Parcul Mini Transilvania oferă noi specialități locale oaspeților: după vizitarea parcului, care prezintă clădirile emblematice ale Transilvaniei, turiștii se pot bucura și de niște plăcinte pregătite din produse locale, având gusturi cu adevărat secuiești.

În Pizzeria Legendară din Băile Seiche, pe lângă pizza, oaspeții pot savura și trei variante de plăcinte sărate, o plăcintă dulce cu prune și brânză de vacă – și o chiflă pregătită din aluat de pizza și umplută cu cârnați. Delicatesele create de Attila Varró, bucătar-pizza și Szabolcs Fazakas, fondatorul și conducătorul Legendariumului Secuiesc din Odorheiu Secuiesc, concurează cu ușurință cu specialitățile italiene oferite de pizzerie – asta sugerează și numerele: oaspeții cumpără în cantități aproape egale plăcinte și pizza, ne-a spus Szabolcs Fazakas când am încercat și noi aceste plăcinte legendare.

Ingrediente locale, produse excelente

„Ne-a venit ideea după ce o pizzerie bună din Odorheiu Secuiesc a fost închisă. Această întâmplare nefericită a creat și o oportunitate – și l-am chemat pe Nenea Attila la Seiche. Am pornit cuptorul electric și am dezvoltat restaurantul lent, treptat. În toamna anului trecut am fost inspirat de dorinţa judeţului Harghita de a deveni o regiune gastronomică (un titlu pe care l-a câștigat județul) și m-am gândit că ar fi mai bine să așteptăm turiștii din vestul Europei cu delicatese locale, nu cu pizza. Să găsim ceva local, ceva simplu”, ne-a dezvăluit cum au ajuns plăcintele pe meniul unei pizzerii. În opinia lui Szabolcs Fazakas, ar fi mai ideal ca fiecare restaurant din Secuime să ofere o delicatesă unică, specific locală, pe care să o pregătească cu mare atenție şi pe care nu o pot găsi altundeva oaspeții. Urmărind această idee, ei se vor concentra pe plăcintele locale, care sunt cu specific secuiesc și pe care ei le pregătesc cu topping-uri locale – cârnați, ciolan, brânză, caș, gălbiori – ingrediente des folosite în bucătăria din această regiune.

„Aceste ingrediente apar adesea pe masa secuilor, sunt consumate la mic dejun, au fost mâncărurile esențiale, tradiționale, pe care le mâncau înainte să plece la câmp, să lucreze. Aceste ingrediente sunt populare și în zilele noastre, numai că nu le consumăm în cantități mari. Chiar din acest motiv, aluatul plăcintei este pregătită din secară, așa este mai potrivit pentru oamenii de azi, al căror job nu necesită de obicei muncă fizică”, a mai spus Szabolcs Fazakas.  

„Ceea ce este frumos și important este că cele două produse se vând în mod egal. Copiii preferă sortimentele de pizza, care sunt numite după personaje din desenele noastre animate și astfel există un sentiment de apropiere. Dar adulții preferă și plăcintele și asta demonstrează că încet-încet poți convinge oaspeții ca în loc de un șnițel, cordon blue să aleagă feluri locale, secuiești, care sunt ale noastre”, a mai spus el.

Cârnați, ceapă, prune

Prioritizarea produselor locale nu a fost ideea călăuzitoare numai în alegerea plăcintei ca fel de bază în pizzerie: și ingredientele, topping-urile pe care le folosesc la coacere sunt locale, provin de la producători locali. Chifla secuiască este pregătită cu cârnați făcuți în micul procesator de carne al unuia dintre angajații Legendariumului, iar zacusca o cumpără de la un composesorat învecinat. Produsele locale au ghidat și alcătuirea meniului, pe care apare o plăcintă tradițională secuiască (sos de smântână și hrean, cârnați, ceapă, bacon, slănină, brânză de burduf, gălbiori și caș), o plăcintă secuiască cu ciolan (sos de smântână şi hrean, ceapă, ciolan, brânză de burduf și caș) și o plăcintă secuiască cu zacuscă (sos de roșii, cârnați, ceapă, bacon, zacuscă, roșii și caș). Există și o plăcintă secuiască cu zacuscă vegetariană, servită cu sos de roșii, ceapă, zacuscă, roșii și caș. Ca desert putem comanda și o plăcintă secuiască cu prune, care este pregătită cu brânză de vacă dulce, prune, scorțișoară și care apare pe meniu cu recomandarea revistei noastre.  

Plăcintă locală la cuptor italian

Bucătarul-pizza Attila Varró nu ne-a dezvăluit rețetele sale de plăcintă, dar ne-a împărtășit câteva detalii importante. Ne-a spus că el pregătește plăcintele din grâu de secară și îi dă aluatului timp de dospire. Pe aluatul întins el pune din belșug un sos – nu vom găsi altundeva plăcinte pregătite cu sos de roșii – și topping-uri, după care coace plăcintele în două minute la cuptor italian.  

„Nu funcționează ca cuptorul cu lemne al bunicii, dar este mai eficient”, a spus bucătarul. „Acest cuptor este încălzit non-stop, focul arde continuu pe o parte. Dacă coacem plăcintele în cuptor cu lemne, acestea vor primi un gust aparte, plăcintele pregătite la cuptor cu gaz sau electric nu vor fi așa de bune niciodată. Plăcintei îi place cel mai mult lemnul de fag, lemnul de fag din dealul de lângă pizzerie, ceea ce îi dă o aromă unică. Nu toate soiurile de lemn pot fi folosite pentru a coace o plăcintă. De exemplu, pinul nu este bun pentru acest scop”, a mai dezvăluit bucătarul-pizza.