Când eram studentă nu mi-au plăcut deloc experimentele și nici experimentarea – aveam profesori care înțelegeau acest lucru și nu o forțau. Plăcerea a venit mult mai târziu, în propria mea bucătărie, condusă de o curiozitate pură (și de faptul că îmi era greu să călătoresc) am început să combin mâncărurile mele preferate cu mâncărurile altor popoare.

Mai întâi am călătorit puțin spre Est, în Moldova și la ceangăi, după care chiar și niște mâncăruri șvabe au apărut în oalele mele, iar în cele din urmă am avut aventuri și în Orientul îndepărtat și peste oceane, pe continentul american. Combinația cea mai bună este când omului îi place să gătească și în același timp să mănânce – activități care cresc semnificativ numărul minutelor plăcute din viață. În acest număr al revistei o să vă arăt trei mâncăruri de origine românească, care vă vor cuceri cu siguranță, dacă sunt pregătite într-un mod adecvat.

 

Ciorbă rădăuțeană

Supa noastră este un preparat bucovinean, pe care l-a creat o bucătăreasă din Rădăuți la începutul anilor `80, poate motivată de ideea ca și cei cărora nu le place ciorba de burtă să poată consuma o ciorbă asemănător de însorită. Pentru că aceste două ciorbe diferă doar în ceea ce privește carnea adăugată. Bucătăreasa din Rădăuți a folosit carne de curcan în supa sa, dar varianta cu piept de pui s-a răspândit, probabil datorită faptului că acesta este mai ușor de achiziționat.

Ingrediente:

50 dag piept de pui sau curcan, 30 dag oase de pui sau curcan (spate, spinări), 4 morcovi, 1 pătrunjel, 1/2 țelină, 1 ceapă, 3 căței de usturoi, 1,5 dl smântână, 1 ou, 1 lingură de masă de făină, 0,5 dl ulei, sare, piper după gust, 1/2 l gogoșari în oțet

Mod de preparare:

Punem în apă rece carnea, oasele, legumele, condimentăm cu sare, piper și le gătim până ce se înmoaie. Mâncarea va avea o culoare mult mai frumoasă roșcată-galbenă dacă radem un morcov, îl călim pe niște ulei și îl adăugăm în supă! Când este gata, strecurăm supa, carnea o tăiem în bucăți mai lungi, ca și gogoșarii – punem ambele înapoi în supă. Amestecăm gălbenușul de ou cu făină, adăugăm puțină supă fierbinte la acest mix, pe care îl turnăm în supă treptat și cu grijă, amestecând continuu. Pe foc mic încălzim supa până la fierbere. Aromatizăm cu suc de gogoșari în oțet, servim cu smântână sau ardei iute!

 

TochiturĂ moldovenească

În opinia mea, tochitura este o mâncare evazionistă, adică dacă o pregătim nu trebuie să petrecem o jumătate de zi în bucătărie. Tăiem ingredientele, le aruncăm într-o oală, punem oala peste foc, după care, în timp ce ne ocupăm de alte treburi, trimitem rugăciuni tăcute spre cer, ca să nu uităm de ea. Ingredientele de tochitură pot fi chiar ingrediente care ne-au rămas de la o altă mâncare (resturi de carne, bucăți de legume), care, datorită gătirii, se renasc într-o mâncare complet nouă. Chimie de bucătărie! Sau inovație! Punctul forte al tochiturii moldoveneşti constă în armonia perfectă a ingredientelor, drept urmare, în bucătăria mea, a urcat pe prima treaptă a podiumului la tocane. 

Ingrediente:1 kg amestec de carne de porc (cu os), 300 g cârnați afumați, 2 linguri de untură, 200 ml vin alb, 4 căței de usturoi, 2 roșii, ¼ lingură de cimbru, 2 frunze de dafin, sare, piper, boia dulce după gust, ouă.

Pentru mămăligă: apă, mălai, sare

Mod de preparare:

Prăjim în untură carnea tăiată în cubulețe, după care turnăm peste puțină apă, adăugăm cimbru, frunze de dafin și aburim până ce se înmoaie. Adăugăm cârnații (eu i-am prăjit) și restul ingredientelor. În timp ce tochitura se gătește, pregătim niște mămăligă și prăjim niște ochiuri. Servim cu murătură, castraveți acriți la soare și niște vin roșu!

 

Clătite cu brânza dulce

Pregătesc clătite acasă din ce în ce mai rar (necesită prea mult timp și este plictisitor), iar  dacă fac clătite, restul aluatului îl transform a doua zi într-o plăcintă cu lapte: mixezi un aluat, primești două deserturi. În restaurantele românești (dar nu numai) clătitele sunt servite cu brânză dulce, o rudă a clătitelor noastre umplute cu cremă de urdă. Deoarece se știe că iunie este vârful sezonului de căpșuni în regiunea Gheorgheni și singurul rând al meu de căpșuni s-a întins – și acum am aproape trei rânduri – crema noastră de brânză de vacă a fost îmbogățită cu felii de căpșuni (fac acest lucru și cu alte mâncăruri care pot beneficia de niște căpșuni). Vă pot spune cu încredere: nu a stricat-o!

Ingrediente: 300 g brânză de vacă, 2 linguri de smântână, 2 pachete de zahăr vaniliat, coaja rasă a unei lămâi, 10 buc. căpșuni mai mari, clătite

Mod de preparare: Umplem clătitele cu cremă (pentru cremă amestecăm toate ingredientele), le pliem ca pe un plic și le rulăm. Le putem mânca chiar şi așa sau presărate cu niște zahăr pudră ori coapte la cuptor.