Băuturi inedite  – dincolo de cele clasice

Distribuiți

Când scriam aceste rânduri, în aprilie, temperatura era undeva la zero grade, chiar se depuseseră cam 15 centimetri de zăpadă. Dar toate acestea nu mi-au stat în cale și gândul mi-a zburat la zile însorite și băuturi răcoritoare. Sper că în luna mai va începe sezonul grill-party-urilor și vă recomand să încercați și alte băuturi în afară de sfânta treime clasică de bere – vin – țuică. Ce se consumă în alte părți ale globului și de ce să nu încercăm și noi cele mai bune băuturi? Mai ales că majoritatea băuturilor le putem folosi și la gătit, adăugate la sosuri și mâncăruri – deci merită să cumpărăm și ceva sortimente noi, mai ales că așa ne putem bucura de ele chiar și dacă nu consumăm alcool.

Mulți au auzit deja de acest termen – în Italia înseamnă o băutură aperitiv, savurată după muncă sau prânz, dar şi înainte de cină. După o zi grea de muncă, este o adevărată plăcere să ne oprim la un bar și să stăm la o vorbă. Aperitivo este servit de obicei cu niște gustări ușoare.  

Potrivit italienilor (și îi putem crede), băuturile puțin amare sunt excelente pentru a stimula pofta de mâncare, motiv pentru care cele mai populare aperitivo-uri de obicei sunt mai amare. Noroc că există câteva produse similare și în jurul nostru, produse de renume mondial.

Cele mai cunoscute tipuri de aperitivo din regiunea noastră sunt Aperol Spritz și negroni. Cel dintâi este un amestec de prosecco, lichior amar cunoscut și apă sifon, iar cel de-al doilea conține gin, vermut roșu dulce și Campari. Dacă în loc de gin folosim sifon, vom consuma un Americano, iar dacă lăsăm ginul și apa, vom consuma un Milan-Torino, deoarece lichiorul amar provine din Milano și vermutul din Torino.

Există și un lichior amar din plante medicinale maghiar, în cazul căruia se tot încearcă adăugarea la cocktail-uri. În opinia mea, este cel mai bun dacă îl consumăm după o masă bună.

 

În Franța, Spania și Italia, vinurile fortificate aromatizate, condimentate, cunoscute sub denumirea de vermut, sunt populare de mult timp. Totuși, multă vreme, ideea răspândită era că vermutul este consumat de niște bătrâni cu pălării numai în baruri de tapas ascunse și în cârciumi mici de lângă piețe. Dar această idee nu mai este de actualitate în Europa de Vest, se deschid din ce în ce mai multe baruri de vermut, denumite vermuterie, iar au apărut pe lângă fabricile mari de vermut și cele artizanale. În secolul XX s-a răspândit ca un ingredient de cocktail, există în variante de albă și roșie, dulce sau seacă. Îl putem consuma în sine, dacă este rece ca gheața, îl putem îmbogăți cu apă sifon, dar este excelent și cu niște tonic. Să nu uităm: vermutul deschis trebuie ținut în frigider, se strică repede la temperatura camerei.

Acestea seamănă cu vermutul prin mai multe lucruri. Sunt tipuri de vinuri fortificate, care s-au confruntat cu lipsă de popularitate și, în multe cazuri, se confruntă încă cu această problemă. Trendurile actuale nu favorizează mult vinurile dulci și fortificate, oamenii aleg mai degrabă un vin alb sec, o șampanie sau un cocktail ori o bere.  

Sherry provine din sudul Spaniei şi mi se pare că consumatorii au uitat gustul său amărui, de nucă. Mult sherry devine oțet, dar nu există nicio bucătărie de top fără oțet de sherry.

Porto roșu apare pe mesele festive de Crăciun, în compania brânzeturilor cu mucegai, fiind o combinație clasică, vă recomand să o încercați. Porto alb, rece ca gheața, putem consuma ca pe un vermut, îmbogățit cu apă sifon sau tonic. Este ideal pe o terasă însorită de pe malul mării (din Portugalia).

Dar madeira este în cea mai dificilă situație. Acest vin fortificat provine din insula din Oceanul Atlantic cu același nume, de unde și-a primit și numele, dar reputația sa este destul de proastă. De obicei, îl găsim în sosuri bogate, servite alături de preparate franțuzești vechi și complicate, pe bază de ciuperci sau carne. Este perfect pentru a fi consumat în sine, alături de deserturi sau brânzeturi, datorită aromelor sale bogate, ușor uleioase, florale și cu note de stafide.

 

Produsele marilor producători le putem găsi în fiecare magazin. Totuși, da­torită conținutului mare de zahăr și a practicilor de producție în masă, nu vă pot recomanda liniștit aceste vinuri.

Ar trebuie să le căutăm mai ales în Normandia și în sud-vestul Angliei, dar putem găsi vinuri de mere de calitate chiar și în Ungaria. Există variante dulci și seci, pregătite dintr-un singur soi de mere, sau chiar pregătite din pere – se numește în Anglia perry. Multe variante conțin hamei, ceea ce le conferă un gust amar și o aromă distinctă.

 

Strămoșii noștri nu erau lipsiți de inteligență: știm de multă vreme că mâncărurile și băuturile păstrate, fermentate, ajută mult digestia și contribuie la menținerea sănătății sistemului imunitar. Kombucha, într-adevăr, este un ceai fermentat, carbogazificat și fără alcool.

Există o serie de variante, depinde de tipul ceaiului, a condimentelor și aromatizanţilor, de fructe și alte ingrediente. Dar nu există kombucha fără trei ingrediente de bază: ceai, zahăr și SCOBY, un amestec de bacterii simbiotice (acid lactic, acid acetic) și drojdie. Ultimul ajută la inițierea procesului de fermentație. Este produs în Transilvania, în celelalte zone ale României și în Ungaria, fiind din ce în ce mai disponibil și mai ușor de achiziționat.

 

Fotograf: freepik.com