Deserturile – care nu numai că sunt gustoase, dar și frumoase, decorative – pot fi accesoriile perfecte ale unei cine festive. Zsuzsi András oferă două rețete pentru cei care doresc să-i surprindă pe membrii familiei și pe oaspeții lor cu niște dulciuri noi, creative, pe lângă delicatesele făcute după rețetele tradiționale, bine testate.

Prăjitura în formă de con de brad, presărată cu zahăr pudră, este un exemplu excelent în acest sens: arată ornamental, este tare gustoasă și aduce atmosfera iernii pe masa festivă. Conurile, pregătite din biscuiți măcinați, pudră de cacao, unt și rom, decorate cu fulgi de cereale, formează conuri de brad realiste, iar zahărul pudră ne amintește de zăpada proaspătă. Acest desert cu cacao este ușor de pregătit, nu necesită coacere – numai un pic de răbdare, decorarea conului cu fulgii de cereale fiind o activitate care necesită mai mult timp.

Totuși, decorul central al mesei festive poate fi tortul pregătit din pișcot aromatizat cu condimente de turtă dulce, stropit cu un sirop de portocale și scorțișoară, decorat cu o cremă de ciocolată albă caramelizată. Acest tort îmbină toate aromele Crăciunului, în plus, creează o atmosferă plăcută, de iarnă, nu numai prin gust, ci și prin aspect.

 

Tort de turtă dulce și ciocolată albă

Ingrediente:

Pentru pișcot:

• 380 g făină

• 3 lingurițe praf de copt

• 150 g zahăr brun

• 210 g zahăr cristal

• 4 ouă

• 230 g unt

• 1 vârf de cuțit de sare

• 60 g melasă

• 120 g lapte

• 1 lingură condiment pentru turtă dulce

Pentru sirop:

• 150 g apă

• 100 g zahăr

• sucul și coaja rasă a unei portocale

• 2 batoane de scorțișoară

Pentru cremă:

• 200 g ciocolată albă caramelizată

• 180 g smântână pentru frișcă

• 150 g mascarpone

• 150 g smântână pentru frișcă

Mod de preparare:

Pentru pișcot: Amestecăm făina, sarea, praful de copt și condimentele. Batem untul cu zahăr și adăugăm ouăle, unul câte unul, după care încorporăm și melasa. Adăugăm treptat la acest aluat mixtura cu făina și laptele, amestecăm până obținem un aluat omogen. Distribuim aluatul uniform în trei forme de tort de 20 de cm și le coacem la cuptor preîncălzit de 160 de grade în 25-30 de minute. Scoatem și lăsăm să se răcească.  

Pentru sirop: Încălzim până la fierbere zahărul, apa și scorțișoara, iar când s-a răcit puțin, adăugăm  sucul și coaja de portocale.

Pentru cremă: Încălzim smântâna pentru frișcă, topim ciocolata peste baie de aburi, după care amestecăm cu smântâna pentru frișcă caldă și punem la frigider timp de o oră. După o oră începem să batem cu restul smântânii de frișcă și brânza mascarpone – trebuie să obținem o cremă nici nu prea tare, nici prea moale, o cremă stabilă, dar tartinabilă.

Asamblarea tortului: Nivelăm blaturile de tort – adică tăiem o felie de pe o parte, să fie nivelat. Punem la o parte 3-4 linguri de cremă. Stropim primul blat cu sirop, ungem cu jumătatea cremei, punem peste al doilea blat de pișcot, stropim cu sirop, ungem cu cremă. Închidem tortul cu al treilea blat, decorăm, acoperim cu crema pe care am pus-o la o parte. Decorăm cum ne place. Eu am folosit crenguțe de rozmarin și merișoare pentru un aspect festiv de Crăciun.

 

Conuri de brad din biscuiți

Ingrediente:

• 500 g biscuiți măcinați

• 2-3 linguri de masă de rom

• 200 g zahăr

• 200 ml lapte

• 150 g unt

• 40 g cacao

• fulgi de cereale cu cacao

Mod de preparare:

Punem la fiert laptele cu zahăr, după care topim în acest amestec untul. Biscuiții măcinați îi amestecăm cu pudră de cacao, îi adăugăm la amestecul cu zahăr și lapte, aromatizăm cu rom și încorporăm ingredientele. Trebuie să obținem un aluat omogen. Modelăm din acest aluat bile, pe care, subțiindu-le într-o parte, le formăm în conuri. La sfârșit decorăm cu fulgi de cereale cu cacao, cu partea ascuțită în sus.