Deserturi sclipitoare

Distribuiți

Așa cum primele raze calde ale soarelui risipesc urmele iernii, la fel sunt înlocuite și deserturile mai grele și cremoase ale lunilor reci. Cofetăreasa noastră, András Zsuzsi, a creat în această lună delicii inspirate după soare, pregătite din lămâi aurii.

Puțini știu că unul dintre ingredientele preferate ale lui Zsuzsi este lămâia. Acest fruct citric aromat și răcoritor nu doar că arată bine și este sănătos, dar este și extrem de versatil în bucătărie, scoțând în evidență aromele naturale ale preparatelor. În această lună, Zsuzsi a folosit lămâia ca ingredient principal în biscuiți și pâine.

Ambele deserturi au fost îmbogățite cu mac, un partener perfect al lămâii, deoarece aromele lor se completează minunat. Și, la fel ca lămâia, macul este un ingredient spectaculos, care oferă preparatelor un aspect deosebit. Iar din pâinea de lămâie cu mac și afine – desigur – nu putea lipsi afina, lămâia și fructele de pădure mergând și ele mână în mână.

 

Pâine de lămâie cu mac și afine

Ingrediente:

• 180 g făină

• 2 lingurițe de praf de copt

• 200 g zahăr

• 200 g iaurt grecesc

• 3 ouă

• 100 g unt topit

• 2 lămâi (coaja rasă)

• 100 g afine congelate

• 1 lingură de făină

• 2 linguri de mac semințe

Pentru sirop:

• 70 g apă

• 30 g zahăr

• 1 lămâie (suc și coaja rasă)

Pentru glazură:

• 100 g zahăr pudră

• 3-4 linguri de suc de lămâie

Mod de preparare:

Pâinea: amestecăm zahărul, făina, macul și praful de copt. Într-un bol separat batem puțin ouăle, iaurtul și untul topit, după care încorporăm acest amestec cu amestecul de ingrediente uscate. Adăugăm coaja rasă de lămâie și afinele amestecate cu o lingură de făină. Transferăm într-o formă unsă cu unt și coacem timp de 50-60 de minute în cuptor preîncălzit la 160 de grade.

Sirop: fierbem apă cu zahăr, apoi lăsăm să se răcească. Adăugăm coaja rasă și sucul de lămâie și stropim pâinea.

Glazura: pregătirea glazurii cu lămâie este foarte simplă – cernem zahărul pudră și adăugăm atât suc de lămâie cât să obținem o glazură albă, strălucitoare. Decorăm cu aceasta pâinea. Atunci când s-a întărit, feliem și servim.

 

Biscuiți de lămâie cu mac

Ingrediente:

• 300 g făină

• 25 g mac măcinat

• 100 g zahăr pudră

• 200 g unt

• coaja rasă a unei lămâi

• sucul unei jumătăți de lămâie

Mod de preparare:

Amestecăm toate ingredientele uscate, adăugăm untul rece tăiat în cubulețe, sucul de lămâie și coaja de lămâie. Încorporăm bine ingredientele și punem aluatul la frigider timp de 30 de minute. Scoatem aluatul din frigider, îl întindem într-o grosime de aproximativ 0,5 cm și-l decupăm. Transferăm pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și coacem la cuptor preîncălzit de 170 de grade timp de 10-12 minute.