Supe răcoritoare

Distribuiți

Popularitatea din ce în ce mai mare a restaurantelor fast-food va duce cu siguranță la moartea lentă a consumului de supă. Pentru că, bineînţeles, cu un hamburger în mână un om se poate deplasa cu uşurinţă pe stradă, dar cu un bol de supă? Acela ar fi un spectacol de circ. Nu avem timp să mâncăm la masă, pentru că trebuie să muncim, să ne jucăm sau să facem orice altă activitate super importantă și atunci suntem uimiți că puterea, energia, rezistența și sănătatea noastră sunt în declin.

Una dintre componentele corpului uman este papila gustativă, a mânca fără utilizarea deplină a acesteia fiind la fel de utilă ca și ascultarea muzicii cu urechile blocate (căștile sunt o excepție). Viaţa ne oferă multe lucruri plăcute, ale căror amintiri ne ajută în vremuri grele. Așa că haideți să mâncăm încet, la o masă frumoasă, apreciind în mod corespunzător fiecare mușcătură și fiecare moment. Să fim recunoscători pentru ceea ce avem şi, dacă avem ocazia, să le dăm şi celor nevoiași!  

După această abatere de la subiecte, haideți să revin la tema de astăzi! Pot să vă spun cu certitudine că, dacă ar trebui să aleg între o supă sau orice alt fel de mâncare, prima va câştiga în orice caz votul meu. Supa este o mâncare, dar și o băutură. Mai ales supele de vară răcoritoare! Ne potolesc setea și, într-o oarecare măsură, foamea, fiind reci și aromate.

Supă crema din dovleac și iaurt

Supa noastră cea mai elegantă este această supă cremă din dovleac și zucchini, care ne uimește nu numai cu gustul, ci și cu frumusețea ei. Dacă nu am mâncat toate semințele de dovleac și le-am semănat în timp, în această perioadă a anului putem să ne bucurăm de dovleac proaspăt. Adică ne-am putea bucura dacă reușim să depăşim melcii. Zicala „a merge ca melcul” nu mai este valabilă – în special în grădina mea. Așa că mâncăm foarte mulți dovlecei și zucchini mici, pentru că oricum nu au nicio șansă să crească. Dar nu contează, nu este nimic mai bun decât un dovleac fraged, verde aprins sau galben crem!

Ingrediente:  

• ½ zucchini

• 6 linguri de masă de ulei de măsline

• 1 lingură de masă de oțet de mere

• sare, piper, 1 vârf de cuțit de chili

• 1 ceapă roșie

• 2 căței de usturoi

• 2 cepe verzi

• 1 kg dovlecei

• 1 legătură de mărar proaspăt

• 450 ml supă de bază de legume

• 240 g iaurt

Mod de preparare:  

Folosind un curățător de legume tăiem niște felii/fâșii lungi din zucchini. Feliile le stropim cu două linguri de masă de ulei de măsline, cu oțetul de mere, condimentăm cu sare, piper, chili și le punem la frigider. Mărunțim și călim în 4 linguri de masă de ulei de măsline ceapa, usturoiul, ceapa verde, adăugăm dovleceii tăiați în cubulețe, aburim câteva minute, după care adăugăm și mărarul mărunțit. Turnăm peste supa de bază, fierbem cu clocote încă câteva minute. Adăugăm iaurtul, după care turnăm supa într-un mixer și mixăm până obținem o supă cremă. Rulăm feliile de zucchini, le așezăm pe o farfurie, peste care punem supa noastră.  

În Asia, supa de castraveți se prepară într-un mod similar, cu bulion de pui, sos de soia, chili și semințe de susan prăjite. Acolo se pune și gheață la supă – așa cu siguranță ne răcește.

 

Supă de vișine

În aceste regiuni ne plac foarte mult supele bogate, dar după un timp un stomac obosit merită și el un mic concediu, când ne putem bucura și noi și stomacul nostru de niște supe din fructe. Mai ales în timpul verii! Fructul, care în iulie colorează în roșu crengile fructiferelor, care poate fi congelat, gătit şi uscat fără nicio problemă, a fost numit vișină. Pot să afirm cu siguranță că vișinele uscate sunt mai gustoase decât stafidele! Nu ajung niciodată în prăjiturile mele, pentru că le mâncăm în sine, ca desert minimalist întotdeauna. Eu păstrez vișinele în felul următor: le culeg, curăț, condimentez cu zahăr, după care le pun la soare să se fermenteze puțin, iar ca penultimul pas, torn peste niște alcool (ca ultimul pas turnăm în gura noastră!). Sau în felul următor: culeg, curăț, scot sâmburii, scurg, pun în cutii, după care la congelator – acesta este ingredientul esențial al torturilor Pădurea Neagră. Sau în felul următor: culeg... și gătesc. Ca de exemplu, gătesc o supă de vișine din fructe proaspăt culese, pregătită cu tehnica obișnuită de budincă și fructe.

Ingrediente:  

• 1 kg vișine

• 1 pachet de praf de budincă cu gust de frișcă

• 200 ml frișcă nebătută

• 1 vârf de cuțit mare de sare

• zahăr după gust

• 1 lămâie

• 1 linguriță de scorțișoară

• 1 anason stelat

• 4 cuișoare

• 1 linguriță de ghimbir pudră sau proaspăt

• 200 ml iaurt, frișcă pentru servire (opțional)

Mod de preparare:

Torn la praful de budincă apă, adaug condimentele și vișinele fără sâmburi. Fierb până ce se pregătește, adaug niște iaurt (cu fructe, oferă o aromă și mai bună), la servire putem decora cu frișcă. Dar o putem bea dintr-o ceașcă, răcită cu gheață.

 

Gazpacho din pepene

Gazpacho este una dintre cele mai faimoase și răcoritoare supe, care s-a răspândit din Spania în toată lumea. Este exact ca o carte obligatorie pentru vacanța de vară, doar că ne hrănește corpul, nu spiritul. Gazpacho-ul de bază s-a născut din căsătoria dintre roșii și ardei, care sunt susținute de pâine cu plămădeală, castraveți, usturoi, busuioc, este o supă care nu necesită fierbere, ci numai zdrobire. De-a lungul timpului, îmbogățite cu alte ingrediente, au apărut și alte subspecii de supe de gazpacho, ca de exemplu cea cu pepene verde.

Ingrediente: 

1 kg pepene verde, 2 tulpini de țelină, 200 g roșii cocktail, 1 ardei gras, 1 castravete Fabio, 1 cățel de usturoi, 1 legătură de busuioc proaspăt, 1 legătură de coriandru proaspăt, zeama unui lime, 1 lingură de masă de oțet de mere, sare, piper, 150 ml ulei de măsline, 4 linguri de masă de feta, pâine prăjită.

Mod de preparare:

 Toate ingredientele (în afară de feta) le punem într-un mixer și le mixăm, zdrobim până obținem o cremă. Servim cu cuburi de feta și pâine prăjită.