Gustări rapide

Distribuiți

Când vin musafirii, trebuie să te prezinți – a susținut mama lui Előd Szőcs, bucătarul nostru, care a preluat acest bun obicei de la aceasta. El este deseori gazdă pentru membrii familiei și pentru prieteni, oferindu-le o varietate de delicatese delicioase, gustări care îi conving pe musafiri să rămână și să se întoarcă. În numărul din iulie al revistei Bucătăria și Grădina Secuiască, Előd Szőcs ne prezintă câteva dintre aceste aperitive simple și rapide.

Așteptarea oaspeților presupune multă pregătire, „să te prezinți” include curățarea casei, cumpărăturile, pregătirea mesei și, bineînțeles, gătirea, prepararea a două-trei feluri de mâncare. Poate cea mai mare dilemă dintre toate aceste lucruri de făcut este gătitul: gazdelor le place să își răsfețe oaspeții cu mâncare proaspătă, care este, dacă este posibil, încă caldă chiar atunci când oaspeților le este foame. Cu toate acestea, aceste gustări delicioase sunt elementele care ne răpesc bucuria de a fi gazdă: pregătirea mâncării leagă gazda de bucătărie, în timp ce rudele și prietenii stau în sufragerie singuri. Nu ajută situația dacă câţiva oaspeți stau în bucătărie cu gazda din solidaritate, pentru că a bea vin cu musafirii cu o mână și a coace și a găti cu cealaltă este o sarcină nemulțumitoare.

Pentru a preveni această dilemă, Előd Szőcs ne oferă o soluție: în loc de prepararea mâncării în timpul vizitei, el își așteaptă oaspeții cu gustări simple, pe care le pregătește 90-100 la sută în timpul zilei și cu cinci minute înainte de servire le pune la cuptor pentru a fi reîncălzite sau coapte. „În acest fel și gazda poate să stea cu oaspeții, iar dacă musafirilor le este foame își cere scuze, merge la bucătărie, pune mâncarea la cuptor pentru cinci minute și se întoarce cu o tavă mare de delicatese fierbinți”, ne explică bucătarul nostru.

Astfel de feluri de mâncare extrem de simple pot fi preparate, de exemplu, din aluat foietaj, care poate fi cumpărat în avans și trebuie scos din congelator doar în ziua vizitei. Cel mai rapid mod de folosire este următorul: tăiați aluatul în pătrate mici, îl ungeți cu ou, îl presărați cu brânză, semințe de susan sau chimen și coaceți pentru zece minute. Előd a schimbat, a îmbogățit puţin reţeta: a uns aluatul foietaj cu o cremă de brânză condimentată, a presărat-o cu șuncă delicioasă locală, tăiată în cuburi mici, şi cu brânză grasă, rasă, pregătită în zona Gheorgheni. A rulat aluatul, apoi l-a tăiat în felii – ca și cum ar fi făcut un cuib de viespi – și l-a copt în câteva minute.

Cimbru din Mexic

Alte feluri de mâncare care vor avea cu siguranță succes printre oaspeții noștri sunt diversele creme tartinabile și dip-uri. Előd ne oferă și o astfel de mâncare: a pregătit falafel cu un dip de tahini. După cum ne-a spus, nu pregătește prea des falafel, deoarece el crede că o mâncare, chiar și o gustare, trebuie să fie autentică. „Eu nu pot să pregătesc feluri autentice din Orientul Mijlociu. Aș putea dacă aș merge des acolo, aș studia, aș gusta mâncărurile pregătite local, aș putea cumpăra ingredientele pe care le folosesc ei”, ne explică el. Din fericire, ingredientele de bază pentru falafel sunt deja accesibile și în țara noastră, această chiftea din Orientul Mijlociu este pregătită din năut, ceapă, usturoi și este condimentată cu sare, piper, chimion și coriandru. Coriandrul, care este un condiment de bază în bucătăriile thailandeze și mexicane, ca cimbrul și mărarul în gastronomia noastră, este o plantă destul de dezbinătoare: unii o adoră, alții nu-i pot tolera deloc gustul sau mirosul. Lui Előd îi place atât de mult aroma acestui condiment încât îl crește și în propria grădină.

„Am fost atât de nebun după coriandru încât am început să-l pun în orice mâncare. Acum prefer să-l folosesc doar atunci când este justificat: deci dacă pregătesc o tortilla, atunci o condimentez cu coriandru, deoarece nu există tortilla fără coriandru. Cum nu există nici quesadilla, nici supă pho, ramen fără coriandru. Dar nu trebuie să pui prea mult coriandru în mâncare, la fel cum nu trebuie să pui o cantitate prea mare din niciun fel de condiment”, a mai spus bucătarul nostru.

Cititorilor care nu sunt fani ai coriandrului sau ai mâncărurilor din Orientul Mijlociu, Előd le recomandă brioșa cu ouă și zucchini sau chiflele cu unt și brânză foarte fragede. Putem oferi oricare dintre aceste feluri de mâncare, este garantat că oaspeții noștri se vor întoarce la noi.

 

Corn de casa cu brânză

 

 

Ingrediente (1 porție):

• 500 g făină

• 3,1 dl lapte

• 1 dl ulei

• 25 g drojdie

• 1 linguriță de zahăr

• 200 g unt

• brânză rasă după gust

• ouă pentru a unge cornurile

 

Mod de preparare:

Se sfărâmă drojdia, se amestecă cu puțin zahăr și puțin lapte – lăsăm până se formează o spumă deasupra amestecului. Punem drojdia și făina într-un bol de amestecare, adăugăm treptat laptele, după care urmează uleiul. Frământăm bine, trebuie să obținem un aluat omogen. Punem la o parte la dospit. Când s-a dospit, îl împărțim în 4 părți egale. Întindem fiecare parte în formă de cerc și, folosind un feliator de pizza, tăiem în 8 părți, triunghiuri egale (ca o pizza). Punem pe fiecare triunghi o bucățică de unt, după care le rulăm în mici cornuri. Ungem cu ou bătut, presărăm cu brânză rasă. Coacem la cuptor de 180 de grade pentru aproximativ 20 de minute sau până când se rumenesc frumos.

 

Brioșe de ouă cu mangold si zucchini

 

 

Ingrediente (cca. 20 de muffin):

• 500 g mangold (sau spanac)

• 500 g zucchini

• 6 ouă

• 700 ml smântână de gătit

• 200 g brânză

• 100 g unt

• 4 căței de usturoi

• nucșoară după gust

• sare, piper după gust

 

Mod de preparare:

Călim 2 căței de usturoi în 40 de grame de unt, adăugăm spanacul, îl înmuiem în unt, după care îl strecurăm. Pregătim tot așa și zucchini-ul feliat în felii subțiri (înainte să scoatem semințele cu o lingură). Într-un bol de amestecare amestecăm ouăle, smântâna de gătit, nucșoara, condimentăm cu sare, piper și împărțim aluatul în două porții egale. O porție o amestecăm cu spanacul pregătit, cealaltă cu zucchini. Ungem cu unt o tavă pentru brioșe, formele de brioșe le umplem cu aluatul nostru cu ouă până la ¾, presărăm cu brânză rasă și coacem la cuptor de 180 de grade timp de 20-25 de minute. Înainte de servire lăsăm să se răcească complet.

 

Melci cu suncă

 

 

Ingrediente (1 porție, cca. 20 de bucăți):

• 1 aluat foietaj

• 400 g brânză cremă

• 1 legătură de mărar

• 400 g șuncă

• 300 g brânză (tilsit dacă se poate)

• 2 cepe verzi

• 2 ouă

Mod de preparare:

Pe o suprafață cu făină întindem puțin aluatul, după care îl ungem cu cremă de brânză, presărăm cu mărar mărunțit, șuncă tăiată în bucățele, ceapă verde feliată și brânză rasă. Rulăm mai strâns aluatul, după care, folosind un cuțit ascuțit, îl tăiem în felii de 2 cm grosime. Tapetăm o tavă cu hârtie de copt, așezăm peste melcii, îi ungem cu ou bătut și presărăm cu semințe de susan (opțional). Coacem la cuptor de 180 de grade pentru aproximativ 20-25 de minute, până se rumenesc frumos.

 

Falafel cu sos de tahini

 

 

Ingrediente (1 porție):

• 500 g năut

• 1 ceapă mai mare

• 4 căței de usturoi

• ½ legătură de pătrunjel verde

• ½ pumn de coriandru verde

• 1 linguriță de praf de copt

• 3 linguri de masă de făină

• coriandru și chimion după gust

• sare, piper după gust

Pentru sosul de tahini:

• 200 g smântână grasă

• 150 g pastă de susan

• suc de lămâie sau lime după gust

• lapte (opțional)

 

Mod de preparare:

Punem la înmuiat năutul peste noapte. A doua zi îl strecurăm bine, după care, folosind un mixer sau o mașină de tocat, îl măcinăm.

Mărunțim ceapa, usturoiul, pătrunjelul verde, coriandrul verde și le adăugăm la năut. Urmează făina și praful de copt. Dacă masa obținută după amestecarea ingredientelor este prea tare, putem adăuga niște apă. Lăsăm la odihnit o oră.

Între timp pregătim sosul: amestecăm pasta de susan cu smântână, dacă este necesar condimentăm cu sare, după care adăugăm sucul de lime sau lămâie. Dacă este prea tare, adăugăm niște lapte. Formăm bile din aluatul de falafel, le rulăm în făină și le prăjim în ulei. Servim cu sos de tahini.