transilvania și Ungaria, introducând 68 de mostre în concursul jurizat de reprezentanții profesionali ai Asociației Producătorilor Maghiari de Brânzeturi. În opinia maestrului în brânzeturi József Bányász, concursul este și un proces de autocunoaștere.

„Este un lucru bun dacă și alții își exprimă opinia despre un produs care poartă practic esențe de terroir foarte profunde. Este atât de important ca omul să nu fie parțial față de el însuși, să rămână critic, să dezvolte munca lui. Din acest motiv, uneori trebuie să ne confruntăm cu opiniile altora, iar acest târg este un apropo bun pentru a face acest lucru”, a spus József Bányász.

A participat la eveniment și Attila Sárig, producător de brânzeturi din Ghimeș-Făget. El a descoperit anul trecut un nou tip de mucegai alb, un nou tip de penicilină în camera lui de maturare, pe care l-a înregistrat în decembrie.

„Coaja are un gust slab de mucegai, dar ține în frâu mucegaiurile nebenefice, deoarece acoperă tot cașcavalul și nu lasă loc pentru alte tipuri de mucegai. Un alt avantaj este că nu necesită foarte mult tratament și astfel economisesc mult timp”, ne-a explicat Attila Sárig.

Foto:  Nándor Veres

Potrivit lui Turcza Adorján-László, unul dintre cei mai entuziaști reprezentanți ai gastronomiei transilvănene, târgul de brânzeturi este o ocazie foarte bună pentru producători și consumatori pentru a se întâlni, pentru a discuta și pentru a-și promova propriile valori. Potrivit afirmațiilor sale, evenimentele de această natură sunt necesare, deoarece avem tendința de a uita aceste valori în rutina zilnică, iar în astfel de cazuri primim confirmare și recunoaștere de la profesioniști externi.

Fiind perioadă de post, în afară de brânzeturi, peștele a jucat un rol principal la eveniment: participanții au putut gusta supă ungurească de pește, numită și „halászlé”, din Szeged, Baja și Bixad și supă de păstrăv pregătită după rețeta din cartea de bucate franciscană din anii 1690 (în numărul de decembrie 2022 v-am prezentat această rețetă). Adorján observă că consumul de pește în Secuime este în creștere și are încredere că cererea va ridica și oferta, iar ca urmare peștele de înaltă calitate va fi inclus în oferta gastronomiei locale.

Foto:  Nándor Veres

Pentru masa de post se mai puteau cumpăra și alte alimente: produse cu miere, turtă dulce, cozonac secuiesc, țuică, vin, produse de panificație, dulcețuri, siropuri și ierburi de ceai.