Dacă să mănânci mai mult dimineața sau seara este de mult timp o întrebare insolubilă – slavă Domnului – prânzul este fix și permis. Ne spunem părerile, apoi fiecare face, adică mănâncă ce vrea. Ani de zile am fost membru al taberei cărora le place să mănânce seara, dar de câțiva ani m-am schimbat: acum iau mic-dejun și nu îmi mai place să mănânc după ora șase. În timp, organele se uzează, devin nisipoase, grase și funcționează lent ca un melc, astfel încât să apreciezi și să păstrezi capacitatea rămasă nu dăunează.

Din acest motiv, mănânc de mai multe ori, porții mai mici, evit consumul de grăsime, zahăr (nu întotdeauna cu cel mai mare succes), asigurând astfel curățenia venelor mele și nopților liniștitoare și odihnitoare. Normal, în timpul verii este mai simplu să mănânci sănătos, o serie de legume sunt disponibile, din care putem pregăti o mulțime de salate diferite. V-am spus deja că pentru mine supa este mereu pe cea mai înaltă treaptă a podiumului, iar pe treapta a doua, foarte strâns, se află salatele cu carne de grill. Foc trosnitor, jar înroșit, piept de porc, pulpe de pui, varză, salată de roșii, băutură rece, companie bună, acesta este unul dintre programele imbatabile ale serilor de vară. Cât de interesant este creierul uman, pentru că preferă să-și păstreze binele și frumosul, bineînțeles că mirosul de fum poate fi spălat, iar mușcătura de țânțar poate fi tratată (sau zgâriată, în funcție de temperament). Să ne bucurăm de serile de vară, să gătim, coacem și să mâncăm în aer liber! Pentru această activitate vă recomand câteva rețete de salată, care nu sunt din regiunea noastră, dar pot fi preparate și consumate la fel de bine ca și în țara lor de origine.

 

Salata pad thai

Thailanda (alias Siam), Țara Zâmbetelor (și a literelor ca bastoane de bomboane), datorită peisajului atrăgător, experiențelor și gustărilor exotice, este una dintre cele mai populare destinații turistice în zilele noastre. Gastronomia thailandeză (ca și aproape fiecare bucătărie asiatică) este unică datorită armoniei sale de arome – de dulce/acră/amară/sărată. Mâncărurile de bază acolo sunt sosurile și orezul, care sunt servite cu carne și legume mărunțite. Acestea pot fi coapte, gătite la aburi, murate sau servite crude. Oferă o lume de culori, arome și texturi pentru cei care trec pe acolo. Unul dintre cele mai renumite feluri de mâncare este pad thai-ul, un platou unic cu tăiței de orez prăjiți, cu ou prăjit, tofu, amestecat opțional cu germeni de fasole, usturoi, pui, creveți. Dar cum cineva a creat salata de pad thai, fiind o seară de vară, am luat și eu o întorsătură în această direcție.

Ingrediente:

Pentru sos: 3 linguri de masă de sos soia, 3 linguri de masă de ulei de susan, 1 lingură de masă de sos de pește, 1 lingură de masă de miere, 1 cățel de usturoi, 1 lingură de masă de fulgi de chili, zeama unui lime

Pentru salată: 1 castravete mai mare, 1 morcov mai mare, 2 buc. piept de pui, 3-4 cepe verzi, 1 legătură de coriandru, arahide mărunțite.  

Mod de preparare:

Într-un bol de amestecare pregătim dressing-ul, amestecând toate ingredientele. Tăiem toate legumele. Carnea de pui o tăiem în fășii și o prăjim. Amestecăm carnea cu condimentele și dressing-ul, presărăm cu arahide mărunțite și servim cu salata pregătită.

 

Morkovcha 

Morkovcha este o salată coreeană de morcovi pe care, cel mai probabil, nimeni din Coreea nu o cunoaște. Această controversă a apărut atunci când coreenii din Coreea de Nord, care fugeau de foamete la mijlocul anilor 1800 și mai târziu de dominația colonială japoneză în Rusia, au încercat cu disperare să reproducă kimchi. Dar cum solul rusesc nu dădea prea multă varză chinezească (căci prietenia ruso-chineză abia acum este în apogeu), dar morcovii da, ei și-au creat alimentul național din ceea ce era disponibil, în spiritul sloganului „omul sărac gătește cu apă”. Între timp, coriandrul și boabele sale au fost adăugate la această mâncare, datorită influenței bucătăriei uzbece. Rezultatul final nu seamănă deloc cu rețeta care l-a inspirat, dar, datorită evoluției, familia salatelor s-a îmbogățit cu un membru cu un aspect foarte simplu, dar delicios. Cunoscută inițial în fosta Uniune Sovietică, în principal în Uzbekistan, Kazahstan și Rusia, a devenit atât de populară încât acum se produce un amestec special de condimente numai pentru morkovcha.

Ingrediente:

• 1 kg morcov

• ½ lingură de masă de sare

• 1 linguriță de piper

• 1 lingură de masă de zahăr

• 2 lingurițe de boia afumată

• ½ linguriță de piper Cayenne

• 1 linguriță de coriandru boabe

• 3 linguri de masă de oțet de vin alb

• 5 căței de usturoi

• 1 ceapă roșie mai mare

• 1,5 dl ulei de măsline

Mod de preparare:

Radem morcovii pe răzătoare sau îi tăiem în „julienne”. Zdrobim us­tu­roiul și îl adăugăm la morcovi. Amestecăm toate ingredientele – în afară de ceapă, coriandru boabe și ulei! – într-un bol. Călim ceapa mărunțită și boabele de coriandru în ulei și turnăm fierbinte la salată. Amestecăm bine și putem servi. Este o garnitură excelentă pentru fripturi, cărnuri coapte.

 

Salata marocana de morcovi

Bucătăria marocană este poate cea mai faimoasă dintre toate bucătăriile nord-africane datorită diversității sale, cu influențe arabe, spaniole, franceze și senegaleze. Mâncărurile se bazează pe carne, legume și mirodenii exotice. Este ca și cum am trăi în poveștile O mie și una de nopți, iar conceptul de a găti în tagine a fost introdus pentru prima dată în această celebră carte. Cuvântul tagine a fost folosit inițial pentru un vas de gătit, dar în prezent este folosit și pentru a descrie mâncarea preparată în el. Această metodă de gătit a fost folosită pentru prima dată în regiunile în care apa era limitată, deoarece capacul conic al tagine-ului captează aburul și returnează lichidul condensat înapoi în oală, necesitând astfel o cantitate minimă de apă pentru gătit. Trebuie să fi fost creat de un inginer alimentar inovator undeva în Africa de Nord. Vă spun asta doar ca o curiozitate, pentru că salata nu este gătită de obicei, dar în curând vă voi prezenta un delicios tagine de pește.

Ingrediente:

• 1 morcov

• 440 g năut (la conservă)

• 1 ceapă

• 1 legătură de coriandru/pătrunjel verde

Pentru dressing:

• 1 lingură de masă mică de chimion

• 8 linguri de masă de ulei de măsline

• 2 linguri de masă de suc de lămâie

• 1 lingură de masă de miere

• sare, piper, fulgi de chili după gust

Mod de preparare:

Radem morcovul curățat pe răzătoare cu găuri mari. Adăugăm năutul strecurat, ceapa tăiată în rondele și coriandrul mărunțit. Pregătim dressing-ul – amestecăm toate ingredientele – și punem 2/3 de linguri de dressing la salată. Amestecăm bine salata și o punem la frigider. La servire mai putem aromatiza salata cu dressing. Este un fel de mâncare interesantă pe care o putem mânca în sine, cu o mixtură de caș sau carne coaptă.