Cei care au participat weekendul trecut la a 3-a ediție a Concursului de Miere NEKTARIA din Ținutul Secuiesc, și la a 12-a ediție a Festivalului Mierii din Ciuc, s-au bucurat de experiențe îndulcite cu miere. Gala de decernare a premiilor concursului a avut loc sâmbătă, la hotelul Fenyő. Înainte de ceremonie, a avut loc parada spectaculoasă a cavalerilor de miere, care au fost acompaniați de Fanfara Tineret din Sânsimion, ce a defilat de la Cetatea Mikó, până la Piața Libertății. În piața centrală a reședinței județului Harghita, au fost întâmpinate cele douăsprezece ordine ale cavalerilor mierii, venite din toate colțurile Bazinului Carpatic.
Odată cu programele și întâlnirile profesionale, Parteneriatul Csíkpálfalvi Mézözön a ținut o prezentare de produse la Târgul de produse de toamnă, organizat în piața centrală. Consumatorii au avut posibilitatea de a cunoaște producătorii și produsele acestora, dar și de a obține răspunsuri pentru întrebările individuale și generale legate de consum. În plus, pentru copiii mici, Mézözön a oferit gratuit mii de mostre de miere.
Producătorii din cadrul proiectului Mézözön s-au înscris și la Concursul de Miere Nektaria. În cadrul acestuia au fost înscrise 340 de produse. Din rândul producătorilor Mézözön, Lázár Tibor cu mierea lui de munte și Bara Csilla Maria cu mierea de tei au câștigat medalia de aur. Producătorii au mai primit cinci medalii de argint pentru – mierea de rouă, de brad, de tei și de rapiță produse de Ferenc Lajos și mierea polifloră produsă de István Zöldi. Acești doi producători au primit și câte o medalie de bronz pentru mierea lor de salcâm.
„Acest feedback este foarte important, pentru că, pe de o parte, oferă un fel de siguranță, un fel de garanție pentru consumatori, a faptului că pot cumpăra produse de calitate de la noi. Pe de altă parte, acesta justifică eforturile noastre de a crea miere mai bună în fiecare zi, ne evidențiază punctele forte și cele care trebuie îmbunătățite – deși sunt convins, văzând mostrele prezentate, că fiecare miere de aici este făcută cu mare grijă, respect și competență profesională”, a subliniat Ferenc Lajos, liderul proiectului Mézözön.
Dacă vrei să cumperi și să consumi miere bună, poți să apelezi la producătorii din Parteneriatul Csíkpálfalvi Mézözön care operează în Păuleni-Ciuc și în împrejurimi. Lucrând cu apicultorii locali, acesta pune la dispoziția clienților cea mai bună și mai proaspătă miere. Datorită lanțului scurt de aprovizionare, mierea ajunge direct de la producător la masa consumatorului, păstrându-și aromele și nutrienții naturale. Cumpărând de la ei, consumatorii nu doar că își susțin propria sănătate, dar contribuie și la dezvoltarea economiei locale, reducând în același timp amprenta asupra mediului.