Mierea a făcut întotdeauna parte din istoria omenirii și a însoțit dezvoltarea acesteia de-a lungul mileniilor. Oamenii asociază multe proprietăți benefice cu mierea, precum faptul că este un aliment sănătos și conține substanțe biologice active. Auzim adesea că poate fi consumată fără riscul de îngrășare. Am fost interesați să aflăm dacă toate acestea sunt adevărate, iar producătorul de miere Lajos F. Ferenc, managerul proiectului Mézözön, finanțat din fonduri europene nerambursabile în cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), ne-a ajutat să găsim toate răspunsurile.
Este important de menționat faptul că mierea nu este doar hrănitoare, ci și un îndulcitor natural care oferă multe alternative pentru zaharurile artificiale. Datorită gustului și aromei bogate, este excelentă pentru aromatizarea dulciurilor, băuturilor și diferitelor feluri de mâncare. Cei care aleg mierea în loc de zahăr, nu numai că îmbogățesc gustul mâncării, ci profită și de efectele benefice ale mierii. Acestea fiind:
„În primul rând, este important să clarificăm ce este mierea”, ne-a spus Lajos F. Ferenc. „În ceea ce privește chimia alimentară, este o soluție saturată de zahăr care poate să conțină cantități mici de alte substanțe, precum minerale, proteine și enzime. Mierea este alcătuită din 80-85% carbohidrați și 16-19% apă. În rest, într-un procent de abia 1%, conține urme de polen, enzime de la albine, minerale și vitamine.”
Apicultura este unul dintre elementele cheie în conservarea biodiversităţii, întrucât polenizarea ajută la reproducerea plantelor şi la susținerea ecosistemelor naturale. Cumpărând produse de miere locale, contribuim la dezvoltarea agriculturii sustenabile.
Mierea de flori conține cel mult 100 de miligrame de minerale și doar un gram de proteine per kilogram. Dintre carbohidrați, în cele mai mari cantități, de 30-40%, mierea conține fructoză (zahăr din fructe), și glucoză (zahăr din struguri), 25-35%. Dintre carbohidrații complecși, putem găsi în miere niște tipuri de oligozaharide, dar acest lucru este specific soiului, similar conținutul de polen. Dar bazat pe oligozaharide și polen, se poate identifica tipul de miere. Datorită conținutului ridicat de carbohidrați, este un aliment bogat în aport energic: conținutul energetic al 100 de grame de miere este de 300-330 de calorii.
Însă oamenii care țin o dietă de slăbit pot greși în acest sens: chiar dacă mierea este mai sănătoasă decât zahărul cristal (mierea – spre deosebire de zahăr – conține minerale și vitamine, de exemplu fier, zinc, mangan, cupru și crom, și vitaminele B1, B2, B5, B6, C și K). Conține și multe calorii, iar introdusă într-o dietă necorespunzătoare, greșită, consumul de miere nu va avea efectele dorite, de scădere în greutate.
– Mierea este o alternativă deosebit de bună pentru oamenii care suferă de diabet – dar moderația este importantă și în acest sens. Conținutul de fructoză al mierii poate duce la o digestie mai lentă, ceea ce poate ajuta la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge. În același timp, trebuie subliniat faptul că un consum moderat de miere, nu în cantități excesive, este cel mai important.
„Pe de altă parte, este un fapt dovedit că mierea face parte de mii de ani din medicina populară, tradițională, și putem spune că a fost introdusă și în medicina modernă. Este folosită pentru răceli, răgușeală, insomnie, stări de neliniște, pentru întărirea sistemului imunitar și dureri de cap”, ne listează Ferenc F. Lajos efectele benefice ale consumului de miere. A mai adăugat faptul că mierea, datorită conținutului ridicat de zaharuri și a osmolarității semnificative, poate fi folosită pentru tratarea și dezinfectarea temporară a rănilor – bineînțeles, doar atunci când acest lucru este necesar și numai pentru răni minore, de exemplu, pentru tratarea zgârieturilor obținute în timpul unei drumeții.
„Practic, mierea este benefică pentru toată lumea, dar nu este recomandată bebelușilor și oamenilor care suferă de anumite boli ale sistemului imunitar. Acest lucru este susținut și de proiectul nostru, Mézözön: scopul nostru și al partenerilor noștri este să oferim consumatorilor produse locale de calitate premium și să scurtăm distanța dintre consumator și producător”, a mai explicat producătorul de miere.
Parteneriatul Csíkpálfalvi Mézözön operează în Păuleni-Ciuc și în împrejurimi. Lucrând cu apicultori locali, pune la dispoziția clienților cea mai bună și mai proaspătă miere. Datorită lanțului scurt de aprovizionare, mierea ajunge direct de la producător la masa consumatorului, păstrându-și aromele și nutrienții naturale. Cumpărând de la aceștia, consumatorii nu doar că își susțin propria sănătate, dar contribuie și la dezvoltarea economiei locale, reducând în același timp amprenta asupra mediului.