Dezinfectează, umple, sigilează și etichetează echipamentul modern

Distribuiți

Aparatul de umplere modern al parteneriatului Mézözön din Păuleni-Ciuc, care a fost pus în funcțiune în ferma apicultorului bio Ferenc Lajos, poate ambala până la o mie de borcane de miere pe oră. Miercuri, însoțiți de István Becze, președintele Asociației Székely Gazdaszervezetek Egyesület, am avut ocazia să vedem în acțiune această mică unitate de producție modernă.

Proiectul a fost prezentat de către Szende Miklós, consilier de proiecte al Asociației Székely Gazdaszervezetek Egyesület, și a fost finanțat din fonduri europene nerambursabile prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR). Am aflat că valoarea totală a proiectului este de 232.346 de euro, din care contribuția proprie reală a fost de 40.756 de euro. Datorită unui proiect de succes câștigat cu ajutorul Asociației Székely Gazdaszervezetek Egyesület, au putut fi achiziționate mai multe echipamente și utilaje: un stivuitor electric, o remorcă, un dispozitiv de maturare, un omogenizator pentru mierea cremoasă, un echipament de încălzire, precum și o mașină de dezinfectat, umplut, sigilat și etichetat. Funcționarea acestuia din urmă a fost demonstrată, astfel încât s-a putut vedea cum mierea ajunge în borcan, care după sigilare și etichetare este gata de vânzare. Manevrarea aparatului este simplă, practic, totul se controlează prin apăsarea unuia sau a două butoane. Cel mai important este că este precis și extrem de igienic, precum și faptul că poate înlocui munca a până la cinci persoane, a remarcat apicultorul bio Ferenc Lajos.

Foto: László F. Csaba

Partenerii și apicultorii implicați în proiect sunt: Ferenc Lajos, Csilla Mária Bara, István Zöldi, Tibor Lázár, Asociația Bio Méz, Asociația Csíkszéki Mézlovagrend. Datorită acestui proiect, se deschide posibilitatea de a susține mierea locală, de a livra produsele locale de calitate premium consumatorilor locali pe cea mai scurtă cale posibilă. Prin toate acestea se subliniază importanța lanțului scurt de aprovizionare, creând astfel o legătură directă între producător și consumator, reducând sau eliminând intermediarii. În același timp, prelucrarea materiei prime la nivel local ajută la menținerea profitului în zonă, contribuind astfel la dezvoltarea regiunii.

Foto: László F. Csaba

István Becze, președintele Asociației Székely Gazdaszervezetek Egyesület, a subliniat:

– Prin valorificarea unei oportunități bune, am reușit să câștigăm mai multe proiecte care vizează crearea de lanțuri scurte de aprovizionare între producători și consumatori. Un astfel de proiect de succes este și Mézözön din Păuleni-Ciuc, prin care, în parteneriat cu mai mulți producători și asociații, s-a reușit înființarea unei stații automate de ambalare în apicultura lui Ferenc Lajos. Aparatul de umplere a mierii este un mare ajutor pentru apicultori, deoarece poate ambala până la o mie de borcane pe oră. Este important ca locuitorii din Ținutul Secuiesc să aibă încredere în apicultorii locali, deoarece mierea este un produs cu o valoare nutrițională specială, mai ales mierea noastră de munte, de aceea ar trebui să consumăm miere în loc de zahăr, deoarece nu doar că este mai sănătoasă, ci și asigură traiul multor familii. În Ținutul Secuiesc, peste o mie de familii se ocupă de apicultură, și în locul mierii de proveniență incertă din străinătate, mierea din Ținutul Secuiesc este cea mai sănătoasă pentru noi.

István Becze a atras atenția că anul acesta concursul de miere Nektária din Ținutul Secuiesc va fi organizat în Miercurea Ciuc, unde vor fi evaluate cele mai bune tipuri de miere.