Portret de apicultor: István Zöldi

Distribuiți



Parteneriatul Mézözön operează în Păuleni-Ciuc și pe o rază de 50 de kilometri, acționând împreună cu apicultorii locali pentru a livra clienților cea mai bună și mai proaspătă miere. Datorită lanțului scurt de aprovizionare, mierea trece direct de la stupină la masa consumatorului, păstrându-și aromele și nutrienții naturale. Cumpărând de la aceștia, consumatorii nu doar că își susțin propria sănătate, dar contribuie și la dezvoltarea economiei locale, reducând în același timp amprenta asupra mediului. În următoarea serie de articole, îi vom prezenta pe cei care fac parte din parteneriat. În articolele noastre anterioare, au fost prezentați Ferenc Lajos, managerul de proiect al Mézözön, și producătoarea Csilla Mária Bara.

Un alt membru marcant al parteneriatului este István Zöldi, care se ocupă cu albinele din 1977 și este în prezent vicepreședintele asociației județene de apicultură din județul Harghita. În stupina lui se află 23 de familii de albine, cu care produce atât miere autohtonă, cât și miere monofloră, precum mierea de salcâm, de floarea-soarelui sau de tei. S-a alăturat parteneriatului în calitate de co-solicitant. Din finanțarea obținută, István Zöldi a cumpărat o remorcă cu care poate transporta albinele în timpul migrației, ceea ce îi reduce semnificativ costurile. El consideră că parteneriatul este important și din perspectiva faptului că asociațiile profesionale pot lucra împreună și în domeniul economic, reprezentarea lor pe piață fiind astfel mai puternică.

István Zöldi consideră că lanțul scurt de aprovizionare este un sistem foarte bine gândit, presupunând o relație directă între producător și client, fără intermediari. Produsul local oferă clientului posibilitatea de a cunoaște produsele fabricate în zonă, în același timp, putând fi obținute perspective asupra economiilor locale. Produsele cu miere ale Mézözön se găsesc în mai multe magazine din satele din zonă, putând fi cumpărate și la târgurile mai mari. Zöldi consideră că parteneriatul îi ajută în primul rând pe apicultorii locali din punct de vedere profesional, oferindu-le posibilitatea de a cere sfaturi.