Parteneriatul Mézözön operează în Păuleni-Ciuc și pe o rază de 50 de kilometri, acționând împreună cu apicultorii locali pentru a livra clienților cea mai bună și mai proaspătă miere. Datorită lanțului scurt de aprovizionare, mierea trece direct de la stupină la masa consumatorului, păstrându-și aromele și nutrienții naturale. Cumpărând de la aceștia, consumatorii nu doar că își susțin propria sănătate, dar contribuie și la dezvoltarea economiei locale, reducând în același timp amprenta asupra mediului. În următoarea serie de articole, îi vom prezenta pe cei care fac parte din parteneriat. În articolele noastre anterioare au fost prezentați producătorii Mária Csilla Bara, Ferenc Lajos, István Zöldi și Tibor Lázár. Mai departe continuăm cu asociațiile care participă în cadrul proiectului și începem cu Asociația Bioméz.
Fondată în anul 2013, Asociația Bioméz este condusă de Ferenc Lajos, un producător de miere din Păuleni-Ciuc, care a început să se ocupe de apicultura bio în anul 2009. Asociația a fost creată cu scopul de a populariza apicultura bio, de a le oferi producătorilor cunoștințe profesionale, dar și de a promova și promova produsele pe piață.
- Apicultura bio înseamnă că nu putem folosi tratamente medicinale pentru albine, doar medicamente naturiste, precum acid formic sau acid oxalic – a explicat Ferenc Lajos. Pentru a putea produce o cantitate mai mare de miere de înaltă calitate, albinele sunt mutate în pășuni pentru albine, cum ar fi pădurile de salcâm, pădurile de tei, câmpurile de mentă și floarea-soarelui. Ne deplasăm în județul Olt pentru pădurile de salcâm, iar pentru tei și floarea-soarelui mergem în Dobrogea și Bărăgan. Mierea de pădure este adunată de albinele noastre și din pădurile Harghitei.
Asociația Bioméz joacă un rol important în promovarea și vânzarea produselor pe piețele locale.
- Suntem de părere că toată lumea ar trebui să consume produse locale. Avantajul acestora este faptul că sunt produse local și nu presupun costuri suplimentare, deoarece sunt făcute de noi. Produsele Mézözön pot fi achiziționate din cadrul Mézözön, fiind disponibile în mai multe magazine, dar și online, livrarea fiind gratuită pe o rază de 50 de kilometri. Parteneriatul Mézözön s-a angajat să sprijine apicultorii locali. Îi ajutăm cu ambalarea și distribuția produselor și îi sprijinim și în privința vânzărilor. În cadrul unei cooperative, produsele pot fi vândute mult mai ușor decât dacă fiecare ar încerca să le vândă individual – a declarat liderul asociației.