Mierea poate fi găsită în orice gospodărie. Cu toate acestea, în apicultură nu se produce doar miere. Am vizitat parteneriatul Csíkpálfalvi Mézözön, care oferă mai multe tipuri de miere, pentru a ne informa despre acestea.
Poate cel mai cunoscut tip de miere este cea de salcâm, care are un gust plăcut și un parfum fin. Datorită conținutului ridicat de fructoză, acest tip de miere își menţine starea lichidă pentru mai mult timp. Are un efect calmant și este recomandat pentru cei care suferă de tulburări digestive din cauza supraproducției de acid gastric. Datorită conținutului de robizin și acacin, liniștește tusea, având în același timp un bun efect antiseptic.
La fel de cunoscută este și mierea de pădure, care este produsă din nectarul plantelor din pădurile de brad, arțar și stejar. Culoarea sa variază, de la maro la negru, în funcție de sursa nectarului. Are o valoare nutritivă ridicată, este un excelent întăritor al sistemului imunitar și, în același timp, are un efect calmant și curăță căile respiratorii.
Mierea de păducel este una mai deosebită. Perioada de înflorire și colectare a nectarului de păducel este în lunile mai și iunie. Păducelul este medicamentul de inimă cel mai des folosit în medicina populară, iar mierea își păstrează și ea această proprietate: contribuie în mod excepțional la scăderea nivelului de colesterol din sânge, fiind recomandată pentru prevenirea tulburărilor circulației venoase și a infarctului, precum și pentru reducerea efectelor acestora.
Mierea de munte este rezultatul vegetației bogate în uleiuri esențiale și flavonoide a pășunilor și fânețelor. Mierea de munte cu a sa culoare aurie și aromă unică, este una dintre cele mai pure tipuri de miere din Europa. Este un antioxidant excelent, întărește sistemul imunitar, protejează în mod natural ficatul, fiind folosită și în prevenirea cancerului.
Mierea de zmeură este o adevărată experiență culinară, cu un parfum extraordinar și un gust savuros, având o nuanță ușor roșie. Mierea din flori de zmeură este bogată în oligoelemente, în potasiu, calciu, fier, magneziu și fosfor. Conține, de asemenea, vitaminele C, B1 și B2. Se cristalizează mult mai rapid decât alte tipuri de miere.
Mierea de propolis este aproape un medicament. Propolisul este unul dintre cele mai vechi antiseptice utilizate. Are proprietăți antiinflamatoare, dezinfectante și de regenerare. Albinele colectează propolisul din mugurii plantelor, iar propolisul vegetal este sistemul de apărare al mugurilor. Protejează lăstarii noi și planta împotriva patogenilor și infecțiilor. Practic, aceleași efecte sunt utilizate de albinele din stup. Ele dezinfectează cu propolis, distrug agenții patogeni, ciupercile, dăunătorii... acoperă practic întreg spațiul cu un strat subțire de propolis.
O altă specialitate a Mézözön este mierea de rapiță. Este o miere care se cristalizează rapid, dar spre deosebire de alte tipuri de miere, după cristalizare se transformă într-o miere cu o textură cremoasă care oferă o experiență gastronomică unică. Consumul acesteia este recomandat pentru oamenii care depun muncă fizică sau mentală, precum și pentru cei care suferă de supraproducția acidului gastric. Zaharurile sale sunt zaharuri simple, adică monozaharide, deci pot fi consumate și de cei diabetici.
Denumirea miere polifloră este valabilă pentru orice tip de miere. Albinele adună nectarul florilor deschise din împrejurimi. Tipul de miere este determinat de florile disponibile la un anumit moment specific, într-o anumită zonă în care se află albinele. Iar, pe măsură ce se deschid florile specifice, albinele colectează nectarul acestora. Valoarea mierii polifloră constă în diversitatea ei. De asemenea, are un conținut mai ridicat de minerale și flavonoide. (Cu cât o miere este mai închisă la culoare, cu atât este mai bogată în minerale și flavonoide.) Pe lângă varietatea de zaharuri, acest tip de miere conține și vitaminele și oligoelementele care se găsesc în majoritatea tipurilor de miere. Datorită aromei, se potrivește perfect pentru prăjituri.
Dacă vrei să cumperi și să consumi miere bună, poți să ceri ajutorul producătorilor. Parteneriatul Csíkpálfalvi Mézözön operează în Păuleni-Ciuc și în împrejurimi. Lucrând cu apicultori locali, pune la dispoziția clienților cea mai bună și mai proaspătă miere. Datorită lanțului scurt de aprovizionare, mierea ajunge direct de la producător la masa consumatorului, păstrându-și aromele și nutrienții naturale. Cumpărând de la aceștia, consumatorii nu doar că își susțin propria sănătate, dar contribuie și la dezvoltarea economiei locale, reducând în același timp amprenta asupra mediului.