Pâinea cea de toate zilele a tuturor popoarelor

Distribuiți

În această lună, bucătarul nostru, Előd Szőcs, îi invită pe cititori la o călătorie mondială organizată în jurul pâinii. El a pregătit diferite variante de pâine plată caracteristice diferitelor națiuni, din America Centrală, Italia, Orientul Mijlociu și India, pe care le-a servit împreună cu mâncăruri gustoase, condimentate și ușoare.

Orientul Mijlociu  

Poate cea mai cunoscută versiune de pâine plată din regiunea noastră este pita sau lipia libaneză, baza mâncărurilor populare de tip street-food, shaorma. Pâinea, pregătită din drojdie, făină, apă și ulei, coaptă în câteva minute, poate fi consumată ca atare, ca garnitură, unsă cu un amestec de ulei și condimente, cu sos, dip, sau umplută. Bucătarul nostru a pregătit o versiune rulată, iar pita a umplut-o cu carne de mici condimentată, o salată proaspătă ușoară și o maioneză pregătită ca iaurt și condimentată cu sumac. Sumacul este un condiment popular din Orientul Mijlociu, fiind pregătit din fructele uscate ale unui arbust din genul Rhus. Are efecte medicinale, fiind folosit ca o vopsea, sumacul are o aromă bogată, puțin mai acră, fructat, citric. Are un gust asemănător de oțet sau lămâie, dar este mai dulce, delicat. Bucătarul nostru a folosit încă un alt condiment important din gastronomia asiatică: garam masala fiind un amestec de condimente de bază din bucătăria indiană. Este pregătit din condimente, ierburi ușor de achiziționat – cardamom, scorțișoară, nucșoară, cuișoare, piper, chimen, foi de dafin, coriandru – deci îl putem pregăti și acasă, dar îl putem cumpăra și din magazine.  

Fotograf: freepic.com

America Centrală

Un alt tip de pâine plată cunoscută și consumată în regiunea noastră este tortilla. Tortilla era pâinea civilizației aztece, fiind și în prezent piatra de temelie a bucătăriilor din America Centrală. Original, fiind vorba despre America Centrală, era pregătită din mălai, dar astăzi există și o versiune din făină de grâu, făina fiind amestecată cu ulei, sare și apă.

Numele original aztec era „tlaxcalli”, iar numele de tortilla l-a primit de la colonizatorii spanioli, având semnificația de „tort mic”. Tortilla originală era pregătită din mălai înmuiat și gătit în apă alcalină – o soluție cu apă și var stins – era uscat și apoi măcinat. Acest tip de făină este „masa” sau „masa de maíz”, baza mai multor delicatese din America Centrală, de exemplu: tortilla, tamales, gorditas, pupusa, empanadas de maíz, sopes.  

Fiind vorba despre o mâncare din America Centrală, bucătarul nostru a mai folosit ingrediente tipice regiunii, şi anume: fasole neagră și coriandru. Această mâncare este denumită în gastronomia mexicană taco – care este pregătită cu carne tocată, fasole, guacamole, legume proaspete și coriandru – dar este cunoscută și sub denumirea de burrito în America, în partea de graniţă dintre Statele Unite şi Mexic.  

Fotograf: freepic.com

Italia

Cred că pizza italiană nu trebuie să v-o prezint – toată lumea este înnebunită după acest fel delicios, unsă cu un sos de roșii condimentat și bogată în diferite topping-uri. Totuși, data viitoare când frământăm un aluat de pizza – care nu necesită altceva decât făină, drojdie proaspătă, apă, ulei și sare – merită să pregătim și o focaccia. Această pâine plată italiană este extrem de delicioasă și extrem de rapidă: aluatul de pizza dospit îl întindem într-o tavă unsă bogat cu ulei de măsline sau îl ungem cu ulei de măsline şi îl modelăm într-o formă rectangulară mai groasă, apoi îl apăsăm ușor cu degetele, ceea ce îi dă aspectul cunoscut al focacciei. După ce am modelat, îl putem îmbogăți cu diferite topping-uri – condimente, ulei de măsline, măsline sau roșii – și îl coacem. Putem servi ca aperitiv, snack, dar putem folosi și pentru sandwich-uri sau ca ingredient al salatelor. Bucătarul nostru vă recomandă o versiune cu bacon și condimente mediteraneene.

Fotograf: freepic.com

India

Un tip de pâine necunoscută pe meleagurile noastre este naan, un element inevitabil al bucătăriei indiene. Pâinea, pregătită din făină, apă, drojdie și iaurt, era coaptă original pe pereții cuptorului numit taandor, este crocantă, prăjită, rumenită la exterior, moale, delicată la interior. Naan putem pregăti și acasă în câteva minute, este un tip de pită care se poate coace la cuptor sau într-o tigaie pentru clătite, se poate consuma ca atare sau cu topping-uri. Bucătarul nostru a pregătit acest fel delicios, special, cu piept de pui în sos condimentat, legume și urdă.

Fotograf: freepic.com

Deşi în prezent naan este sinonim cu bucătăria indiană, este un fel de mâncare cu origine persană, iar cuvântul original persan înseamnă pur și simplu pâine. De acolo s-a răspândit pe peninsula indiană, fiind introdusă de diferiţi monarhi din Asia Centrală și Persia. În India, în perioada Imperiului Mogul, a fost considerată o specialitate și a fost servită doar la Curtea Regală. Era specială deoarece era pregătită din mai multe ingrediente decât pâinile populare indiene, chapati sau roti și din ingrediente de calitate, naan-ul pregătindu-se cu produse lactate, ghee – adică unt clarificat – dar mai ales cu drojdie. Dar, până în secolul al XX-lea, naan a devenit un aliment de bază în restaurantele din India și dhabasuri (localuri de la marginea drumului), iar astăzi este unul dintre cele mai cunoscute tipuri de pâine indiană din lume, care se servește de obicei cu mâncăruri cu sos. Popularitatea şi răspândirea sa se datorează cuptoarelor Taandor, cuptoare din argilă de formă cilindrică. 

 

Shaorma cu mici

Ingrediente pentru 4 persoane:

• 8 mici

• 4 buc. de pâine plată sau pită libaneză

• 400 g varză

• 200 g roșii

• 200 g castraveți

• 3-4 căței de usturoi

• garam masala după gust

Pentru maioneză:

• 2 gălbenușuri de ou

• 200 ml ulei

• 1 linguriță de muștar

• 100 g iaurt

• sumac după gust (putem cumpăra la hipermarket-uri)

Mod de preparare:

În primul rând, pregătim o maioneză cu gălbenușurile de ou, muștar și ulei. Presărăm ușor cu sare, adăugăm iaurtul și sumacul. Pregătim mititeii la grătar sau în niște untură într-o tigaie cu pereți groși. Când sunt gata, îi feliem. În untura rămasă călim usturoiul mărunțit, adăugăm feliile de mititei și condimentăm cu garam masala. Încălzim o pită pe flacără de gaz, ungem cu maioneză, urmează varza rasă, castraveții în cubulețe și roșiile, adăugăm mici și rulăm strâns. Poate fi servit la un grill party.

 

Tortilla cu fasole

Ingrediente pentru 4 persoane:

• 4 buc. de tortilla

• 1 lingură de ulei

• 400 g fasole neagră (conservă)

• 200 g caju

• 200 ml lapte

• 3-4 căței de usturoi

• 3 cepe verzi

• 12-14 roșii cherry

• 1 lime

• sare, piper

• 1 pumn de coriandru verde

Mod de preparare:

Înmuiem în lapte caju-ul timp de o oră, după care îl dăm prin blender cu cățeii de usturoi și niște sare. Călim ceapa verde mărunțită în ulei, adăugăm roșiile cherry tăiate în două și fasolea. Condimentăm cu sare, piper, suc de lămâie. Ungem lipiile de tortilla cu pastă de caju, întindem deasupra umplutura cu nucă, presărăm cu coriandru verde mărunțit și închidem cu o altă lipie. Prăjim în niște ulei ambele părți într-o tigaie de clătite, trebuie să devină crocantă. Când este gata, tăiem în forme de triunghiuri și servim imediat. Este o combinație excelentă cu un sos de ardei iute.

 

Naan cu pui

Ingrediente pentru 4 persoane:

• 400 g piept de pui

• 200 ml iaurt

• 1 linguriță de curry

• sare, piper

• ulei pentru prăjire

• 1 ceapă roșie mai mică

• 2 cepe verzi

• 1 ardei kapia

• 100 g urdă sau mozarella proaspătă

• 100 ml ulei de măsline

• 1 legătură de coriandru verde

Pentru naan:

• 150 ml apă călduță

• 5 g drojdie proaspătă

• 250 g făină

• 50 g iaurt

• 1/2 plic de praf de copt

• 1 linguriță de ulei

• 1-2 vârf de cuțit de sare

Mod de preparare:

Tăiem pieptul de pui în cuburi și-l amestecăm într-un bol cu iaurt, curry, sare, piper. Punem peste noapte la frigider, dacă avem timp, altfel sunt suficiente și câteva ore. Între timp, pregătim pâinea plată, adică naan-ul.

Punem într-un bol de amestecare apă, adăugăm drojdia și jumătatea făinii. Amestecăm, acoperim și lăsăm să se odihnească timp de 30 de minute la un loc călduț. Apoi adăugăm iaurtul și restul făinii, sarea și praful de copt. Încorporăm bine toate ingredientele – trebuie să obținem un aluat moale, lipicios. Ungem bine cu ulei și lăsăm să se odihnească 15-20 de minute. Frământăm pe o suprafață unsă cu ulei și lăsăm încă 15 minute să se odihnească. Între timp pregătim carnea de pui și tăiem legumele. Întindem aluatul de naan pe o hârtie de copt – dimensiunea și forma depind de noi – și punem peste carnea prăjită, legumele feliate și urda. Coacem la cuptor preîncălzit la 200 de grade până ce se rumenește. Amestecăm uleiul cu coriandrul mărunțit şi stropim naan-ul copt. Este o mâncare ușoară, dar delicioasă.

 

Focaccia cu bacon

Ingrediente pentru 4 persoane:

• 300 g bacon

• 3-4 crenguțe de rozmarin

• 2 linguri de semințe de susan

• 100 ml ulei de măsline

Pentru aluatul de pizza:

• 500 g făină

• 15 g drojdie proaspătă

• 220 ml apă călduță

• 2 linguri de ulei de măsline

• 10 g sare

Mod de preparare:

Activăm drojdia amestecată cu puțină făină și niște apă călduță. Amestecăm sarea cu făina, adăugăm drojdia activată și încorporăm bine ingredientele. Lăsăm la dospit. Preîncălzim cuptorul la 250 de grade. Între timp, pregătim focaccia: aluatul îl modelăm în forma și grosimea dorite, ungem bogat cu unt, presărăm cu bacon tăiat, rozmarin mărunțit și semințe de susan. Coacem pentru 5-6 minute. Când este gata, feliem și servim imediat.