Balázs Orbán (scriitor, etnograf, istoric și om politic secui din secolul al XIX-lea, autorul monografiei Descrierea Ținutului Secuiesc) prezintă crearea Depresiunii Giurgeului în cartea sa, menționând că râurile Mureș și Olt, care se ridicau între munți umezi, acoperiți de păduri străvechi, s-au adunat într-un bazin uriaș în epoca îndepărtată a procesului de formare a pământului și au format un lac nesfârșit. Odată însă, cu presiunea enormă a masei sale, apa a spart barierele zăpezilor – Mureșul lângă Toplița și Oltul lângă Tușnad – iar încet-încet, în sute de mii de ani, apele au curs și s-au evaporat, formând două văi: Depresiunea Giurgeului de-a lungul râului Mureș și Depresiunea Ciucului de-a lungul râului Olt. Două locuri fabuloase care au atras oamenii.

Este adevărat că peisajul este de admirat, dar întrucât Depresiunea Giurgeului nu are o suprafață amplă, pentru cei care s-au stabilit aici cu siguranță traiul nu era ușor. S-au bazat pe exploatarea forestieră, pe creșterea animalelor și pe cultivarea terenului, iar cei mai pricepuți vindeau și cumpărau produsele. Multe hectare de teren nu erau la îndemâna celor care doreau să sape și să prășească, dar nici condițiile climatice nu erau potrivite pentru o agricultură bogată. Produceau în principal cartofi și varză – plante iubitoare de regiuni bogate în precipitații – dar o făceau cu mare succes, la un nivel înalt. Și așa au devenit sacii cu varză și cu cartofi oaspeții obișnuiți ai pivnițelor din regiunea Gheorgheni în lunile mai friguroase – de fapt este în general frig pe tot parcursul anului – fiecare la locul cuvenit, pe raft și în butoi. Și de atunci le consumăm la nesfârșire şi dacă cumva ne-am plictisit de rețetele noastre obișnuite, având poftă de gusturi noi, putem pregăti și următoarele mese delicioase „furate” din bucătării străine, care totuși conțin elemente obișnuite, adică varză și cartofi.

 

Jajangmyeon  (noodles în sos de fasole neagră)

Deși a apărut în China, s-a răspândit cu atât de mult succes pe pieţele din ţările vecine încât a devenit una dintre mesele noastre preferate. Ingredientul-cheie este pasta de fasole neagră, care necesită utilizarea unui serviciu de curierat, dar restul ingredientelor le pot livra și eu din magazinele din Gheorgheni (normal că toate condimentele, legumele, uleiurile nu sunt disponibile în același timp).

Ingrediente:

• 1kg noodles (udon sau ramen) fierte

• 1 ceapă mai mare

• 1 zucchini mai mic

• 2 cartofi mari

• 7 ciuperci

• ½ varză mică

• 600g carne de porc

Sos de fasole neagră:

• 6 linguri de masă de pastă de fasole neagră (chunjang)

• 6 linguri de masă de ulei

• 2 linguri de masă de zahăr brun

• 4 linguri de masă oțet de orez

• 1-1 ceașcă de supă de pui și apă

• 5 linguri de masă de amidon de porumb dizolvat în 4 linguri de masă de apă

Marinadă de porc:

• 1 lingură de masă de oțet de orez

• 5-5 vârfuri de cuțit de sare și piper

¼ lingură de masă de ghimbir măcinat

sos de fasole neagră

Mod de preparare:

Prăjim carnea și legumele separat, după care le fierbem până se înmoaie în amestecul de apă și supă de pui. Pregătim sosul de fasole neagră și adăugăm, împreună cu amidonul, la amestecul de carne și legume. La servire putem îmbogăți această mâncare nu prea prezentabilă cu niște castraveți, porumb, mazăre sau ou fiert.

 

Supă „falsă” de pui

Nu știu dacă, în vremuri de mizerie sau de război, foamea a motivat pe cineva să înlocuiască carnea cu dovleac în supa de pui sau dacă aceasta a fost invenția unui artist culinar vegan și creativ. În orice caz, nu pot decât să felicit acea persoană! Imediat ce dovleceii și zuchinii încep să se coacă, această supă este un oaspete frecvent pe masa noastră, chiar și toamna, iar iarna pot să scot niște dovlecei curățaţi din congelator, deoarece am învățat pentru o viață că aruncarea lor este un păcat.  

Foto: Nándor Veres

Ingrediente:

• interiorul unui dovleac mai mare (cu semințe)

• 2 cartofi

• 1 ardei

• 1 ceapă

• 4 morcovi mai mari

• ¼ țelină

• ¼ varză

• 2 căței de usturoi

• piper boabe

• sare

• ulei

• tăiței

Mod de preparare:

O pregătesc ca pe o supă de pui, fierbând legumele. Stoarcem sucul și îmbogățim supa cu puțin ulei și tăiței.

 

„Bubble and squeak”

În timp ce în regiunea noastră legumele fierte de obicei sunt transformate într-o salată beuf, frații noștri englezi le aruncă pur și simplu în unt fierbinte, în care, datorită temperaturii ridicate, încep să clocotească, să chițăie, să plângă (așa a primit și numele foarte descriptiv). Cred că nici sinele meu medieval, intrând în contact cu grăsimea fierbinte, nu ar proceda altfel– sunt pe deplin convinsă că cruzimea umană este nelimitată!

Foto: Nándor Veres

Ingrediente:

• 2 cartofi zdrobiți

• legumele din supa de mai sus (cca. 500g)

• 40g unt

• ierburile noastre preferate

Mod de preparare:

Amestecăm legumele, le condimentăm – neapărat cu sare, piper, dar și mărarul, chimenul, nucșoara sunt opțiuni bune – și le călim în unt fierbinte. Pentru a fi sigură că nu se desfac ușor eu am adăugat și un ou. Putem servi așa cum sunt, cu ochiuri sau niște cârnați prăjiți.