Nici nu-mi vine să cred că este deja primăvară, perioada renașterii, postului și Paștelui. Dar, timpul fiind liniar, am ajuns în această perioadă a anului. Ei bine, pot declara că timpul este liniar numai dacă ignor niște doctrine de fizică, filosofie și alte studii… Este o perioadă care îmi este dragă, razele calde de soare ne mântuiesc de strângerea iernii, iar la picioarele Mântuitorului putem să ne punem păcatele în speranţa unei vieţi mai bune, îndepărtate. În spiritul acestei încrederi, am pregătit mâncărurile mele cu ingrediente verzi, acestea fiind proaspete, delicioase, sănătoase, arată bine și au gust și mai bun pentru stomacul nostru! Și, nu în ultimul rând, verde este culoarea mea preferată!

Supa de mangold

Adevăratul ornament al grădinii noastre renăscute este mangoldul, cu tulpinile sale albe, violete sau roșii și frunzele cărnoase, de un verde închis, legănându-se în briza de primăvară. Este o legumă trei în unu, unind efectele spanacului, asparagusului și a rubarbei. În regiunea noastră mangoldul este cultivat din secolul al XVII-lea, dar în Asia este consumat de mii de ani. Este bogat în vitamine (A, C), ușor de digerat și se poate utiliza în moduri diferite: putem pregăti frunzele ca frunzele spanacului, iar cu tulpina crocantă putem înlocui varza chinezească, asparagusul sau rubarba. Nu este o legumă prea cunoscută în această regiune, în piețe, în supermarket-uri nu am găsit-o niciodată, este un ingredient pe care îl putem găsi în propria grădină sau în cea a prietenei noastre. Deoarece această primăvară ne-a surprins cu zăpadă, vânt și temperaturi scăzute, ingredientele acestei supe au fost niște tulpini și frunze din recolta de toamna trecută, pe care le pusesem în congelator. Deci culoarea mâncării noastre este un pic mai închisă, dar gustul este divin!  

Ingrediente:  

• 5 buc. mangold mai mari

• 1-2 cepe verzi

• 3-4 cartofi

• 2 căței de usturoi

• 1 lingură de unt

• 2 l apă

• sare, piper, nucșoară

• puțin vin alb (opțional)

• 1 dl smântână de gătit

• 2 linguri de făină

• 1 linguriță de zahăr, suc de lămâie

Mod de preparare:  

Fiind mangold de anul trecut, este spălat și mărunțit. Cei care folosesc mangold proaspăt, să îl spele și să îl mărunțească. Călim ceapa, usturoiul și mangoldul în unt. Cartofii curățați și tăiați în cubulețe îi fierbem, condimentăm cu sare, piper, niște nucșoară rasă, amestecăm cu ingredientele călite, cu smântâna amestecată cu făină și aromatizăm cu zahăr și suc de lămâie. Este o mâncare proaspătă, hrănitoare de primăvară.

 

Zsingjalov hac

Zsingjalov hac este o lipie armenească umplută cu verdețuri și legume, în denumirea căruia zsingjalov se referă la amestecul de verdețuri și legume și hac la pâine. Zsingjalov hac s-a născut în Armenia, dar, sub presiunea forţelor externe, cei care au părăsit ţara natală au început să o pregătească şi să o consume în diaspora, până în ziua de astăzi. Pot să vă spun din experiențe personale: armenii, chiar dacă au părăsit țara lor natală, și-au păstrat cultura, devenind membri importanți ai oricărei comunităţi.

Zsingjalov hac era o mâncare din timpuri mai grele, de foamete și război, dar era și o mâncare preferată în perioada postului. În opinia mea, este cea mai bună mâncare de primăvară, născută din sărăcie, ingeniozitate și bun gust. Există mai multe variante de umplutură, pe care le putem pregăti din zeci de legume: praz, usturoi verde, hasmațuchi, răcovină, măcriș, traista-ciobanului, urzică, toporaș, izmă bună, menta sălbatică, mentă comună, spanac, tragopogon, floare de mac, macul galben de munte, frunze fragede de in, năsturel, frunze de ridichi și sfeclă, iarbă grasă, mangold, rucola, cicoarea comună. Și încă nu am vorbit de ierburile condimentare: mărar, pătrunjel, tarhon, salvie, coriandru. Este musai să vă spun că printre cele enumerate se află și unele despre care nu am nici cea mai vagă idee ce sunt, altele sunt o raritate în această regiune, dar dintre cele disponibile am inclus aproape totul – și nu am regretat deloc!

Ingrediente:

Aluat:  

• 400 g făină

• 250 ml apă călduță

• 1 linguriță de sare

Umplutură:

• 300 g amestec de frunze verzi (eu am folosit: spanac, mangold, rucola, varză chinezească, ceapă verde, praz, frunze de ridichi și sfeclă)

• 200 g verdețuri (mărar, pătrunjel, usturoi)

• puțin ulei

• sare, piper

Mod de preparare:  

Amestecăm, încorporăm ingredientele aluatului, îl acoperim și-l lăsăm să se odihnească timp de 30 de minute. Legumele verzi le spălăm, le tăiem şi le amestecăm cu sare, piper și ulei. Împărțim aluatul în 6-8 porții (în funcție de câte lipii dorim să facem), formăm bile mici și le întindem, în formă de cerc, atât de subțiri cât putem. Așezăm o porție ideală de umplutură peste un cerc de aluat, apoi pliem marginile laterale ale aluatului una peste cealaltă, obținând astfel o formă de bărcuță. Coacem lipiile umplute pe ambele părți, într-o tigaie mare și cu fundul plat, până devin aurii. Zsingjalov hac este adesea consumat cu vin roșu sau bere, iar cei care preferă un stil de viață mai cumpătat, îl pot mânca cu chefir, iaurt sau lapte bătut.

 

Plăcintă de rubarbă

Odată, când am avut posibilitatea să traversez granițele țărilor (desigur și acum pot face acest lucru, doar că îmi este mai dificil), mi-am folosit simțurile vizuale și auditive într-un mod mai intens. Este un fapt că, dacă ascultăm în liniște, putem observa lucruri pe care altfel nu le-am percepe. De exemplu: în Muzeul Bibliei din Winterthur, Elveția, putem simți și trăi mesajul pascal prin intermediul unor obiecte palpabile: putem așeza sub crucea lui Hristos tot ceea ce ne leagă, ne împovărează și ne apasă ca o stâncă. O veste mai bună de Paște nici nu am putea primi! Iar după ce spiritul nostru s-a încărcat trebuie să avem grijă și de trupul nostru, acesta fiind fundamental în existența noastră pământească. În timpul călătoriilor mele, în această activitate atât de plăcută pentru mine (și anume mâncatul), observ mereu cu interes creațiile culinare ale fiecărei țări, pe care, odată ce ajung acasă, încerc să le reproduc cât mai rapid. Cu mai mult sau mai puțin succes. Unul dintre preparatele memorabile a fost o plăcintă cu rubarbă pe care am savurat-o în Elveția și pe care am refăcut-o de mai multe ori de-a lungul anilor. Un desert ușor, perfect pentru primăvară!

Mod de preparare: Amestecăm 100 g de unt și zahăr, 3 găl­­­benușuri de ou și un pachețel de zahăr vaniliat, adăugăm 50 g de amidon de porumb, 150 g făină, 1 și ½ lingurițe de praf de copt, 6 linguri de lapte. Coacem 30 de minute, după care turnăm peste un amestec de 150 g de zahăr bătut cu 3 albușuri de ouă, 50 g de migdale măcinate și 450 g de rubarbă. Mai coacem 30 de minute.