Parteneriatul Mézözön din Păuleni-Ciuc activează pe o rază de 50 de km, acționând împreună cu apicultorii locali pentru a oferi clienților cea mai bună și mai proaspătă miere. Datorită lanțului scurt de aprovizionare, mierea este livrată direct de la stupină la masa consumatorului, păstrându-și aromele și nutrienții naturali. Cumpărând de la aceștia, consumatorii nu doar că își susțin propria sănătate, dar contribuie și la economia locală, reducându-și în același timp amprenta asupra mediului. În următoarea serie de articole, îi vom prezenta pe cei care fac parte din parteneriat.
Ferenc Lajos este apicultor și manager al proiectului. Acesta a crescut în afacerea de apicultură pe care a moștenit-o de la tatăl său, iar acum lucrează cu 220 de familii. Colaborarea cu partenerii actuali a început mai devreme, iar prin parteneriatul Mézözön, lucrurile au fost duse la un nivel superior.
Parteneriatul vizează sprijinirea apicultorilor locali și are șase membri: societatea apicolă a lui Ferenc Lajos, Asociația Bioméz, apicultorul Csilla Mária Bara, apicultorul István Zöldi, Tibor Lázár și Asociația Mézlovagrend. Aceștia se pot sprijini reciproc în ceea ce privește ambalarea și condiționarea, pot oferi informații cu privire la legislație și la modificarea reglementărilor.
Ferenc Lajos consideră că parteneriatul este important, deoarece a constatat faptul că împreună își pot vinde mult mai bine produsele și pot ajuta apicultorii în munca lor de zi cu zi. Ei au în gând un lanț scurt de aprovizionare, astfel încât mierea să ajungă direct de la producător la consumator, fără comercianți sau alți intermediari. În acest fel, consumatorii primesc produsele mult mai proaspete și mai ieftine. De asemenea, livrarea este gratuită pe o rază de 50 de km. Deja prezenți pe piețele locale, doresc să mențină și să consolideze acest lucru, deoarece astfel se economisesc costurile suplimentare și energia necesare pentru transportul produsului de la o distanță mai mare, precum și prospețimea produsului.
Produsele lor din miere ecologică pot fi achiziționate de la sediul acestora, de la piața de legume din Miercurea-Ciuc, în lanțul de magazine Merkur, dar și în alte magazine, respectiv din magazinul online Mézözön. Aceștia recomandă produsele lor din miere clienților actuali și viitorilor iubitori de miere, străduindu-se să ofere ceva cât mai original și delicios.
Ferenc Lajos a explicat și procesul de producție: mierea este extrasă și apoi pusă în butoaie de 300 de kg. Mierea filtrată este apoi umplută cu mașina în borcane. Acestea sunt etichetate și sigilate pentru a garanta calitatea produsului.