Budincă de orez pane

Porție: 4
  • Distribuiți:

Pregătire

Punem la înmuiat stafidele în apă, cât să le acopere. Fierbem orezul împreună cu lapte și zahăr – adică pregătim o budincă de orez. Scurgem apa de pe stafide, le adăugăm la orezul cald și lăsăm să se răcească sub capac. Când s-a răcit, cu mâinile umede formăm din aluat găluște de mărimea dorită, le dăm prin făină, apoi prin ou și, în final, prin pesmet panko, după care le prăjim în ulei până ce se rumenesc uniform. Topim untul la foc mic, adăugăm salvia tocată fin și mierea, apoi răcim amestecul în frigider. Servim găluștele prăjite cu sosul de unt.

 

Rețetă din cartea Mâncarea Franciscanilor, care a fost scrisă întâi în Mănăstirea din Ciuc în A.D. 1693 (Editura Tortoma, 2022)