- Autor:
- Zsolt Damó
Poate că cele mai bune feluri de mâncare pot fi făcute din cele mai obișnuite ingrediente, deoarece acestea pot fi familiare tuturor. Eu le numesc: seturi de bază.
Ingrediente:
• 300ml lapte
• ½ ceașcă de griș
• 1 lingură de masă de mac măcinat
• 1 lingură de masă miere sau zahăr
• 1 ceașcă de fructe de pădure
Mod de preparare:
În 250ml de apă, pentru aproximativ 10 minute, fierbem grișul și macul. Turnăm amestecul într-un pahar pe care îl ținem ușor înclinat. Punem paharul, tot înclinat, în frigider și așteptăm să se întărească crema noastră în această poziție. Zdrobim fructele de pădure cu restul laptelui – cu cât mai dens este, cu atât este mai bine, ar trebui să obținem o consistență de smoothie. Transferăm amestecul de fructe în pahar și putem consuma imediat desertul.
Ingrediente pentru 2 persoane:
• 1 ceapă
• 1 cățel de usturoi
• 1 cartof
• 3 ardei kapia
• sare, piper după gust
Mămăligă în lapte:
• ½l lapte
• 25dag mălai
• 25dag brânză sărată
Pentru salată:
• 1 castravete
• 1 zucchini sau dovlecei mai mici
• lămâie
Mod de preparare:
Punem ardeii la copt în cuptor, după care pregătim mămăliga. Adăugăm treptat, lent, mălaiul la lapte, amestecăm bine și fierbem cel puțin 30 de minute pe foc mic. Luăm de pe foc, adăugăm brânza, o amestecăm o dată sau de două ori, după care transferăm mămăliga în formele pregătite și lăsăm să se răcească complet. Într-o altă oală călim ceapa în puțin ulei, adăugăm usturoiul, ardeii copți și cartoful tăiat. Prăjim puțin legumele, turnăm peste atâta apă cât să acopere și punem la fiert. Când ingredientele s-au înmuiat, le zdrobim cu un blender vertical până obținem un piure. Radem castravetele și zucchini-ul, stropim moderat cu apă amestecată cu puțină lămâie și un vârf de cuțit de sare. Amestecăm bine și punem la o parte, dacă este posibil la frigider, timp de zece minute. Putem servi mâncarea.