La sfârșitul lunii martie, brânza a fost din nou în centrul atenției: la evenimentul „Böjti Csemege - Festivalul de brânzeturi din Bazinul Carpatic” au participat mai mulți producători artizanali de brânză și întreprinderi mici, care și-au prezentat produsele, oferindu-ne o privire în universul lor caracteristic. Juriul Asociației Producătorilor de Brânzeturi din Ungaria a acordat patru medalii de aur, unsprezece de argint și patru de bronz celor cincizeci de produse lactate înscrise.
Brânză aici, brânză acolo, dar una dintre specialitățile evenimentului a fost mierea, datorită inițiativei Mézözön din Păuleni-Ciuc. Târgul de produse locale, organizat în cadrul „Böjti Csemege” a oferit vizitatorilor din centrul orașului Miercurea-Ciuc o expoziție de miere bogată, atrăgătoare și gustoasă.
Parteneriatul Mézözön din Păuleni-Ciuc, între producători și asociații profesionale, este un proiect cu finanțare europeană nerambursabilă în cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR). Scopul său este de a reuni apicultorii locali pentru a lucra împreună și a aduce cea mai bună și mai proaspătă miere clienților, prin intermediul unui lanț scurt de aprovizionare.
- „Am putea spune, aproape, că am copiat exemplul producătorilor de lactate care s-au înființat în județul nostru în ultimii ani. Spun aproape, pentru că, dintre organizațiile care funcționează în județul Harghita, asociația apicultorilor este poate cea mai veche, fiind înființată undeva în anii 1950. Cu toate acestea, pot spune, de asemenea, că da, am învățat de la cooperativele de produse lactate, am adoptat exemplele lor bune și le-am încorporat în propriul nostru parteneriat”, spune Ferenc Lajos, managerul de proiect în cadrul Parteneriatului Mézözön.
Ei au descoperit faptul că împreună își pot vinde mult mai bine produsele și pot ajuta apicultorii în munca lor de zi cu zi. Aceștia se gândesc la un lanț de aprovizionare scurt, astfel încât mierea să meargă direct de la producător la consumator, fără comercianți sau alți intermediari. În acest fel, consumatorii primesc produsele mult mai proaspete și mai ieftine, iar livrarea este gratuită pe o rază de 50 de km. Deja prezenți pe piețele locale, aceștia doresc să mențină și să consolideze acest aspect, deoarece astfel se economisesc costurile suplimentare și energia pentru transportul produsului de la o distanță mai mare, dar și prospețimea produsului.
Pentru a-și atinge obiectivele, au aplicat cu succes pentru fonduri europene nerambursabile în cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală. Valoarea totală a proiectului este de 248.401 euro, dintre care 207.645 euro din fondurile UE, iar contribuția participanților este de 40.756 euro, ceea ce le-a permis să achiziționeze mai multe utilaje și echipamente: un ridicător electric de paleți, o remorcă, o mașină de maturare, un omogenizator de miere cremă, o mașină de încălzit, o mașină de dezinfectat, o mașină de umplut, o mașină de astupat și una de etichetat.
- „Acest proiect, precum și posibilitatea finanțării UE, reprezintă un ajutor foarte important pentru producătorii de miere de aici și, probabil, o oportunitate majoră pentru fermierii din alte sectoare. Pentru ca acesta să fie un succes, avem nevoie nu numai de angajament și respect față de profesie, ci și ca noi, producătorii, să ne unim forțele, să încurajăm consumatorii să își unească forțele cu noi și să operăm pe baza respectului reciproc. Acest lucru va crea locuri de muncă, va asigura mijloacele de subzistență ale agricultorilor și va oferi consumatorilor alimente sănătoase și de înaltă calitate. Asta se va vedea în dezvoltarea economică, dezvoltarea socială și chiar în reducerea presiunii asupra sistemului de sănătate, cu mai puțini oameni care au nevoie de ajutor și mai puțini oameni bolnavi”, a declarat Ferenc Lajos, rezumând ideea lanțurilor scurte de aprovizionare.