Murături

Distribuiți

Ne plac murăturile nu doar pentru gustul lor, ci şi pentru că organismul nostru are nevoie de un mediu acid.

 În anumite culturi – ca de exemplu în bucătăria franceză și italiană – în loc de murături oamenii consumă vin lângă mâncare, dar unde nu se cultivă struguri nu există o cultură de vin, ci s-a dezvoltat cultura murăturilor sau a berii. Oricum, organismul nostru are nevoie de medii acide, mai ales când consumăm o tocană mai grasă sau un șnițel.

Murăturile le putem pregăti prin fermentare sau cu oțet, iar ambele tehnici au avantajele şi beneficiile lor, sunt tehnici de conservare valoroase, deoarece prin aceste metode legumele și fructele îşi vor păstra conținutul lor ridicat de vitamine și minerale.

Există mai multe argumente în favoarea consumului de legume murate (și) iarna, deoarece bacteriile probiotice care se produc în timpul fermentării în zeama cu oțet sau cu sare au efecte benefice asupra sănătății florei noastre intestinale. În plus, probioticele au un efect antiinflamator, reduc simptomele alergice și ajută sistemul nostru imunitar. Motive pentru care bucătarul nostru Előd Szőcs a pregătit niște murături din sfeclă, condimentate cu hrean și chimen.

 

Sfeclă fermentată

Mod de preparare:

Să alegem sfecle mai mici, care nu trebuie curățate de coajă și care pot fi curățate frumos cu ajutorul unei perii. Atunci când fermentăm, este foarte important ca ingredientele și recipientul în care fermentăm să fie impecabil de curate – așa ar trebui să curățăm toate ingredientele frumos și să sterilizăm borcanele în cuptor la 100 de grade sau în apă în fierbere.

Sfeclele tăiate în cubulețe sau feliate le punem într-un borcan sterilizat cu chimenul și hreanul tăiat în felii subțiri. Turnăm peste atâta soluție salină de trei procente (la un litru de apă adăugăm 30 grame de sare) cât până la gura borcanului ermetic să rămână încă un centimetru. Fermentăm la temperatura camerei cel puțin zece zile, după care încercăm. Dacă nu este destul de acră sfecla, mai lăsăm câteva zile la fermentat, iar dacă vrem să oprim fermentația, transferăm murătura la frigider. Să consumăm în două-trei luni.